DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Retro

Ezekkel a rekordokkal távozik Vettel az F1-ből

A négyszeres világbajnok számos csúcsát megdöntötték már – elsősorban Max Verstappen volt szorgos ilyen téren –, de több tekintetben visszavonulása után is ő marad a rekorder.

A legfiatalabb világbajnok (23 év, 134 nap)

Alighanem a legfontosabb rekord, amely Sebastian Vettelhez fűződik: Lewis Hamilton csupán két évvel korábbi bravúrját szárnyalta túl, mikor 2010-ben Abu Dhabiban megnyerte a világbajnoki címet. Mivel négy elsőségét egymást követő években szerezte, értelemszerűen ő a legfiatalabb kétszeres, háromszoros és négyszeres világbajnok is az F1 történetében.



Legtöbb zsinórban elért győzelem (9)

Vettelnek 2013-ban volt egy elképesztő sorozata a Red Bull-lal – a szezon utolsó kilenc versenyének mindegyikét megnyerte, Belgiumtól Brazíliáig volt veretlen. A korábbi rekordot Alberto Ascari (1952-1953) és Michael Schumacher (2004) tartotta hét győzelemmel.

Legtöbb pole-pozíció egy szezonban (15)

Vettel 2011-ben uralta az időmérőket: a szezon 19 hétvégén 15-ször szerzett pole-pozíciót, túlszárnyalva Nigel Mansell rekordját, aki 1992-ben 14-szer volt rajtelső. Az azóta eltelt egy évtizedben még az edzéskirály Lewis Hamilton is legfeljebb 12 pole-pozícióig jutott egy szezon során, 2016-ban.

Legfiatalabb pole-pozíciós (21 év, 72 nap)

Az ifjú Sebastian Vettel nagy áttörése a 2008-as Olasz Nagydíj volt: a Toro Rosso versenyzője 21 évesen és 72 naposan a királykategória legfiatalabb pole-pozíciósa lett az esős Monzában, egy nappal később pedig a legifjabb futamgyőztessé és dobogóssá vált – mindhárom rekordtól Fernando Alonsót fosztotta meg. Az utóbbi két címet 2016-ban, a Spanyol Nagydíjon elvette tőle Max Verstappen, de a legfiatalabb rajtelső azóta is Vettel.

Legtöbb élen töltött kör egy szezonban (739)

A domináns 2011-es szezonban 1133 versenykörből 739 végén Vettel állt az első pozícióban, ezzel a teljesítménnyel 11 futamgyőzelmet szerzett. Verstappen idén úgy nyert hárommal többször, hogy 616 körön keresztül állt első pozícióban.

A leggyorsabban megszerzett büntetés (6 másodperc)

Fűződik egy negatív rekord is Vettel nevéhez: élete első szabadedzésén, a 2006-os Török Nagydíjon, ahol tesztpilótaként ültették a BMW-be, hat másodperc után követett el egy kihágást, amely pénzbírságot ért – a bokszutcában lépte túl a sebességhatárt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: