DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Az utóbbi 30 év utolsó futamos világbajnokai

A modern kori Formula-1-ben gyakran előfordult, hogy a szezonzárón dőlt csak el, ki nyeri a világbajnoki címet. Voltak egészen drámai esetek is, 2021-ben is jó eséllyel az utolsó futamon születik döntés.

Nyolc ponttal vezet Max Verstappen Lewis Hamilton előtt két futammal a vége előtt, de egyértelműen óriási lendületbe jött Lewis Hamilton és a Mercedes Brazília óta, jelenleg sokkal gyorsabb az autója, mint a holland Red Bullja. Így hiába vezet az összetettben Verstappen, Hamilton tempófölényét látva sokan csak legyintenek, hogy a bivalyerős Mercedes ellen semmi esélye nem lesz a trónkövetelőnek.

Az elmúlt három évtizedben számtalan alkalommal előfordult, hogy az utolsó versenyen dőlt el a világbajnoki cím sorsa, a 2008-as Massa-Hamilton drámára szinte mindenki emlékszik, de máskor is előfordult, hogy a leintés pillanatáig nem volt egyértelmű a végső győztes kiléte, sőt, előfordult ugye, hogy a leintés után történt óriási változás.

Senna, Mansell és Prost világbajnoki címei már mindig Adelaide előtt matematikailag is eldőltek, 1994-ben azonban Michael Schumacher egyetlen pontos előnnyel érkezett Ausztráliába. A futamon (erősen vitatott körülmények között) ütközött a nagy rivális Damon Hill-lel és mivel a brit autója is olyan mértékben sérült, hogy nem folytathatta a futamot, Schumacher be is zsebelte első bajnoki címét.

1996-ban vigasztalódhatott a brit, mivel a még matematikai eséllyel rendelkező Jacques Villeneuve kiesett a Japán Nagydíjon (de addig is Hill állt sokkal jobban), így megkaparintotta egyetlen bajnoki elsőségét. 1997-ben is folytatódott az utolsó futamos bajnoki versenyfutás, Schumacher és Villeneuve emlékezetes ütközése után a kanadai nyerte a bajnoki címet, Schumachert pedig kizárták még a második helyről is.



1998-ban és 1999-ben is maradt izgalom a zárófutamra, előbb Michael Schumacherrel, majd Eddie Irvine-nal szemben diadalmaskodott Mika Hakkinen a McLaren-Mercedesszel. Ezután zsinórban öt világbajnoki címet szerzett Michael Schumacher a Ferrarival, de mindössze egy esetben, 2003-ban maradt a szezonzáróra a döntés, ahol végül néhány pontot megőrzött előnyéből Kimi Raikkönennel szemben.

2006-ban Fernando Alonso is az utolsó futamon nyerte meg matematikailag a bajnoki címet, ám mivel tíz pont előnnyel érkezett Brazíliába, a hatalmasat küzdő Schumachernek már csak elméleti esélye volt. 2007-ben a futam előtt még harmadikként álló Kimi Raikkönen Fernando Alonsót és Lewis Hamiltont is megelőzte 1-1 ponttal az összetettben, minden idők egyik legszorosabb hármas csatájában.

2008-ban óriási drámát élt át Felipe Massa, aki ugyan megnyerte hazája nagydíját és néhány másodpercig világbajnoknak is érezhette magát, ám a jóval hátrébb érkező Lewis Hamilton az utolsó kanyarban megelőzte a lelassuló Timo Glockot, ez a plusz egy pont pedig megmentette és bajnok lett.

2010-ben is emlékezetes szezonzárót láthattunk, bár Fernando Alonso úgy tűnt, nyeregben van, a rossz boksztaktika miatt beragadt Vitalij Petrov Renault-ja mögé és képtelen volt megelőzni, így se Alonso, se Mark Webber, helyettük a harmadik helyről előreugró Sebastian Vettel nyerte meg első bajnoki címét.

Vettel 2012-es világbajnoki címe is a legvégén dőlt el, a Brazil Nagydíj első körében meglökték és a mezőny végére esett vissza, ám szerencséjére az autó csak minimális mértékben sérült, így hiába végzett másodikként Fernando Alonso, Sebastian Vettel éppen szerzett annyi pontot, amivel behúzta harmadik bajnoki címét is.

2014-től már csak Mercedes-dominanciát láthattunk, rögtön az első hibridérás évben Lewis Hamilton a zárófutamon biztosította be bajnoki címét Nico Rosberggel szemben, akinek a verseny második felében komoly technikai hibái adódtak, így sorra előzték meg az ellenfelek, végül tízen kívül végzett, ezzel veszített.

Két év múlva azonban visszavágott, ismét Abu Dhabi, ismét szezonzáró, most azonban a második hely is elég volt (elegendő pontelőnye miatt) neki Lewis Hamilton mögött. A brit mindent megpróbált, szándékosan visszafogta a tempót, hogy a gyengébb autóval rendelkezők is felzárkózzanak Rosberg mögé, hátha valaki előz, de végül senki nem szólt bele a csatározásba, így a német kényelmesen bejött másodiknak és megnyerte egyetlen világbajnoki címét.

Azóta csak Lewis Hamilton végzett elsőként év végén és a tempóját látva idén is neki van erre a legnagyobb esélye, Verstappen pontelőnye ellenére. Esetleg valami még lapul a Red Bull tarsolyában és sikerül visszavernie a brit ász támadásait? Netán újra egy ütközés döntené el a bajnoki cím sorsát?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: