DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
USA

Fordulat: Alonso mégis McLarennel indul az Indy 500-on

Még alig szokta meg a nyilvánosság Fernando Alonso és a McLaren januári különválását, a két fél máris ismét partnerséget kötött, így a spanyol harmadszor is a wokingiakkal vág neki az 500 mérföldes versenynek.

Alonso 2015-ös Formula-1-es leigazolása óta állt ismét kapcsolatban a McLarennel, a csapat azonban most januárban megerősítette, hogy szerződésük lejártával különváltak az útjaik, és Alonsót már az F1-ben és az IndyCarban sem köti semmi hozzájuk. Ennek ellenére a felek alig több mint egy hónap elteltével ismét egymásra találtak, ezúttal csak az idei Indy 500-on való indulásra kötve megállapodást.

alonso



Alonso idén harmadik Indy 500-ára készül, és noha az előző kettőnek is a McLaren színeiben vágott neki, mégis mindhárom egészen különböző projektnek számít. 2017-ben az Andretti Autosport biztosított egy Honda-motoros autót Alonsónak, amit papajafestéssel és McLaren néven neveztek be, de felkészítését az Andretti végezte. A spanyol kiválóan is szerepelt első oválpályás megmérettetésén, az élen is állt, ám motorhiba miatt kiesett. Tavaly a McLaren már önálló csapatként, egy Chevrolet-vel nevezett az Indy 500-ra, ám a felkészülés során elkövetett temérdek, néhol kabaréba illő hiba azt eredményezte, hogy végül kvalifikálniuk sem sikerült a 33 fős mezőnybe. Ezt követően gondolhattuk azt, hogy Alonso kiábrándult a McLaren Indy-törekvéseiből, ám idénre a wokingiak is emelték a tétet, és a Schmidt Peterson Motorsporttal egyesítve az erőiket a teljes IndyCar-szezonra beneveztek két autóval, amelyeket Patricio O'Ward és Oliver Askew vezet majd. Hozzájuk csatlakozik egy harmadikkal kizárólag az 500 mérföldes versenyen Alonso, aki körbenézett ugyan a piacon, de miután az Andrettinél a hírek szerint a Honda akadályozta meg a szerződését, végül az Arrow McLaren SP-nél kötött ki.

„Versenyző vagyok, az Indy 500 pedig a világ legnagyobb versenye. A rajongók részéről is hatalmas szeretet árad a versenyzők felé, és nekik is szerepük van abban, hogy visszajárok oda. Hatalmas tiszteletet érzek a verseny és minden résztvevője iránt – már alig várom, hogy harcba szálljak és kihozzam magamból a legjobbat” – kommentálta a bejelentést az F1 kétszeres és a WEC egyszeres világbajnoka, aki tovább hajszolja a tripla koronát.

„Fontosnak tartottam, hogy alaposan körbejárjam a lehetőségeimet a verseny előtt, de az Arrow McLaren SP mindig is a listám tetején állt. Különleges kapcsolatom van a McLarennel, sok mindenen keresztülmentünk együtt, ez pedig kialakított közöttünk egyfajta erős köteléket.”

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown sem tartja furcsának, hogy röviddel a szakítás után ismét szövetségre léptek Alonsóval. „Mindig is mondtuk, hogy szívesen bocsátunk Fernando rendelkezésére egy autót az 500 mérföldesen, ezért örömmel tölt el, hogy végül úgy döntött, csatlakozik hozzánk. Fernando a sportág egyik legjobb versenyzője, és nagyszerű, hogy a csapat részese lett.”

A 2020-as Indy 500-at május 24-én rendezik, Alonso számára most ez a verseny jelent prioritást, ám 2021-re már Formula-1-es visszatérésén dolgozik – mint azt a február 28-án megjelenő Autósport és Formula Magazin hasábjain részletesen ki is fejti.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: