DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton az élen, bikaerős a Toro Rosso!

A papírformának megfelelően Lewis Hamilton zárta az élen az első F1-es szabadedzést Monacóban, mögötte viszont nagyon meglepő sorrend alakult. Max Verstappen a második élete első monacói edzésén.

Döcögősen indult az első szabadedzés a Monacói Nagydíjon, a rossz állapotú pálya miatt sokan küzdöttek a tapadással és az abroncsok felmelegítésével. A helyzetet az sem könnyítette meg, hogy az edzés előtt csepergett az eső, így intermediate abroncsokkal kellett megkezdeni a gyakorlást, de hamarosan szárazra válthattak a versenyzők, és elindulhatott az érdemi munka.

Lewis Hamilton hamar a köridőlista élére állt, s tulajdonképpen végig vezette is a szabadedzést, volt olyan pillanat, amikor csapattársát leszámítva majdnem három másodperccel gyorsabb volt mindenki másnál. Mögötte viszont sokat változott a sorrend, a renault-s csapatok meglepően jó köridőkkel rukkoltak elő, s bár egy ideig az erőviszonyoknak megfelelően Rosberg és a Ferrarik foglalták el a 2-4. helyet, végül nem valamelyik nagy név zárt Hamilton mögött.

Utolsó gyors körébe ugyanis Max Verstappen, aki életében először hajthatott ki a legendás pályára versenyautó volánja mögött, félelmetesen beletalált, s mindössze 149 ezreddel maradt el Hamilton mögött, a második helyre repítve a Toro Rossót. A Red Bull két csapata egyébként is jó formát mutatott: Ricciardo a 3., Sainz az 5., Kvjat pedig a 7. helyen zárta a gyakorlást. S hogy hol végeztek a nagyok? Vettel a 4. helyen végzett, míg Raikkönen és Rosberg csak a 8-9. pozíciót foglalta el.

Persze ez önmagában még nem jelent sokat, lévén ez csak az első szabadedzés volt, de azt is meg kell jegyeznünk, hogy az idei év során sokszor már az első gyakorláson kirajzolódtak az erőviszonyok. Érdekes lehet tehát a hétvége további részében megfigyelni, hogy a Renault-motor egyébként egyértelműen meglévő hátrányát semlegesíti, vagy legalább csökkenti-e a monacói pálya semmivel össze nem hasonlítható karakterisztikája.



 

Az edzésen egyébként több megcsúszás történt, különösen látványos volt a két Lotus, akik kevés különbséggel ugyanott, a St. Devote-ban hagyták el a pályát – s lehettek hálásak a célegyenes végi nagy „bukótérnek”. De nemcsak ők jártak így, Alonso és Bottas is kinézett a pálya mellé, Vettel pedig kis híján lekoccolta a Casino falát. A törést viszont megúszta a mezőny, Rosberg volt az egyetlen, aki érintőre vette a falat a Tabacban, de az ő autója is sérülés nélkül vészelte át az incidenst.

A szabadedzés végeredménye:

allas_mon_1_vege



 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 9990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.



 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: