DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

DVD lemezek és felbontásuk

A közismert és szeretett adattárolóink a DVD lemezek. A DVD használata során a felbontás az, amely a legfontosabb annak tükrében, hogy milyen képminőséget kapunk vissza. Ezeket az egyes dimenziókban lévő képpontok száma határozza meg. A képpont az, amely egy kicsi négyzet, és egy színt eredményez. A több képpontnak köszönhetően részletesebb, tisztább és szebb képmegjelenítést kapunk. A DVD lemezek mellett a televízió készüléknek van még meghatározó szerepe a felbontásban.

DVD információk

Egységesen 4,7GB-nyi tárhellyel szolgálnak. Kapható már a Dual DVD, amely lemez mindkét oldalára adatot tudunk felvinni, így a tárhely mérete megduplázható ezzel a kivitellel. A Gigaplaza Webáruháznál az írható lemezek mínuszos és pluszos kivitelben is elérhetőek. Felhasználói szempontból ennek túl sok jelentősége nincsen. A lemezek az eltérő gyártási folyamat során kapják ezeket a megjelöléseket. A nyomtatható DVD lemezekre egy speciális nyomtató segítségével képeket vagy szöveget jeleníthetünk meg a lemez egyik felületén, a másik oldala tartalmazza az adatot.

Gigaplaza_Szeptember19_LM3



Felbontási lehetőségek

Egy DVD felbontását meghatározza, hogy az NTSC, PAL vagy SECAM kódolási szabványban készült. Az NTSC ezek közül főként Amerikában van jelen. A modern televízió készülékek ezt a rendszert már nem is használják. Nagyon gyors képfrissítést tesz lehetővé, körülbelül 30 kép per másodperc, de képminőségben nagyon gyenge.

A PAL kódolás elterjedtebb Európa-szerte, sőt Ausztráliában és Afrika túlnyomó részén is ezt használják. Ez körülbelül 25 képet továbbít másodpercenként. Ahogy látjuk, egy kicsivel lassabb a képfrissítése ennek a rendszernek, azonban egy sokkal erősebb felbontási megoldást eredményez.

A SECAM szabvány Oroszországban és a velük közeli országokban használatos. Eredetileg Franciaországban alakították ki 1967-ben, de azóta ők is áttértek a PAL használatára.

A kódolási típusok között van lehetőség a manuális konverzióra. A PAL rendszerben készült DVD nem játszható le NTSC rendszeren, és ez fordítva is igaz. Ugyanez elmondható a TV készülékekről is. Az európai piacra szánt TV készülékek nem működnek Amerikában és fordítva sem.

Felbontás érthetőbben

Magyarországon a 720x576 elérhető 4:3 és 16:8 képarányokban is. A Blu-Ray lejátszók ezt a felbontást tovább frissítik 1280x720-ra, amivel sokkal erősebb vizuális hatást eredményez. Ehhez azonban az is szükséges, hogy TV képernyőjének felbontása és a DVD lemez eredeti felbontása is ideális legyen. Továbbá szerepet játszik az is benne, hogy a két eszköz milyen távolságra van egymástól, és milyen az átjátszás típusa.

Összefoglalva: otthon egy jó filmet mozi minőségben is meg lehet nézni, sőt napjainkban kifejezetten egyszerűen elérhető. A forgalmazott tv készülékek szinte kivétel nélkül alkalmasak erre. A tv és a DVD lemez mellett ne felejtkezzünk meg a popcorn-ról sem!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: