DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Tereprali

Ismét Nasszer Al-Attiyah a Dakar győztese

Véget ért a sivatagi száguldás Szaúd-Arábiában: nem történt meglepetés, 2022-es sikere után ismét Nasszer Al-Attiyah bizonyult a legjobbnak.

Nem történt váratlan fordulat az autósok mezőnyében az idei Dakar Rali utolsó szakaszán: Nasszer Al-Attiyah ugyanúgy beosztotta autóját és az előnyét, ahogy azt a futam teljes második felében tette, és 2022 után ismét ő nyerte a sivatagi száguldást, ezúttal 78 perces előnnyel. A katari versenyző összességében ötödször, az utóbbi öt évben (és a Toyotával) pedig harmadszor ért fel a csúcsra, így sikerült megvédenie tavalyi elsőségét. 

dakar-alattiyah-toyota_1



A második helyet nem lehetett elvenni a futam második felében a sorozatos szakaszgyőzelmeivel történelmet író Sebastien Loeböt, aki a verseny eleji problémái (technikai hibák, defektek, borulás) után elképesztő tempót diktált és feljött Al-Attiyah mögé, így 2022 után ismét övé lett a verseny ezüstérme a Prodrive BRX autójával. A szakaszgyőztes rohamát viszont zárásként megtörte Guerlain Chicherit, övé lett az utolsó szelektív, míg az összetett dobogó alsó fokára a brazil Lucas Moraes ért be a Toyotával.

Döbbenetes befutót hozott viszont a motorosok versenye. A mai utolsó szakaszt még Toby Price kezdte előnyből, 12 másodperccel vezetett Kevin Benavides előtt, az argentin azonban óriásit motorozott, 55 másodperccel megnyerte a szelektívet, így fordított, és 43 másodperces fórral ő nyerte a Dakart a kétkerekűek között. A szintén a gyári Red Bull KTM-nél versenyző Price-nak be kellett érnie a második hellyel, a harmadikra pedig Skyler Howes jött be a Husqvarnával.

dakar-benavides-ktm

A kamionosok versenyében nem történt változás: Janus van Kasteren és csapata megőrizte az összetettben meglévő magabiztos előnyét, és végül magabiztos győzelmet aratott. A holland ivecós nem erőltett túl az utolsó szakaszt, kapott hat percet, de így is bő egy órányi előnnyel nyerte meg az idei Dakart a monstrumok között a végig remek tempót diktáló, de egy alkalommal rengeteg időt elveszítő cseh Martin Macik előtt, míg a dobogó alsó fokára Martin Van den Brink állhatott fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: