DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kezdi megérteni egymást a McLaren és a Honda?

Bár 1988 és 1991 között a brit csapat és a japán motorgyártó együtt már magukénak tudhattak egy aranykorszakot az F1-ben, de az már régen volt, így a jelenben újra le kell dönteniük a kulturális különbségekből fakadó gátakat.

Ez pedig időbe telik, de Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke szerint egyre inkább kezdik kiismerni motorpartnerük kultúráját és gondolkodásmódját, ami elengedhetetlen az eredményes együttműködéshez.



„Nagyon sok a kulturális eltérés, és inkább mi, a McLaren próbáljuk megérteni a Honda stratégiáját és elhivatottságát, illetve próbálunk meg beilleszkedni az ő világukba, mintsem hogy tőlük várnánk el ezt. Inkább mi tettünk lépéseket annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk, és úgy gondolom, kezd kifizetődővé válni ez az együttműködés. Érdekes például megnézni, hogy milyen rengeteget fejlődtek a pálya melletti műveletekben. Most már nagyon jó munkát végeznek e téren is” – dicsérte meg a japánokat az Autosport magazinnak nyilatkozva a francia szakember a brit csapat képviseletében.

Hogy teljes legyen a kulturális katyvasz, van nekik egy spanyol világbajnokuk, Fernando Alonso személyében, akinek ugyan egy szamuráj van tetoválva a hátára, de speciel annak idején, 2007-ben a McLaren katonás fegyelmét ő is nehezen tolerálta a maga mediterrán habitusával. Ő is megerősítette azonban a Boullier által elmondottakat, vagyis azt, hogy egyre jobban értik egymást a csapaton belül emberileg, és ez munkájuk hatékonyságán is érződik.

„Folyamatosan felfelé ível a hangulat a csapaton belül” – kezdte a spanyol. „Mindannyian elkötelezettek vagyunk ez iránt a projekt iránt és a Honda visszatérése iránt, és az egész csapat egységes. Mindennap, amikor kinyitom a szemem, tudom, hogy egy nagyon izgalmas kihívás vár rám ma is, mégpedig az, hogy a csapattal együtt a mezőny végéről felküzdjük magunkat az élre – magunkat, azaz a McLaren és a Honda kombinációját, magát a történelmet. Ezek mind-mind olyan dolgok, amik felébresztenek benned valamit itt mélyen belül, és engem legalábbis nagyon nagy izgalommal tölt el ez a projekt. Fantasztikus, amit ezen az első néhány versenyen elértünk, és nagyon élvezem ezt a folyamatot” – lelkendezett Alonso. 

Boullier végül még egy lényeges részletet elárult arra példaként, hogy mi mindent meg nem tesznek annak érdekében, hogy megismerjék japán partnerük kultúráját és munkaszokásait. „Ez egy nagyon komoly tanulási folyamat, és nemcsak nekünk, de a Hondának is. Néhány emberünk rendszeres időközönként ellátogat hozzájuk Sakurába, és onnan is szoktak jönni hozzánk látogatóba. Nyilvánvaló, hogy időbe telik, mire teljesen megértjük egymást, de azt elmondhatom, hogy már most kezdenek egybevágni az elvárásaink és elképzeléseink, ami örömteli” – zárta gondolatmenetét a wokingiak vezetője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: