DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
USA

Ismert gyártó csatlakozhat az IndyCarhoz

Újabb motorpartner érkezhet az IndyCar bajnokságába, miután a hírek szerint a jelenlegi két beszállító mellé a Toyota is szeretne csatlakozni. Ennek okai az új szabályokban keresendőek.

Az USA népszerű bajnoksága számára jelenleg két gyártó, a Honda és a Chevrolet szállít erőforrásokat, azonban ez könnyendén háromra nőhet, amennyiben a pletykák igaznak bizonyulnak. A Toyota állítólag elég komolyan gondolkodik azon, hogy ismételten motorokat gyártsanak a csapatoknak, mégpedig a 2023-ban érkező új szabályok miatt.

Az IndyCar két év múlva áll át az új típusú motorokra, onnantól kezdve már a 2,4 literes, twinturbós V6-os hibridmotorokat használják majd. Ez valószínűleg a Toyotát is érdekelheti, miután hasonló erőforrást használtak a WEC-ben, ráadásul az amerikai széria hozzátartozik a történelmükhöz, hiszen korábban is a részesei voltak. 1996 és 2002 között a CART, 2003-tól 2005-ig pedig az akkori rivális, IRL beszállítói voltak.

Két komolyabb siker is fűződik a nevükhöz ezekből az évekből, Cristiano Da Matta a Newman/Haas Racing versenyzőjeként lett bajnok 2002-ben, rá egy esztendőre pedig Gil de Ferran nyert Indy500-at a japán gyártó segítségével. Mivel a szervezők célja az új motorformulával egyértelműen az volt, hogy új partnerek érkezzenek, így ezek a hírek mindenképpen pozitívnak mondhatóak.



A Toyota versenyrészlegének elnöke, Dave Wilson nem erősítette meg, de nem is cáfolta a visszatérésről szóló pletykákat.

„A Toyotának és a TRD mindig folytat megbeszéléseket azokban a garázsokban, amelyekben jelenleg versenyzik. Ez igaz más felügyeleti szervekre is, melyekkel szintén fenntartjuk a kapcsolatot és szeretnénk ott maradni az amerikai motorsport vérkeringésében” ─ idézte Wilson szavait a Racer.

„Élveztük az együttműködést a CART és az IndyCar bajnokságokkal korábban, így bízunk benne, hogy ezek Roger Penske irányítása alatt tovább fognak növekedni. Jelenleg azonban a NASCAR, az IMSA, az SRO, az NHRA, a Formula Drift, a USAC, a POWRi és a Championship Off Road Racing versenysorozatokra, valamint az ott lévő partnereinkre szeretnénk összpontosítani” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: