DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Williams: Sürgősen fejlesztenünk kell

Nemcsak a Mercedesnek volt figyelmeztető jel a Ferrari F1-es Malajziai Nagydíjon aratott győzelme, de egyben a Williamsnek is kijózanító pofonnal ért fel a rivális sikere: a maranellóiak egyértelműen beelőzték őket.

Tavaly év végén a Williams még tisztán a második erőt képviselte a Mercedes mögött az F1-ben, és pilótáik, Valtteri Bottas és Felipe Massa sorra szállították a dobogós helyezéseket. A 2015-ös szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon azonban Massa már párharcot veszített a 3. helyért zajló csatában Sebastian Vettellel szemben, majd Sepangban jött a még nagyobb pofon, hiszen a Ferrari ott már teljesen más ligában játszott, mint a két FW37-es.

Talán nem is Vettel győzelme volt a legnagyobb pofon a rivális csapatnak, hanem az, hogy a rendkívül peches versenyt futó, egy defektet is kapó (ráadásul rögtön a kör elején…) Kimi Raikkönen is visszakeveredett valahogy a mezőny végéről a 4. helyre, a Williamsek elé a leintésig. Persze az 5-6. helyes dupla pontszerzés nem egy tragikus eredmény, de a verseny összességében mégis vészjósló képet mutatott a grove-i egylet szempontjából: sürgős lépések kellenek, ha nem akarnak végleg lemaradni a Mercedestől és a Ferraritól.



„Az egész csomagunkat fejlesztenünk kell” – erősítette meg az autosport.com-nak Rob Smedley, az istálló teljesítményért felelős főmérnöke. „Keményen kell hajtanunk tovább, és gondoskodni arról, hogy gyorsabb ütemben fejlesszünk, mint a riválisaink. Jelenleg tempó tekintetében elmaradunk a Mercedestől és a Ferraritól is, ezen változtatnunk kell. De emellett a gumikezelésre is nagy figyelmet kell fordítanunk” – mutatott rá az FW37-es legnagyobb sepangi gyengeségére a szakember.

„Nem voltunk a legrosszabbak a hőségben a gumikezelés tekintetében, de nem kérdés, hogy a legjobbak sem mi voltunk ezen a téren. Miért tudták más autók eggyel kevesebb kiállással teljesíteni a versenyt, mint mi? Ez egy kulcskérdés. Mert nem az volt a helyzet, hogy a leintés után a homlokunkra csaptunk, mondván, mi is mehettünk volna eggyel kevesebb kiállással. Nem tudtuk volna ezt megcsinálni” – utalt rá Smedley, hogy esetükben a nagymértékű gumikopás miatt kényszermegoldás volt a három bokszkiállásos taktika.

Ráadásul, minél több kiállást kell végrehajtani, annál több a hibalehetőség is a bokszban, ezért a brit szerint legalább annyira fontos, hogy ezeket a rontásokat is végképp kiiktassák. „E tekintetben is van némi teendőnk. Néha jól sikerül egy-egy kerékcserénk, máskor viszont lassúak a kiállásaink, ezért konstansabbá kell válnunk ezen a téren.” 

„Ami pozitívum, hogy nem visszatérő problémákról van szó, hanem olyanokról, amik most először fordultak elő. Az egyik az volt, hogy a dupla bokszkiállásunk során az egyik gumimelegítő paplant későn vettük le az abroncsról. A másik Felipével történt, nála az emelő nem illeszkedett megfelelően az autó hátsó bukókeretéhez, ezért nem tudtuk jól visszaengedni a földre a versenygépet. Tennünk kell róla, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő” – mondta el Smedley.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: