DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 20. csütörtök
USA

IndyCar: Kirúgta partnercsapatát a McLaren a hétvégi botrányt követően

Drasztikus fordulatot vett a Pourchaire-t ért online gyűlölet ügye. A McLaren megszakította kapcsolatát a Juncosszal – állítólag bocsánatkérést vártak, ami elmaradt.

Véget ér az Arrow McLaren és a Juncos Hollinger Racing együttműködése, mindössze pár hónapot követően: a két IndyCar-csapat kereskedelmi jellegű partnerséget kötött 2024-gyel kezdődően. A felek között nem volt alkatrészmegosztás vagy adatáramlás, a partnerség a latin-amerikai rajongóbázis elérését szolgálta: a Juncos argentin tulajdonú csapat argentin versenyzővel Augustin Canapino személyében, a McLaren pedig a mexikói Pato O’Ward révén érdekelt ebben a régióban.

„Az Arrow McLaren IndyCar Team azonnali hatállyal érvénytelenítette kereskedelmi együttműködését a Juncos Hollinger Racinggel. Ez a döntés a héten korábban történteket követi, amelyek a Chevrolet Detroit Grand Prix során, pályán történt incidenst követték. Ahogy a csapat közösségi médiás kódja is tükrözi, az Arrow McLaren nem tolerálja a sértések vagy diszkrimináció semmiféle formáját, és teljes mértékben elítéli a csapatunk és versenyzőnk felé irányuló online abúzust” – olvasható a McLaren oldalán közzétett közleményben.

A koccanástól a tagadásig

A „pályán történt incidens” két szereplője a detroiti IndyCar-versenyen a McLaren részéről a 2023-as Formula-2-es bajnok, Theo Pourchaire – a csapat legújabb versenyzője –, a Juncosnál pedig Canapino volt: Pourchaire egy elmért bevetődés során lökte meg ellenfele autóját. Mindketten pozíciókat vesztettek, de a versenyt tudták folytatni, sőt, Canapino szezonja legjobb eredményét, a 12. helyet szerezte meg, a franciát pedig megbüntették. Nem volt tehát kirívó, nagy következményekkel járó baleset.

Pourchaire a verseny után egy nappal borított, amikor elárulta, online gyűlölködés áldozatává vált, és több halálos fenyegetést is kapott. Ezt követően a McLaren és Juncos közös közleményt adott ki, amelyben elítélték a diszkriminációt és letiltást helyeztek kilátásba mindenkinek, aki nem tanúsítja az elvárt tiszteletet. Ezen a ponton még működött a két csapat partnersége.

Sem Pourchaire, sem a két csapat közös közleménye nem mondta ki, hogy az ellenséges üzenetek spanyol nyelvűek lettek volna, valamint Canapino táborából érkeztek, az argentin versenyző azonban szintén lépett a közösség médiában, és megvédte az övéit.



„Mi, argentinok szenvedélyesek és euforikusak vagyunk, de ez nem azt jelenti, hogy olyasmivel kellene vádolni minket, amik nem vagyunk. Ezért határozottan elutasítom, hogy általánosítsanak és olyan kategóriába soroljanak minket, amit nem érdemlünk meg” – állt Canapino posztjában. „Nem láttam egyetlen halálos fenyegetést sem olyanoknak címezni, akik azt állítják, hogy kaptak. Tavalytól a mai napig épelméjű ember nem tenne ilyet. Felháborító, hogy ilyen könnyedén vádolnak ezzel, és ezt nem engedem tovább.”

Ugyanakkor fontos hozzátenni, Canapino a spanyol és angol nyelvű szövegben többször kitért rá, elítéli a bántalmazást és gyűlöletet, ha pedig valaki valóban ehhez folyamodott, az nem tartozik rajongói közösségéhez. A tavalyi évet azért emlegette fel, mert hasonló vádak már akkor elhangzottak – akkor csapattársa, Callum Ilott volt a célpont.

Canapino megnyilvánulását többféleképpen lehet értelmezni, kiolvasható belőle a vétkesek mentegetése, de az is, hogy rajongói többségét védte a szélsőségesekkel szemben. A jelek szerint a McLaren egyáltalán nem tolerálta az álláspontot, és rossz néven vette, hogy Canapino a történteken ironizáló hozzászólásokra reagált.

Ezért dönthetett a szakítás mellett a McLaren

A McLaren részéről azt várták, hogy Canapino és Ricardo Juncos csapatfőnök – akinek argentinként nagy hatása van a követőtáborra – a versenyző posztja után újra megszólaljon, bocsánatkérést tanúsítson vagy határozottan felszólítsa az argentin rajongókat, hogy a szélsőséges viselkedés ne ismétlődjön meg újra – ezzel magyarázza a The Race, hogy az események végül a partnerség felbontásához vezettek.

Információik szerint a McLaren számos képernyőfotót küldött el a Juncosnak abból a több mint húsz üzenetből válogatva, amely Pourchaire-t fenyegeti. Nem világos, hogy ez azelőtt vagy azután történt, hogy Canapino kijelentette, „nem láttam egyetlen halálos fenyegetést sem.” Spanyol anyanyelvűeket is megkérdeztek, akik megerősítették, nem rossz fordításról van szó, valóban halálos fenyegetés hangzik el az üzenetekben.

Bár a Juncos kommunikációs osztálya igyekezett a McLarennel együttműködve helyrehozni a helyzetet, a versenyző és a csapatfőnök megnyilvánulása elmaradt, ezért a vezetés a partnerkapcsolat felbontása mellett döntött: más okok is lehettek, de a Race szerint ez volt az elsődleges.

Ezúttal a Juncos Hollinger Racing gyorsan reagált, és tudomásul vették az együttműködés lezárását: „A mai nappal stratégiai partnerségünk az Arrow McLarennel végéhez ért. Méltányoljuk a McLarennel közösen töltött elmúlt hónapokat. Világszínvonalú szervezet, amely ellen örömmel versenyzünk hétről hétre. Bár a partnerség eredménye nem ért be, tiszteletünk irányukba a legmagasabb szintű.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: