DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 23. csütörtök
Tereprali (TR)

Fazekas: Sosem fárasztott ki még ennyire verseny

Erősen szerepelt a világsztárokkal dúsított mezőnyben a tereprali-ob éllovasa a magyar világkupafutamon, a hazai címet azonban nem tudta bebiztosítani, a döntés Nagykállóra maradt.

Abszolút ötödik helyet értél el a Hungarian Baján, mennyire vagy elégedett vele? Gondoltál rá, hogy sikerülhet a dobogó?

A verseny előtt az volt a cél, hogy a legjobb öt között végezzünk, ami sikerült is, de kicsit mégis elégedetlen vagyok, mert negyedik helyen is álltunk, csak elveszítettük. Szerencsére technikai problémánk nem adódott, csak egy defekt, ráhajtottam egy halom építési törmelékre. Ami a dobogót illeti, úgy gondolom, reális esélye nem volt, hacsak az előttünk levő sztároknak nincs problémája. Őket nagyon nehéz megfogni, hiába vagyunk mi hazai pályán, Al-Attiyah-val, Ten Brinkével mi nem tudjuk felvenni a versenyt, kicsi, privát versenyzők.

02_HBAJ8680



Mennyire volt kimerítő a rali?

Számomra nagyon, szerintem még sosem éreztem magam annyira kifáradva, mint szombat délután. A pályák igen kemények voltak, és hosszúak is, mi, magyar pilóták nem vagyunk hozzászokva, hogy egy nap ennyit kelljen mennünk, ennyire kemény körülmények között. Csak a szombati napon 350 kilométeres volt a szelektív. Egy országos bajnoki versenyen ennyi, vagy ennél is kevesebb egy egész versenytáv. Ez pedig két gyorsból állt össze, egyhuzamban kettő órát kellett vezetni. Beállt az izomfeszültség, ugyanis az ember befeszíti az egész testét, hogy minél kevésbé üssön a kocsi, és ne fájjon annyira, ahogyan ugrálunk a gödrökön, púpokon. Borzasztó kemény pálya volt.

Esélyed volt, hogy már ezen a versenyen bebiztosítsd a bajnoki címet, de nem sikerült. Miért?

Ennek két oka is volt, egyik, hogy Miroslav Zapletal is nevezett a magyar bajnokira, amit abszolút nem értek, mivel eddig egyetlen versenyre sem jött el, most viszont elrabolta a 60 pontot. A másik pedig, hogy Korda Erik is megelőzött bennünket. Nekünk mindenképpen nyernünk kellett volna, és Fekete Anti előtt végeznünk. Ahogy szombaton este kinézett a dolog, az még biztatónak tűnt, de csak akkor tudtam meg, hogy Zapletal is nevezett, és el is könyveltük, hogy nem lesz meg, ő nagyon jól megy az ehhez hasonló pályákon. De növeltük az előnyünket Antival szemben, úgyhogy nincs vész, az utolsón lejátsszuk vele ezt a mérkőzést.

A bajnokságban 22 pontos előnyöd van. Mi lesz a taktika a nagykállói évadzárón, versenyt nyerni vagy biztosra menni?

Meg kell nyerni a versenyt! Bajnokhoz méltóan kellene ott teljesíteni, tehát ha bajnokok akarunk lenni, illik megnyerni a versenyt. Nem matekozunk, nem azon sakkozunk, hogy egy harmadik hely is elég – mert éppenséggel az is elég lenne –, hanem győzni akarunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: