DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Dakar: Al-Attiyah sikere és az Audi drámája pénteken

Totális összeomlást produkált az Audi pénteken, Peterhansel és Sainz is hibázott, így Al-Attiyah kényelmes előnybe került az élen.

Az Audik hibáiról szólt a pénteki nap az idei Dakaron: előbb Stephane Peterhansel hibázott és törte össze magát, az autóját, illetve sajnos a navigátorát is annyira, hogy utóbbit kórházba kellett szállítani, majd csapattársa, Carlos Sainz esett el szinte ugyanott – ő a jelek szerint folytathatja a futamot, de rengeteg időt veszít, és egyelőre nem tudják, hogy hogyan tovább. Mivel a napot harmadikként kezdő Yazeed Al-Rahji technikai hiba miatt állt meg a szakaszon, így a futam tavalyi győztese, és idén is élen álló Nasszer Al-Attiyah kényelmes előnybe került a hatodik napot követően.

A katari klasszis egyébként is harcban volt a napi győzelemért a Toyotával, Peterhansel kiesése után pedig az élre állt a pénteki értékelésben is, és onnantól nem is nézett hátra: sorozatban második, összességében harmadik szakaszgyőzelmét aratta a futamon, és a riválisok elhullása után egy óra, hat perces (!) fórral vezeti az összetettet. A szakasz második helyére Sebastian Loeb jött be három és fél perc hátránnyal, a harmadikra Henk Lategan, a negyedikre pedig a korábban már szelektívet nyerő Guerlain Chicherit érkezett meg.

dakar-toyota-alattiyah



Az összetettben így a második helyre Lategan jött fel, és mivel a brazil Lucas Moraes a harmadik, így jelen állás szerint kisajátította a dobogót a Toyota. Loeb a korábbi technikai és vezetői hibái ellenére már a negyedik helyig kapaszkodott fel.

A motorosok mezőnyében Kevin Benavides volt ma a leggyorsabb, de Skyler Howes egy percen belüli hátránnyal követte másodikként, míg a továbbra is nagyon stabil Toby Price ezúttal is ott volt az élmezőnyben, most a harmadik időt motorozta. Az összetettben így Howes előnye három és fél perc a nap végén Price, és hét perc Benavides előtt, ők hatalmas küzdelmet vívnak a top pozíciókért, a negyedik Barreda Bort már tíz percen kívüli lemaradással következik, de az első hét (az említetteken kívül Van Beveren, Quintanilla és Klein) még eléggé együtt van, ott bármi elképzelhető.

Frissítés: A kamionosok mezőnyében az eddigi éllovas Ales Loprais sok időt veszített nap közben, így el is bukta az összetett vezetést Martin van der Brinkkel szemben: kettejük között 37 másodperc a különbség. A szakaszt Mitchel van der Brink húzta be Janus van Kasteren és Martin Macik előtt. A magyar kamionos egység, a Qualisport Racing a tegnapi technikai hiba miatt nem tudott elindulni a pénteki szakaszon, de a küzdelmet nem adták fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: