DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Dakar: Al-Attiyah vezet, elvérzett az első nagy név

A Dakar Rali első igazi versenynapján az autósoknál Al-Attiyah, a motorosoknál Sanders megismételte prológon aratott sikerét. Erősen kezdett az elektromos Audi, Stephane Peterhansel azonban már most kiesett a győzelemért vívott harcból.

Vasárnap volt a Dakar Rali első igazi versenynapja, amely hivatalosan az 1B szakasz nevet viselte – az 1A a szombati 19 kilométeres prológ volt. Ezzel szemben az 1B 333 kilométer szelektívet tartalmazott, Ha’il városából kiindulva és ugyanoda visszatérve, első szakaszán dűnékkel, később szilárdabb és gyorsabb talajon.

Az autós kategóriában már ma kihullott az egyik nagy esélyes: Stephane Peterhansel az elektromos Audi RS Q e-tronnal második helyen állt, de a 153. kilométernél balesetet szenvedett és összetörte az autó hátulját. Jelen állás szerint több mint két órát veszített, így ha a mai nap célba ér, a jó végeredmény reményét akkor is elvesztette.



Nasser Al-Attiyah és Matthieu Baumel a prológ után az első szakaszt is leggyorsabbként teljesítette, valamennyi mérőponton leggyorsabb volt a Toyotával, végül pedig közel 13 perccel előzte meg a BRX-et képviselő Sebastien Loeböt. Martin Prokop futott be harmadikként. Egy másik Audival Mattias Ekström is erős részidőket teljesített, Peterhansel incidense után ő jött fel a második helyre, de a 240. kilométer után visszaesett az első 20-on kívülre.

A motorosok 143 indulós mezőnye startolt legkorábban, akik közt szintén a prológ győztese bizonyult leggyorsabbnak: az ausztrál Daniel Sanders a 15. rajthelyet választotta, ahonnan karrierje második szakaszsikerét fölényesen szerezte meg, a GasGas motorosa minden mérőponton vezetve három perccel megelőzte Pablo Quintanilla Hondáját és 11 perccel Matthias Walkner KTM-jét, miközben a címvédő Kevin Benavides csak a 14. helyen végzett, máris félórás hátrányban, egy hellyel a MotoGP-ből érkező Danilo Petrucci mögött.

A magyar származású motorosok közül a román színekben szereplő Gyenes Emanuel a 83., a vajdasági Saghmeister Gábor a 111. legjobb idővel zárta a vasárnapot.

A quad kategóriában a litván Laisvydas Kancius nyerte az első napot, a másodéves hat perccel Giovanni Enrico előtt végzett: a 239. kilométerig Pablo Copetti vezetett, de több mint tíz percet bukott el, így a negyedik helyig esett vissza. A kamionosoknál a papírformának megfelelően a Kamaz dominál egyelőre: a vasárnapi szakaszt a tavalyi győztes, Dimitrij Szotnyikov húzta be Eduard Nikolajev előtt, a napi dobogóra viszont a Pragát vezető Ales Loprais fért még fel.

Az állás az 1B szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 3:30:53; 2. Sebastien Loeb (BRX) +12:44; 3. Martin Prokop (Ford) +22:39; 4. Lucio Alvarez (Toyota) +27:42; 5. Vlagyimir Vasziljev (BMW) 28:58.

Motorosok: 1. Daniel Sanders (GasGas) 4:23:40; 2. Pablo Quintanilla (Honda) +3:07; 3. Matthias Walker (KTM) +11:06; 4. Adrian van Beveren (Yamaha) + 12:46; 5. Mason Klein (KTM) +14:34.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: