DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali (TR)

HunGarian Baja: Nyílt sisakos küzdelem várható

Készen állnak a nyílt sisakos küzdelemre. Mindhárman győzni jöttek a hétvégi HunGarian Bajára, és nem is csak ők hárman…

A sprint világkupa összetett pontversenyének első három helyezettje, Vlagyimir Vasziljev, Orlando Terranova és Jakub Przygonski csütörtökön elvégezte a kötelező papírmunkát, vagyis részt vett az adminisztratív átvételen, amelyet meglehetősen impozáns környezetben, a várpalotai Thury-várban tartottak meg. Itt, ha nagyon akartak volna, valódi vértet és sisakot is szerezhettek volna maguknak a küzdelemhez.

KubaPrzygonski



Ők azonban inkább maradnak a tűzálló ruhánál és a sisaknál – ezekben ugyanis praktikusabb megvívni a „háborút” az értékes világkupa pontokért.

Azzal mindannyian tisztában vannak, hogy ez a menet minden lesz, csak nem könnyű.

Elég ha csak azt említjük, hogy szombaton egy 208 kilométeres szelektív szakaszt teljesít kétszer a mezőny, majd vasárnap egy 82 kilométeres pálya vár rá – ugyancsak duplán.

„Készen állok a csatára és harcolni fogok a világkupa-pontokért, hiszen a végső győzelem szempontjából nagyon fontos ez a verseny – mondta az orosz Vasziljev, aki egy Toyotát állít csatasorba. – Szeretem a magyar pályákat, és egyáltalán nem bánom, hogy kétszáznyolc kilométeres a hosszabb szakasz, mert kemény ütközetben jó nyerni – nem szeretem a könnyű feladatokat.”

A Minivel száguldó argentin Orlando Terranova speciel éppen azért jött, hogy megnehezítse a dolgát – az összetettben mindössze négy pont a hátránya, s feltett szándéka, hogy a magyar versenyen átveszi a vezetést. „Sok függ az időjárástól, de úgy tűnik, talán az nem szól majd bele a küzdelembe – mondta Terranova. – A jó tempó mellett fontos, hogy okosan versenyezzünk, mert itt minden egyes hiba nagyon megbosszulja magát. Vasziljev, Prokop és Przygonski kemény ellenfél lesz, de azért természetesen megpróbálunk nyerni.”

Erre hajt Jakub Przygonski is – szintén egy Mini John Cooper volánja mögött. A lengyel eddig kétszer állt rajthoz a HunGarian Baján, és mindkét alkalommal dobogóra állhatott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyűnek találja a versenyünket. „Nagyon nehéz verseny ez, a lőtér különösen nehéz feladat elé állítja a versenyzőket, mert itt nagyon könnyű hibázni. Másodpercekre menő küzdelmet várok, ami ezen a hosszú pályán egyáltalán nem lesz könnyű. Nyomni kell a gázt!”

Ami a magyar versenyzőket illeti, nekik az idén is lehetőségük nyílik arra, hogy megméressék magukat a nemzetközi élmezőnyben, ami egyrészt nagy megtiszteltetés, másrészt hatalmas kihívás.

„Soha olyan hosszú, és nehéz verseny nem volt még terepraliban Magyarországon, mint amilyennek ez a mostani HunGarian Baja ígérkezik – mondta Lónyai Pál, aki rajthoz állt az olasz és a spanyol sprint vk-futamon is. – Az élmezőny nagyon sokat gyorsult, tempója új dimenziót nyit meg a terepraliban.

Brutális küzdelemre van kilátás. Nem tudom, milyen a pálya, de a hossza eleve nehézzé teszi, úgyhogy ugyanaz lehet a siker titka, mint az összes többi terepraliversenyen: nem az időeredményeket kell nézni, hanem törekedni, törekedni, és a végén meglátni, hova érkeztél meg.”

A verseny pénteken délután egy szuperspeciálissal, majd este a várpalotai Thury-vár előtt tartandó ünnepélyes rajtceremóniával kezdődik – szombaton és vasárnap pedig igazából is a lovak közé csapnak a versenyzők.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: