DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
USA

IndyCar: Dixon zseniális előzéssel nyert a Penskék előtt

Meglepő, de a pontversenyben vezető Ganassi-pilóta első győzelmét aratta a 2017-es IndyCar-szezonban - az új-zélandi remek versenyzéssel múlta felül a Penskéket, csapattársa viszont baleset áldozata lett a Road Americán.

A verseny rajtjánál Helio Castroneves megőrizte a vezetést, Josef Newgardennek viszont sikerült eloroznia a második helyet penskés csapattársától, Will Powertől. Noha Scott Dixon is ugyanezzel próbálkozott, az élmezőny sorrendje a 13. körig nem változott, amikor az élen hajtó brazil megkezdte a kiállások sorát, ausztrál kollégájával együtt. Newgarden egy körrel később cserélt, s noha átvette a vezetést Castronevestől, hideg gumikon nem tudta tartani csapattársát – Dixonnak viszont sikerült megszereznie a harmadik pozíciót Powertől.

Newgarden nem elégedett meg azzal, hogy Castroneves hátsó szárnyát nézze, és egyre nagyobb tempót diktálva a huszadik körben, zseniális előzéssel maga mögé utasította a háromszoros Indy 500-győztest. Szinte rögtön komoly csata alakult ki a második helyért, Dixon Ganassija ugyanis egyre nagyobb lett a Penske tükrében, ahogyan Simon Pagenaud autója az új-zélandi visszapillantójában, de nem történt változás a követező cseresorozatig.



Amelyet Castroneves kezdett el a 27. körben, a franciával és Powerrel a nyomában, és amikor Newgarden és Dixon is így tett, a négyszeres IndyCar-bajnok a brazil előtt, ezüstérmes pozícióban tért vissza a pályára. Rögtön ezután következett a verseny első sárga zászlós szakasza, Takuma Sato ugyanis kicsúszott a 11-es kanyarban. A lassú körözést a fekete, azaz keményebb Firestone-gumikon autózó Newgarden bánhatta leginkább, a restartnál ugyanis előbb a kívülről, szemet gyönyörködtetően előző Dixon, majd Castroneves is át tudta lépni.

Az új-zélandi előnye a 39. körben már négy másodpercre rúgott utóbbi előtt – Castroneves a 41. körben megejtette utolsó kiállását, de nem volt eléggé gyors ahhoz, hogy megtartsa a második pozíciót Newgardennel szemben. A 45. körben újra pályára léphetett a pace car, immár komolyabb incidens miatt: Tony Kanaan nekikoccant Alexander Rossinak, elveszítve első szárnya egy részét, és a leszorítóereje egy részétől megszabadított Ganassi-autó nagy sebességgel a falnak csapódott a 11-es kanyarban – a brazilnak szerencsére nem esett baja.

A záró körökben egyedül Newgarden tudta tartani a lépést Dixonnal, de nem eléggé, így az új-zélandi idén először láthatta meg elsőként a kockás zászlót, 34 pontra növelve előnyét a pontversenyben Simon Pagenaud előtt. A francia nem tudott felférni a dobogóra, a második pozíció ugyanis amerikai csapattársáé, a harmadik pedig Castronevesé lett - Will Power ötödikként befutva tette teljessé Dixon Penske-kíséretét a célban.

Folytatás két hét múlva, Iowában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: