DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
WTCC

"Súlyos" győzelem a Citroen számára

A vészjóslóan gyülekező felhők ellenére végül száraz időben gurultak ki az autók a nyitófutamra. A fordított rajtrácsos startnak köszönhetően Yvan Muller és José María López a 8., ill. 10. helyről kezdhette meg a versenyt.

A Citroen Total pilótái a főfutamra tartalékolván az erejüket igyekeztek kímélni a C-Elysée-ket, ezért a 8., ill. 11. helyre szorulva kimaradtak az első kör „pengeváltásaiból”. Az elzászi versenyzőt azonban az elkapkodott rajtért nem sokkal később boxutca-áthajtásra ítélték, így a büntetés lerovása után a mezőny végén volt kénytelen folytatni a versenyt.

277220_resize



Közben Tarquinit befogva José María López feljött a kilencedik helyre. Ezután Ekblom megpördülését és az azt követő zűrzavart kihasználva megelőzte Coronelt, majd Catsburgöt, így pár száz méteren belül újabb három helyet lépett előre, és immár a hatodik helyről ostromolhatta a mezőny elejét.

Az utolsó körökben az argentin versenyzőnek Hugo Valentét is sikerült beérnie, de koccanásveszély miatt végül nem kockáztatta meg az előzést. A Sébastien Loeb Racing pilótájaként versenyző Mehdi Bennani Citroen C-Elysée WTCC-jével remek futamot zárt, második helyezésével értékes pontokat szerzett a Citroennek a konstruktőrök versenyében.

508755_resize

A hétvége főfutamára késődélután került sort. A gyári Citroen C-Elysée WTCC-k rajtja tökéletesre sikerült: José María López Yvan Mullerrel a nyakában rögtön az élre tört, majd igyekezett tovább növelni az előnyét.

Yvan viszont sehogysem boldogult Tiago Monteiróval. Hét körön keresztül becsületesen küzdött, de ellenfele végül leszorította a pályáról. Michelisz Norbert ezt sikeresen kihasználta, így a Citroen visszaszorult a negyedik helyre.

Az utolsó körökben Monteiro vészesen megközelítette José María Lópezt. Az utolsókat rúgó gumik ellenére (a 80 kg extra súly többek között ebben is éreztette a hatását) a kétszeres világbajnoknak sikerült kitartania a futam végéig, és ezzel 22. FIA WTCC-győzelmét aratta.

wtcc201604030040_resize

A világbajnoki összesítésben José María López szerezte meg a vezetést, mögötte négy ponttal lemaradva Tiago Monteiro. A konstruktőrök versenyében a kedvezőtlen szabályok ellenére is jól szerepelt a Citroen, a csapatot mindössze egy pont választja el az első helytől.

A világbajnokság következő megmérettetésére két hét múlva a Slovakia Ringen kerül sor (április 15–17.).

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: