DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
USA

Alonso nem tudta magát kvalifikálni az Indy 500-ra

Fernando Alonso és a McLaren nem tudta kvalifikálni magát második nekifutásra sem az Indy 500-ra, így a spanyol pilóta idén biztosan nem szerzi meg a tripla korona harmadik, egyben utolsó darabját.

Szombaton tartották az idei Indy500 első időmérő edzését, melyen a harminc legnagyobb átlagsebességet elérő pilóta vívta ki a legendás versenyen való részvétel jogát. Alonso szerencsétlenségére csak a 31. helyen végzett, így vasárnap kénytelen volt részt venni az úgynevezett „Utolsó sor” időmérőn.

Azonban a kétszeres F1-es világbajnoknak itt sem volt szerencséje, s az utolsó pillanatban, ismét egyetlen pozícióval lemaradva, nem tudta magát kvalifikálni a 103. Indianapolisi 500 mérföldes versenyre, melyet május 26-án rendeznek meg.

Eleinte úgy nézett ki, hogy Alonso meg fogja csinálni, mivel ő volt a harmadik versenyző a hat fős mezőnyből, s bár Hinchcliffe 227,543 mérföld/órás átlagsebességétől elmaradt az ő 227,353-as eredménye, de még így is sokkal jobb volt, mint a csak 226,192-t teljesítő Max Chilton.

 

Alonso nem indulhat a versenyen


Aztán Sage Karam megfutotta a legjobb négykörös átlagot, amivel meg is nyerte a vasárnapi „pótselejtezőt”, ezzel pedig máris a kiesés szélére sodorta Fernando Alonsót, aki ekkor a 33. pozícióban állt összetettben, és még két versenyző hátravolt. A Red Bull juniorprogramjához nemrég csatlakozott Patricio O’Ward következett, aki bár közel volt Alonso tempójához az első két körében, végül csak egy 227,092-es átlagot tudott felmutatni.

Aztán érkezett Kyle Kaiser, akit két fontos szponzor távozása és az egyik edzésen elszenvedett balesete is hátráltatott, azonban a rossz előjelek ellenére egy 223,372-es átlagot futott, ami azt jelentette, hogy a kétszeres világbajnok Fernando Alonsónak 0,019 mérföld/órás lemaradása miatt itt véget is ért a 2019-es Indy500.

Bár Alonso szerint az autó jónak érződött, legalábbis a szombatinál mindenképpen, ez mégsem volt elég ahhoz, hogy kivívja a versenyen való részvétel jogát: „Semmi kétség, nehéz héten vagyunk túl. A legjobbunkat próbáltuk nyújtani, teljesen más beállítással mentünk ma, négy körön keresztül padlógázzal mentem, de nem voltunk kellőképpen gyorsak” – idézi Alonsót az Autosport.

„Nem egyszerű itt 227 mérföld/óránál is magasabb tempóval körözni, nekünk pedig még ennél is többre lett volna szükségünk. Mindent beleadtunk, bátrak voltunk, mikor annak kellett lennünk, de el kell fogadnunk, hogy mások jobb munkát végeztek, mint mi. Siker és csalódás is csak olyankor érheti az embert, ha igent mond a nagy kihívásokra. Mi megtettük ezt. Most már minden erőmmel a következő célomra fókuszálok.”

 

Az „Utolsó sor” kvalifikáció végeredménye:

  Pilóta Csapat Autó Sebesség
1 Sage Karam Dreyer & Reinbold Racing Dallara/Chevrolet 227.740
2 James Hinchcliffe Schmidt Peterson Motorsports Dallara/Honda 227.543
3 Kyle Kaiser Juncos Racing Dallara/Chevrolet 227.372
4 Fernando Alonso McLaren Racing Dallara/Chevrolet 227.353
5 Max Chilton Carlin Dallara/Chevrolet 226.192
6 Patricio O'Ward Carlin Dallara/Chevrolet 227.092

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: