DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

A botrányhős Ferrucci nem érti a virtuális vitákat: „Ez csak játék!”

Az Egyesült Államok virtuális versenyszférája eddig igencsak termékeny táptalaja a botrányoknak. Santino Ferrucci, a valós élet egyik legnagyobb balhékirálya is szándékosan okozott balesetet az online világban, de nem érdekli.

Egyszerre ironikus, vicces és ijesztő, hogy a legutóbbi online IndyCar-futam mintha több beszédtémát szolgáltatott volna, mint egy valós verseny a bajnokság tavalyi szezonjából. Persze a szimulátorozást nem veszik halálosan komolyan a pilóták, és ez a legutóbbi, virtuális indianapolisi fordulón több bizarr balesetet is eredményezett, amelyek közül a legnagyobb balhét Simon Pagenaud és Lando Norris ütközése váltotta ki.

EXCX86WXYAIxgMR



Norris mellett azonban a másik két McLaren-pilóta is baleset részese volt a hajrában: Patricio O’Ward kiütötte Marcus Ericssont, Oliver Askew pedig Norrishoz hasonlóan pórul járt, amikor az élen haladva az utolsó körben tönkretette a versenyét Santino Ferrucci. Az amerikai pilóta leginkább a valós világban, az F2-ben elkövetett 2018-as ámokfutásával szerzett magának hírnevet, és bár most is kritikák kereszttüzébe került a virtuális IndyCar-futam befutójának tönkretétele miatt, mégis kissé értetlenül áll a verseny által generált érzelmi kitörések előtt, s igyekszik emlékeztetni mindenkit, hogy csak egy játékról van szó, aminek szerinte semmilyen hatása nincs nemhogy a valós versenyzésre, de még a valós emberi kapcsolatokra sem.

„Kissé túl közel kerültem hozzá, aztán egy leheletnyivel agresszívabb voltam a kelleténél” – magyarázta a lenti videón látható virtuális ütközést a Motorsportnak. „Egyértelműen az én hibám. De teljesen megérte: az utolsó körben voltunk, így a tévének, a nézőknek szólt az egész. Szóval nagyon is szándékos volt, de csak kicsit meglökni akartam, nem erre számítottam.”

„De végül is ez csak egy videojáték. Virtuális valóság. Valódi versenyautóval nem gondolom, hogy valaha is ilyen helyzetbe kerülök. Látva, hogy mennyien cikáztak az egyenesben, szinte azt éreztem, mintha Call of Dutyt játszanék. Nem hiszem, hogy az itteni nézeteltérések alapjai lehetnek majd valós rivalizálásoknak. Két-három héttel azt megelőzően, hogy visszatérnénk az igazi versenyzéshez, az emberek meg fognak békélni egymással, és amikor ismét a pályán leszünk, már nem fogunk törődni ezekkel a dolgokkal.”

Ez a sok ütközés még a győztes személyét is elhomályosította: a hétvégi virtuális Indy 175-öt az ausztrál Supercarsból átruccanó Scott McLaughlin nyerte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: