DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 5. péntek
F1

Bottas Senna és Schumacher génjeit hordozza?

Persze nem biológiai értelemben: a Williams sokat látott műszaki főnöke, Pat Symonds ugyanazokat a tulajdonságokat tapasztalja Bottasban, mint a többi nagy F1-es bajnokban, akikkel együtt dolgozott.

Pat Symonds, aki jelenleg a Williams technikai igazgatója, pályafutása alatt számos igazi csúcsversenyzővel dolgozott együtt bajnoki címeket nyerő csapatokban. A Toleman istállónál a pályafutása kezdetén járó Ayrton Sennát ismerhette meg, miután a csapat aztán Benettonná alakult, Michael Schumacher első bajnoki címeiben segédkezett. Ezután ismét tulajdonosváltás következett, majd a Renault és Fernando Alonso két trófeája. Jelenlegi versenyzőjében, Valtteri Bottasban hasonló kvalitásokat lát, mint a három ászban, azt is megmagyarázta, pontosan miket.

„Amiket a nagy versenyzőkben láttam, akikkel együtt dolgoztam, ugyancsak látom Valtteriben” – mondta a Formula-1 hivatalos oldalának adott interjújában. „Ez szinte feljogosít arra, hogy világbajnok légy. Más vonások is vannak ebben az úgynevezett ’bajnoki gén’-ben, mint a részletekre való odafigyelés és munkamorál. Ezek a dolgok nem jönnek könnyen. Ezért abban reménykedem, hogy egyszer bajnok lesz.”



„Valójában számtalan tényezőből tevődik össze. Nem csupán az akarat, hogy nyerjen, mindenki akar nyerni, de néhányukban az a bizonyos égető szenvedély lobog, az abszolút meggyőződés, hogy képesek rá. Azt hiszem, jelenleg vannak versenyzők, akik átkozottul gyorsak, de néha kételkednek magukban. És abban a percben, amikor egy sportoló kételkedik magában, már legyőzték.”

Kitért Bottas csapattársára, Felipe Massára is, aki véleménye szerint 2009-es balesete előtti formájához kezd visszatérni, köszönhetően annak, hogy a Williamsre váltott. „Felipével összehasonlítva sokkal érdekesebb értékelni őt. Sokan tudják, hogy Felipe képes bajnoki címet nyerni, mivel 2008-ban majdnem sikerült neki. A magyarországi balesete után sokan azt gondolták, milyen kár érte. A Williamsnél azonban rádöbbentünk, felébresztettük őt. És nem kizárt, hogy ha egy elég jó autót építünk, akkor Felipe is képes lehet a győzelemre. 2014 későbbi részében igazi meglepetés volt. Az a Felipe, akit már hosszú évek óta nem láttunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: