DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

A Honda szerint a McLarennél is gondok vannak

A McLaren idei gyengélkedését a közvélemény általánosságban a Honda lassú belerázódásának tulajdonítja, ám az eddig türelmes japánok most áthelyezték a felelősség egy részét a csapatra.

A McLaren és a Honda nyilvánosság felé mutatott viszonya még távol áll attól a sárdobálástól, amit az F1 másik szenvedő partnersége, a Red Bull és a Renault mutat be, mindenesetre az egymást idáig jóban-rosszban támogató wokingiak és a japánok között is kezdenek feltűnni szurkálódások apró jelei. Legutóbb Eric Boullier kritizálta a japánok munkamódszereit, most pedig a Honda Formula-1-es részlegének első embere, Yasuhisa Arai elégelte meg, hogy mindenki őket hibáztatja a patinás csapat mélyrepüléséért. Rámutatott, az istálló ugyanúgy az útkeresés fázisában jár az autóval, mint ők a motorral.

Dppi_00115009_335



„Nehéz megmondani, hogy mennyi potenciál rejlik a hajtásláncban, de nem csak az erőforrásra, hanem a karosszériára is figyelnünk kell. Arra legutóbb új aerodinamikai csomag érkezett, amit nagyon bonyolult jól beállítani, hiszen rengeteg paramétertől függ a működése. Ezért több időre van szükségünk, és versenyről versenyre kell egyre jobb teljesítményt elérnünk. Pár futam múlva a karosszéria és az aerodinamika nagyot fog javulni, ami reményeim szerint drámai változást hoz majd” - nyilatkozta Arai az F1i-nek.

A szakember optimizmusa azonban mit sem csorbult - bár a szezon féltávjáig Jenson Button és Fernando Alonso még csak egy-egy pontszerzést jegyzett, Arai továbbra is dobogós terveket szövöget a bajnokság hátralévő részére.

„Reális célnak érzem” - mondta erről. „Az erőforrásunk koncepciója elég jó ahhoz, hogy dobogót szerezzünk vele. Hogy ez hamarosan bekövetkezik-e, vagy még kicsit várnunk kell, azt nem tudom, de a céljaink semmit sem változtak. Szerintem nagyszerű az az irány, amelyen elindultunk, és ha a motorban még változtatunk néhány területen, azzal nagyobb teljesítményt érhetünk el.”

A Honda várhatóan azokat az új motorokat használja majd a Hungaroringen, amelyek szabad bevetését a múlt héten szavazta meg nekik a Motorsport Világtanács. Ha így lesz, komoly fejlesztéseken átesett erőforrásokra számíthatunk tőlük.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: