DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Tereprali

Dakar: Al-Attiyahé és Brabecé a prológ

Az autósoknál a háromszoros győztes katari, míg a motorosoknál a címvédő tette meg a leggyorsabban a 2021-es Dakar Rali „nulladik” szakaszát. Sainz 11 km-en szedett össze 36 másodperc hátrányt.

Egy mindössze 11 kilométeres, Dzsidda körüli szelektív szakaszt tartalmazó prológgal és az ünnepélyes rajtceremóniával már az új év második napján, szombaton kezdetét vette a Dakar Rali 43. kiírása, s egyúttal a második, amelyet Szaúd-Arábiában bonyolítanak le. A „nulladik” etap során értelemszerűen a legtöbb esetben minimális különbségek alakultak ki, viszont egyúttal ez szolgált a vasárnapi első tényleges szakasz rajtsorrendjéül is.

alattiyah-dakar-2021-day0-dppi



Az autósoknál Nasser Al-Attiyah teljesítette a leggyorsabban (egész konkrétan 5 perc 48 másodperc alatt) a szakaszt a Toyotával, de némi meglepetésre a háromszoros győztessel azonos időt ért el a dél-afrikai Brian Baragwanath. Ezzel a hazai pályán szereplő Yazeed Al-Rajhit szorította hátrébb, majd jött Jakub Przygonski és Bernhard Ten Brinke. A Dakarra egy év kihagyás után visszatérő Sebastien Loeb 17 másodperces hátrányt szedett össze a Bahrain Raid Xtreme színeiben, megelőzve többek között a Mini két élharcosát is, akik közül a tizenháromszoros győztes Stephane Peterhansel 19, a címvédő Carlos Sainz viszont egy defektet is elszenvedve 36 másodperces lemaradással ért be Al-Attiyahhoz képest. Az Opel Dakar magyar egysége, Szalay Balázs és Bunkoczi László 1 perc 38 másodperccel maradt el a katarihoz képest.

brabec-dakar-prolog-dppi

A motorosoknál a 2020-as győztes, Ricky Brabec húzta be az elsőséget, ráadásul a Monster Energy Honda kettős sikernek örülhetett, hiszen a szinte minden évben szakaszt nyerő, de az összetett győzelemről eddig rendre lemaradó Joan Barreda lett a második. A harmadik helyen a KTM újonca, Daniel Sanders végzett, megelőzve a Yamaha legjobbját, Ross Branchot. A fő esélyesek közül Andrew Short (Yamaha), Kevin Benavides (Honda), Pablo Quintanilla (Husqvarna) és Toby Price (KTM) is a top 10-ben – igaz, itt az összetettben nagyobbak a különbségek, ugyanis az időket négyszeres szorzóval számították fel. A magyarok közül a román színekben szereplő Gyenes Emanuel a 33. idővel zárt, s ezzel vezeti a szerelőcsapat nélküli indulókat felvonultató Original by Motul kategóriát, míg a vajdasági Saghmeister Gábor a 82. pozíciót foglalja el.

A quadosoknál Alexendre Giroud nyerte a szombati etapot, az SSV-, az új könnyű prototípus kategória, valamint a kamionos mezőny indulói viszont csak a későbbi órákban kezdik meg a szereplésüket – utóbbiak között ott lesz magyarként a Fazekas Károly vezette csapat, valamint Darázsi Zsolt is egy francia egységgel.

Az állás a prológ után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 5:48 p., 2. Brian Baragwanath (Century Racing) a. i., 3. Yazeed Al-Rajhi (Overdrive Toyota) + 8 mp., 4. Jakub Przygonski (Orlen Team/Overdrive) + 12 mp., 5. Bernhard Ten Brinke (Overdrive Toyota) + 14 mp., … 52. Szalay Balázs (Opel) + 1:38 p.

Motorosok: 1. Ricky Brabec (Honda) 24:04 p., 2. Joan Barreda (Honda) + 24 mp., 3. Daniel Sanders (KTM) + 52 mp., 4. Ross Branch (Yamaha) + 56 p., 5. Sebastian Bühler (Hero Motorsports) + 1:04 p., … 33. Gyenes Emanuel (KTM) + 4:12 p., …82. Saghmeister Gábor (KTM) + 14:24 p.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: