DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali (TR)

Az újoncok sem kirándulni mennek Nyirádra

Újra sorsdöntő viadalra kerül sor november 9-11. között a Nyirádi Motorsport Centrumban: megint együtt dübörögnek a vörös katlan arénában egy versenyhétvégén belül a tereprallye, a short track, a quad és a rallycross versenyzői. A Hídépítő Raid of the Champions ráadásul más miatt is kiemelkedik a többi verseny közül: itt indul a legtöbb újonc idén, illetve a sportág hazai történetében először rendeznek utánpótlás viadalt is.

November második hétvégéjén, 9-e és 11-e között végleg kiderül, hogy az idei tereprali bajnokságban ki lesz 2018 legjobbja az autósok, a kamionosok, a motorosok és quadosok között, illetve ki lesz a legjobb a MAMS Bioextra Buggy Open-en. És ha mindez még nem lenne elég a sportág szerelmeseinek: a Hídépítő Raid of the Champions versenyen a hazai viadal mellett a CEZ zárófutamát is itt rendezik meg. A verseny főszervezője, Garamvölgyi Zoltán – aki versenyzőként is ott lesz Nyirádon – büszkén árulta, hogy ezen a megmérettetésen áll rajthoz idén a legtöbb újonc. Gyimóti Péter lassan „öreg rókának” számít, hiszen élete harmadik side by side viadalára készül, ráadásul már a második versenyén, az augusztusi Világkupa-futamon, a HunGarian Baján a legjobb magyarként zárt.

2018-Raid of the Champions-újoncok4



„Korábban quadoztam, ám tavaly év végén úgy döntöttünk, átnyergelek a side by side kategóriára. A Veszprém Rallye keretein belül teljesítettem az első versenykilométereimet, és bevallom, nagyon tetszik ez a kategória. Egyelőre az a célom, hogy a 18 fős mezőnyben beverekedjem magam a legjobb öt közé. Szeretném teljesíteni a versenytávot, illetve jól akarom érezni magam. Jövőre pedig teljes szezont teljesítek, és 2019-ben már komoly eredményekért szeretnék harcba szállni” – jelentette ki Gyimóti Péter.

Az SBS-ben újoncként áll rajthoz a 38 éves Urbán Csaba, aki gyermekkora óta vonzódott a technikai sportokhoz, és nemrég vásárolta meg újonnan a versenygépét, amit sikeresen felkészítettek a premierre.

„Mindig is bevállalós voltam, hiszen a motortól a kamionig mindent vezettem már, és most hetek óta készülök arra, hogy versenyzőként debütáljak Nyirádon. Engem abszolút meggyőzött az igényes szervezés, a versenyzőkkel való foglalkozás, így amennyiben tudok, megmaradok jövőre is a mezőnyben. Mindenképpen szeretném teljesíteni a versenyt, mégpedig büntetőpontok nélkül” – árulta el Urbán Csaba.

2018-Raid of the Champions-újoncok3

Noha a quad nem volt ismeretlen a számára – korábban off-road és zárt pályás változatát is űzte –, Gombás Attila terepralisként most mutatkozik majd be a Hídépítő Raid of the Champions viadalon.

„A terepralis itinert például nem is ismerem, de majd csak elboldogulok vele. A tavalyi versenyen már itt voltam, de akkor a short track mezőnyben álltam rajthoz. Ha már végigmegyek, nagyon elégedett leszek, de egy biztos, nem kirándulni érkezem Nyirádra, ahol lehet tempózni, ott bizony húzni fogom a gázt” – fogalmazott Gombás Attila, aki 36 éves korában ült először quadon.

2018-Raid of the Champions-újoncok2

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy igazi fesztivál lesz a Hídépítő Raid of the Champions, a tereprali verseny mellett szombaton és vasárnap meghívásos és amatőr rallycross viadalt – a Racing Stars tehetségkutató versenysorozat utolsó futamát – is rendeznek a vörös katlanban, így a két szakág legjobbjait egyszerre láthatják az autó-, és motorsport szerelmesei. Ugyanakkor szintén ezen a hétvégén meghívásos short track betétfutam is lesz a quadosok számára Nyirádon. És ami talán mindennél fontosabb: a tereprali történetében immár egészen biztosan megrendezésre kerül az első utánpótlás verseny is.

„Mint minden más sportágban, itt is rendkívül fontos az utánpótlás kinevelése. Mi elsősorban a terepmotorozásban találtuk meg a lehetőségét annak, hogy tesztekkel és oktatások szervezésével hozzuk közelebb a fiatalokhoz a sportágunkat. UP! néven már most meg is tartjuk az első, kifejezetten utánpótlás versenyünket is Nyirádon, melyen négyen is indulnak a side by side kategóriában. Ők alacsonyabb költségekkel, rövidített távon és egy nappal kevesebb ideig tartó, de mégis a profik által használt pályán, biztonságos keretek között tehetik magukat próbára” – árulta el a főszervező, Garamvölgyi Zoltán.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: