DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Nasr: A Williams sokat fejlődött Barcelona óta

Az F1-es USA Nagydíj pénteki két szabadedzésén három pilóta is lehetőséget kapott vezetni a Williams FW36-os kódjelű versenygépét. Felipe Massához az első tréningen a csapat tesztpilótája, Felipe Nasr csatlakozott, akit a második gyakorláson Valtteri Bottas váltott a volánnál.

Az FP1-ben Nasr kitett magáért, hiszen legyőzte azonos konstrukcióval futó honfitársát: a 8. legjobb időt érte el, Massa 11. helyével szemben. A második szabadedzésre viszont Massa is nagyon begyorsult, így az 5. helyen zárta a napot a Williamsszel, míg a csak délután munkába álló Bottas a 11. lett.



„Számomra mindig élvezet ezen a pályán vezetni, és ma nagyon produktív napunk volt: teljesítettük, amit elterveztünk” – kezdte a nap értékelését Massa, akire tehát ma a munka legnagyobb része hárult a grove-iak pilótái közül. „Délután nagyon szeles volt az idő, ami nehézzé tette a beállítások kiértékelését. A nagy szél miatt más érzést nyújtott az autó reggel, mint délután, és úgy tűnik, szombaton és vasárnap is változhat majd a szél erőssége, úgyhogy ehhez valószínűleg folyamatosan hozzá kell majd igazítanunk a beállításokat. Elégedett vagyok az autó viselkedésével, és próbálunk gyorsulni a folytatásban.”

Bottas idén már számos dobogós helyezéssel örvendeztette meg csapatát, és ritkán fordul elő, hogy egy olyan jó formában lévő pilóta helyére, mint amilyen jó formában most ő van, másvalakit ültessenek be akár csak egy szabadedzés erejéig is. Most mégis megesett ez, a finn viszont nagyon elegáns módon még csak szóba se hozta ezt, ő profi módon csak a saját feladatára koncentrál.

„Sok információt gyűjtöttünk a hőmérsékleti adatokról és a gumikról a második szabadedzésen, és úgy tűnik, megtaláltuk a módját, hogy több teljesítményt hozzunk ki belőlük. Az autót ma nem volt túl könnyű vezetni a nagyon szeles körülmények miatt, és ugyan ez miatt az optimális egyensúlyt sem volt egyszerű megtalálni, ezért ma éjszaka sokat kell dolgoznunk, hogy megértsük az autó viselkedését és teljesítményét ezen a pályán. Személy szerint úgy érzem, még tudok javítani az időmön, úgyhogy a harmadik szabadedzésen ott lesz rá az alkalom, hogy kicsit jobban elkezdjem a határokat feszegetni” – mondta el az első nap végén Bottas.

Felipe Nasr – aki amellett, hogy a Williams hivatalos tesztpilótája, a GP2-ben is versenyez, és jelenleg a 2. helyen áll a bajnokságban – Barcelonában már vezette a csapat idei autóját, de az nem ma volt, így össze tudta hasonlítani, mennyit fejlődött azóta az FW36. 

„Barcelona óta most először vezettem az FW36-ot, úgyhogy gyorsan újra fel kellett vennem a ritmust, ráadásul egy számomra új helyszínen. A pályát nagyon élvezetesnek találtam, jó ritmusos, főleg az első szektorban, amely sok gyors és izgalmas kanyarból áll. Az autó sokat fejlődött mióta legutóbb vezettem, minden tekintetben jobb lett a tapadása, és könnyebb lett vezetni.  Ez egy nagyon pozitív etap volt számomra, és sikerült sok kilométert megtennem az autóval” – árulta el a 22 éves brazil. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: