DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Tereprali (TR)

Interneten és rádión is követhető lesz a Riverside Baja

Pénteken három szakasszal elrajtol a Közép-Európai Zóna Bajnokság negyedik, és a Nyílt Magyar Terep-rallye Bajnokság idei második futama, a Riverside Baja. A verseny érdekessége, hogy ezúttal a Rallye Rádió segítségével élőben az is követheti az eseményeket, aki valamilyen okból nem tud a helyszínre kilátogatni, ugyanakkor a 2015-ös viadal két magyar győztese, az autós Fazekas Károly és a quados Somfai Mátyás idén közös csapatot alkotva tör győzelemre.

A Terep Rallye versenynaptárába 2014-ben került be először – akkor szintén a hazai bajnokság második futamaként – a Riverside Baja. Sajnos igencsak emlékezetesre sikeredett a három évvel ezelőtti beledi debütálás, ugyanis a rendkívül heves, már-már trópusi esőzések miatt a szervezők úgy döntöttek, hogy a versenyzők biztonsága érdekében törlik az utolsó szakaszt. Két évvel ezelőtt sporttörténelmi viadalra került sort, ugyanis a május 15-17 között megrendezett versennyel mutatkozott be Ausztriában a szakág – az ausztriai Reichnitz és Sárvár volt a verseny központja –, így először fordult elő az, hogy egy napon két országban is száguldjanak a versenyzők. Tavaly kimaradt a versenynaptárból a viadal, ám idén ismét megrendezik, és a harmadik Riverside Baja központja ezúttal Szombathely lesz, és majd egy napon keresztül ugyanazokon a pályákon száguldoznak a résztvevők, mint a Magyar Rallye Bajnokság harmadik állomásának, az Iseum Rallye-nak a versenyzői.

2017-Riverside Baja-Fazekas-BMW



A kétnapos versenyen péntek délutántól szombat estig élvezhetik a legjobb hazai és a magyar bajnokságban induló külföldi terep-rallye versenyzők küzdelmeit. A Riverside Baja össztávja 730,2 kilométer, míg pénteken három, addig szombaton 7 szakasz vár a rajthoz állókra. Az ünnepélyes és látványosnak ígérkező rajtceremóniára péntek este hétkor kerül majd sor az Iseum Savariense előtt (Szombathely, II. Rákóczi F. u. 6-8.).

Az előzetes nevezési lista szerint népes mezőnyre lehet számítani: 16 autó – ebből kettő előfutó –, nyolc motoros és három quados áll rajthoz, ebből 11 egység érkezett külföldről (Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából. Az idei Riverside Baja érdekességei közé tartozik, hogy a Dakart és a Szaharát is megjárt quados, Somfai Mátyás ezúttal navigátorként próbálja ki magát, mégpedig Fazekas Károly mellett, vagyis a két évvel ezelőtti viadal két magyar győztese ezúttal egymás oldalán próbál szerencsét. Ezúttal öt hölgy megméretteti magát: hárman navigátorként – Szaniszló Anna, Magdalena Duhanik-Persson és Szőke Nikolett –, Kapitány Dóra sofőrként, míg Sandra Ulrichova quadosként lesz ott a rajtceremónián.

2017-Riverside Baja-Somfai Mátyás

„Kifejezetten büszke vagyok arra, hogy ennyi hölgy lesz ott az indulók között, akik ugyanúgy győzni szeretnének, mint férfi vetélytársaik. Valamennyien rutinos versenyzők, és Szaniszló Annán kívül mindannyian indultak már ezen a versenyen” – árulta el Garamvölgyi Zoltán, a Riverside Baja magyar rendezője.

2017-riverside-baja-holgyek

Jó hír a sportág szerelmeseinek, hogy ezúttal élő rádiós közvetítés segítségével is nyomon követhetik a viadal alakulását, ugyanis a Rallye Rádió a 106.5 MHz frekvencián a Riverside Baja szinte minden pillanatáról beszámol.

„Őszintén örülök annak, hogy élőben közvetíthetjük a Riverside Baját. A verseny egész területét lefedjük, és pénteken délben indul majd az adás, melyet az interneten is lehet majd követni. Képes közvetítés is lesz szombaton a Rallye Katlanból. Riportereink a szakaszok rajtjánál és a céljánál is ott lesznek, hogy azonnal a legfrissebb információkkal szolgáljanak, illetve megszólaltassák a versenyzőket” – árulta el Képes Tamás, a Rallye Rádió vezetője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: