DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
USA

Hivatalos: Penske lett Indy új tulajdonosa

Hétfőn véglegesen bekövetkezett, amit már novemberben tudni lehetett, a Roger Penske vezette vállalat megvásárolta a legendás indianapolisi pályakomplexumot. Többszáz milliós értékkel bír.

November óta zajlottak a tárgyalások, ezek végére hétfőn tettek pontot. Roger Penske a hivatalosan Indianapolis Motor Speedway névre hallgató komplexumnak mindössze a negyedik tulajdonosa. 1945 óta a Tony Hulman és a Hulman & Co. társaság tulajdonában volt a történelmi helyszín. A család szeptemberben kereste meg az IndyCar legsikeresebb csapatfőnökét, aki nem meglepő módon nem is hagyta veszni a lehetőséget.

Még tizenévesként volt először résztvevője az indianapolisi 500 mérföldes viadalnak Penske és csapata, 1951-ben, azóta mindössze hat olyan esztendő volt, amikor a patinás gárda kihagyta volna a versenyt. Tizennyolc győzelmével a Penske istálló tartja a rekordot az Indy 500-ak történetében, a jelenlegi címvédő, Simon Pagenaud is ezzel a gárdával nyert tavaly.

Pagenaud győzelménél tavaly is Penske ünnepelhetett


Bár részleteket nem hoztak nyilvánosságra az üzletről, de az AP hírügynökség, bennfentesekre hivatkozva 250-300 millió dolláros összeg közé teszi azt az összeget, amennyit az új tulajdonos letett az asztalra. Valamint egy ígéretet is, hogy az elkövetkező időszakban komoly fejlesztéseket végeznek a pályán.

Egyelőre úgy fest, a nyolcvankét éves üzletember és csapatfőnök új funkciója miatt már nem marad alkalmazásban eddigi csapatánál, annak érdekében, hogy elkerüljék a lehetséges konfliktusokat és összeférhetetlenséget. Penske hosszú évek óta három autót indít az Indy 500-on, most azonban teljesen új szerepkörbe került.

Látunk újra F1-es autókat ezen a történelmi rajtrácson?

Roger Penske (a pályát 1909-ben megépíttető) Carl Fisher, Eddie Rickenbacker és a Hulman családot követően vált a negyedik tulajdonosává a legendás komplexumnak. Novemberben az is szóba került, hogy esetleg a Formula-1 is visszatérhetne Indianapolisba.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: