DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali (TR)

Tereprali: Több mint hetven jármű a tabajdi teszten és iskolában

Nem egészen egy hét múlva – május 7-től 8-ig – elrajtol a 2021-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság a Pápocon és környékén rendezendő Riverside Bajával, és a szakág, valamint a sportág hazai jelenlegi és remélt versenyzői egy remek hangulatú teszttel és az újoncok számára rendezett iskolával zárták a felkészülést az idei szezonra. Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke kijelentette, nagyon nagy szüksége van a sportágnak a május 1-ei, Tabajdon tartott rendezvényre, ahol jó volt megtapasztalni a tereprallye-ban érdekeltek összefogását a versenyzőktől a tisztviselőkön át egészen a pályabírókig. Egy biztos, a hétvégi bajnoki rajton már nézők is lehetnek.

A Tereprallye szakág újonnan megválasztott vezetősége mindent elkövet annak érdekében, hogy a sportág visszakerüljön oda, ahova mindig is tartozott. Ennek érdekében a tavalyi esztendőben a vírus áldozatává vált bajnoki szezon után 2021-ben egy hat állomásból álló Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokságot szerveztek, melynek szezonnyitójára, a Riverside Bajára május 7-én és 8-án kerül sor Pápócon. Ám előtte, május 1-én megrendezésre került a Majáliskola, amely egyrészt az újoncok számára biztosított lehetőséget az elméleti és gyakorlati képzésre, illetve a sportág valamennyi aktív versenyzője letesztelhette, hogy is tart valójában a felkészülésben nem egészen egy héttel a bajnoki rajt előtt.

2021-tereprallye-Majáliskola-teszt-3



Nos, résztvevőkben nem volt hiány Tabajdon, hiszen több mint hetven jármű – autó, motor, quad és side by side – szelte a kilométereket a három és fél kilométeres pályaszakaszon, és mire a nap véget ért, mindenki elégedetten távozhatott. Természetesen a vendéglátásról sem feledkeztek meg a szervezők, hiszen a tesztpálya szomszédságában található a remek tereprallye-versenyző, Lónyai Pál farmja, ahol az elméleti oktatást követően minden résztvevőt szeretettel vártak majd egy jó ebédre. Az eseményen mind az MNASZ – Oláh Gyárfás –, mind pedig a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) – Hermann Henrik – elnöke jelen volt, és előbbi kijelentette, reményei szerint ezzel a rendezvénnyel végleg lezárult a szakágat immár majd másfél éve sújtó pokoli időszak.

2021-tereprallye-Majáliskola-teszt-4

„Nagy örömmel néztem körbe Tabajdon, hiszen az új és a régi ismerős arcok egyaránt azt jelentik a számomra, hogy végleg magunk mögött hagyjuk ezt a nehéz, coviddal sújtotta hosszú hónapokat. Mindenki várta már, hogy a tavalyi nullázás, vagyis versenymentes év után végre autóba ülhessen és száguldhasson. Bízom benne, hogy hasonló látvány fogad majd mindenkit a hétvégén, Pápócon és környékén megrendezendő idei első bajnoki futam is. Ugyanis nagy örömünkre 2021-ben visszatér a tereprallye is, és ebben az évben egy hatállomásos magyar bajnokságot tudunk megrendezni” – fogalmazott Oláh Gyárfás.

Az MNASZ elnöke nem titkolta, jó volt látnia azt az összefogást, ami most a szakágat jellemzi, hiszen úgy tűnik, jelenleg tényleg egyet szeretne versenyző, csapatvezető, szövetségi vezető és tisztségviselő, valamint pályabíró: a sportág felemelkedését.

2021-tereprallye-Majáliskola-teszt-1

„Nagyon nagy szükség van ezekre a tesztekre és iskolákra, hiszen ezek adják a tereprallye jövőjét, valamint az utánpótlásképzés fontosságát is előtérbe helyezi. Ugyanis a mai helyzetben nagyon nehéz olyan új versenyzőt találni, aki az anyagi háttér előteremtésén túl azonnal képes egy T1-es vagy T2-es autóval, illetve komoly motorral versenyezni. Ezekre itt a side by side kategória, vagy éppenséggel az idei szezontól kiírt Challenge Kupa, ahol az az elsődleges cél, hogy versenykörülmények között szokjanak bele a sportágba érkezők a tereprallye-t. Ráadásul egy-egy ilyen rendezvényen a régebbi és új versenyzőknek van ideje arra, hogy beszélgessenek egymással” – mondta Oláh Gyárfás.

A hazai autósport első embere természetesen örül annak, hogy a járványhelyzetben odáig jutott az ország, hogy lassan nyitni lehet, azaz a sportrendezvényeken bizonyos feltételekkel megjelenhetnek a nézők.

„Eddig is betartottuk, és ezután is betartjuk a jogszabályokat. Az MNASZ a közönség ismételt megjelenésével kapcsolatban egy iránymutatást fog kiadni, és minden eszközzel segíteni fogjuk a versenyszervezők kommunikációs munkáját. Már mos, a hétvégén is ott lehetnek majd a nézői pontokon azok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, vagy nem töltötték be a 18. életévüket. Ugyanakkor a rendezők számára fontos, hogy az érvényben lévő egészségügyi szabályokat, mint például a távolságtartás vagy éppen a maszkviselés, betartsák és betartassák mindenkivel” – jelentette ki az MNASZ elnöke, aki ha már ott volt Tabajdon, maga is kipróbálta, milyen is egy side by side segítségével száguldani a mezőkön és az erdei utakon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: