DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Loeb nyerte a Dakar második szakaszát

A francia három év után aratott részsikert a Dakaron: az összetettben második helyen áll Al-Attiyah mögött. A motorosoknál megkavarodott a sorrend, Sunderland állt az élre, Petrucci pedig kiesett.

A Ha’il és Al-Qaisumah közti második speciálra a kilencszeres ralivilágbajnok, Sebastien Loeb érzett rá legjobban: a BRX franciája mind a nyolc mérési ponton a leggyorsabb volt, teljesítményével 2019 óta először szerzett szakaszgyőzelmet a Dakaron. Nasser Al-Attiyah végig a második helyen követte Loeböt, végül 3 perc 28 másodpercet veszített hozzá képest.

Ismét jó tempót diktált az elektromos Audi, Carlos Sainz harmadik, Stephane Peterhansel negyedik időt teljesített. A 14-szeres nyertes vasárnapi balesete után folytathatja a versenyt, de olyan nagy megállapított időhátránnyal (több mint 23 óra), hogy az összetett értékelés végéről nincs esélye elmozdulni. Az abszolútban épp fordított a sorrend a napot uraló duó közt, Al-Attiyah vezet Loeb előtt, Lucio Alvarez pedig a harmadik pozícióba lépett fel. Sainz előző napi eltévedése miatt 2 óra 24 perces hátrányban messze az élmezőnytől.



A motoros mezőny prológját és első szakaszát megnyerő Daniel Sanders eltévedéssel kezdte a napot, így a gyorsaságit mindössze 23. helyen zárta. A Hondával Joan Barreda vitte a 338 kilométeres speciált, de a spanyol eleve 40 perces lemaradásban kezdett: ezt megfelezve 17.-ről a 10. pozícióba lépett fel.

A napi értékelésben Sam Sunderland, a címvédő Kevin Benavides és Skyler Howes követték Barredát: közülük a GasGast képviselő Sunderland vette át az összetett vezetést, Adrian van Beveren és a harmadik helyre visszacsúszó – de így is csak három és fél perc hátrányban levő – Sanders előtt. A román színekben szereplő Gyenes Emánuel 42. helyen zárta a napot, az összetettben 30 pozícióval hátrébb található, míg a vajdasági Saghmeister Gábor a 127. időt motorozta hétfőn, a tabellán pedig a 126. helyet foglalja el.

Volt egy neves kiesője a motoros kategóriának: a kétszeres MotoGP-győztes Danilo Petrucci, aki az ígéretes 13. helyet érte el vasárnap, műszaki hiba miatt kényszerült feladni a napot. Az olasz légi segítséget kért, de a 2022-es szabályok értelmében nem kell kiszállnia a raliból, a napi értékelésekben még részt vehet.

A quadosok között a címvédő Manuel Andujar volt a leggyorsabb hétfőn, aki így második részsikerét aratta a szombati prológ után: két perccel előzte Alexandre Giroud-t, s öttel Pablo Copettit. A kamionosoknál újfent tarolt a Kamaz, ezúttal az első négy pozíciót hozták el: az elsőség a 2020-as győztes Andrej Karginové lett, összetettben viszont továbbra is Dimitrij Szotnyikov vezet Eduard Nikolajev előtt.

Az állás a 2. szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 6:59:21; 2. Sebastien Loeb (BRX) +9:16; 3. Lucio Alvarez (Toyota) +40:53; 4. Giniel de Villiers (Toyota) +41:22; 5. Vlagyimir Vasziljev (BMW) +43:39.

Motorosok: 1. Sam Sunderland (GasGas) 8:31:29; 2. Adrian van Beveren (Yamaha) + 2:51; 3. Daniel Sanders (GasGas) + 3:29; 4. Matthias Walker (KTM) +4:08; 5. Skyler Howes (Husqvarna) +9:59, … 72. Gyenes Emánuel (KTM) +3:13:27.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: