DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Megbukott a törésteszten a Force India

A VJM08 B-autójáról van szó, amely egy jelentős mértékben fejlesztett változat. Először Monacóra, majd az F1-es Osztrák Nagydíjra várták, de valószínűleg még később fog megérkezni.

A 2014-ben még konstruktőri hatodikként végző indiai alakulat eleve hátrányból indította a szezont, ugyanis új autójuk három helyett csak egy fél téli teszten tudott részt venni anyagi okok és ebből fakadó beszállítói csúszások miatt. Az ellenfelekre felzárkózni azóta sem sikerült, előrelépést a B-autóként is emlegetett komoly fejlesztési csomagtól várnak, de bevezetésének időpontja továbbra is kétséges. A B-verziót eredetileg a hétvégén futó Monacói Nagydíjon mutatták volna be, de a halasztás mellett döntöttek, az istálló vezetői ugyanis úgy vélekedtek, inkább Ausztria (a Monte-Carlo utáni második verseny) az ideális helyszín a csomag debütálásra.



A német Auto Motor und Sport szerint az először Williams által alkalmazott rövid orral felszerelt autó azonban elsőre megbukott az FIA töréstesztjén, a szaklap szerint pedig egy újabb sikertelen próbálkozás biztosan tovább késlelteti a bevetést. Eközben a csapat versenyzője, Sergio Perez arról beszélt, valószínűbb, hogy az autót csak a Red Bull Ring utáni futamon, Silverstone-ban vetik be.

A csapatfőnök-helyettes Bob Fernley már bizakodó, ám ő sem magát az Osztrák Nagydíjat, hanem a verseny utáni tesztet nevezte meg. „Remélhetőleg továbbra is Ausztriát célozhatjuk meg. Szeretném azt gondolni, hogy már a hétvégén bevethetjük, de a legvalószínűbb, hogy csak a teszten fogjuk” – magyarázta a szakember.

Az eredeti autóval a Force India eddig 11 pontot gyűjtött – a többségét a számos kiesést hozó Ausztrál Nagydíjon –, ezzel nyolcadikak a csapatok rangsorában, egyedül a pont nélküli McLaren és Manor előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: