DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F2/F3

Négy futamról eltiltották a szabályokat, sportszerűséget és józanészt nem ismerő F2-est

A Haas kötelékébe tartozó Santino Ferrucci Silverstone-ban minden kihágást elkövetett, ami csak elképzelhető a szándékos ütközéstől a versenyautóban való mobilhasználatig. Büntetése ezzel arányos.

A Formula-2 vasárnapi sprintfutamán a Trident versenyzője, Santino Ferrucci – aki mellesleg amerikaiként a Haas juniorpilótája – lekényszerítette a pályáról csapattársát, Arjun Mainit. A pilóta aztán a felvezető körön is meg akarta leckéztetni az indiait, ezért szándékosan nekiment, bal első kereke ért össze Maini jobb hátsójával, az ütközés viszont nem járt balesettel.

Az eset a közvetítésbe is bekerült, és Ferruccit a megszokott procedúra részeként magukhoz rendelték a stewardok, akik mindkét ügy miatt ki akarták hallgatni. A 20 éves versenyző azonban nem jelent meg a versenybírók irodájában. A büntetés rendkívül szigorú volt: a versenyen történt manőver miatt kizárták a sprintfutamból, a levezető körön történt, súlyosabb eset következtében pedig négy futamról, azaz két versenyhétvégéről – a németről és magyarról – eltiltást kapott, továbbá egy Formula-2 mércéjével óriási, 60 000 eurós pénzbírságot.

Itt azonban nem ér véget a történet: Ferruccit egy másik szabálysértésen is rajtakapták, amint a Formula-2-es paddockból a bokszutcába vezette autóját. Az amerikai csak egyik kezén viselt kesztyűt, a másikban pedig mobiltelefont tartott, amivel a technikai és sportszabályzatot egyaránt megszegte. Emiatt további 6000 eurós büntetést róttak ki rá.



Az esetet követően Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke úgy nyilatkozott az Autosport lapnak, hogy bár a versenyhétvégén nincs rá ideje, a későbbiekben foglalkozni fog Ferrucci problémás ügyeivel. Az amerikai legjobb eredménye a Formula-2-ben egy 6. helyezés, korábban a GP3-ban csak egyszer állt dobogón, ilyen eredmények mellett pedig nem a legmegfelelőbb ajánlólevél a silverstone-i büntetéshalom egy Formula-1-es csapatnál.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: