DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Glock: Sokan most is azt hiszik, szándékosan engedtem el Hamiltont

Minden idők egyik legdrámaibb szezonzáróját hozta a 2008-as Brazil Nagydíj, amikor Lewis Hamilton az utolsó utáni pillanatban előzte meg a lelassuló Toyotát és nyerte meg ezzel a bajnoki címet.

A félig esős, félig száraz pályán néhányan kockáztattak és nem jöttek ki esőgumiért. Egyikük a toyotás Timo Glock volt, aki ezzel a negyedik helyen haladt és az utolsó kör feléig úgy tűnt, ott is végezhet a versenyben. Lewis Hamilton pengeélen táncolt az ötödik pozíciójával, aztán amikor alig két körrel a vége előtt Sebastian Vettel megelőzte őt a Toro Rossóval, már nem volt miért óvatosnak lennie, mert ha nem tudott volna egy helyezést javítani, elbukja a világbajnoki címet Felipe Massával szemben.

A Ferrari brazilja bejött az első helyen, abban a pillanatban még világbajnoknak is tűnt, de az utolsó kanyarokban rendkívüli módon lelassuló Timo Glock mellett úgy ment el Vettel és Hamilton, mintha állt volna, pont ennyi kellett Hamiltonnak első bajnoki győzelméhez.

Sokan a látványos lassulás miatt azt vetették Glock szemére, hogy direkt engedte el Hamiltont maga mellett és a jelek szerint a mai napig vannak, akik ebben hisznek. „Bizony, most is vannak olyan emberek, akik azt gondolják, szándékosan csináltam, hogy elengedtem Lewist” – mondta el a Sky adásában a most 39 éves német.

Sokan azt vetik Glock szemére, hogy nem is védekezett Hamilton ellen, csak elengedte


„Az interneten rengeteg hozzászólást olvastam azóta a témához, többen is úgy fogalmaztak, hogy akkor hogy tudtam megmagyarázni Felipének, hogy teljesen nyitva hagytam az ajtót a belső íven és egyáltalán nem csatáztam Lewis ellen.”

„Amikor elhagytam a pályát és kimentem a repülőtérre, rendőri felvezetéssel és kísérettel tettem ezt meg, rengeteg fenyegetést kaptam. Olyan levelek is érkeztek hozzám, amiben a családomat, a szüleimet fenyegették meg, ez viszont tényleg túlment minden határon.”

„A rádióban nem sokkal korábban panaszkodtam a srácoknak, hogy nem hiszem, hogy az utolsó két kört túléljük ezekkel a gumikkal. A közönség nagy része már készült a dobogós ünneplésre, mert abban a pillanatban Massa világbajnok lett volna.”

„A csapat a fülemre szólt rádión, hogy nem jöhetek be, mert a bokszbejárat el van torlaszolva, kint kell maradnom. Ma is furcsa és nehéz érzés, hogy én voltam abban a pozícióban, hogy egy világbajnoki címről döntsek és elképesztő volt látni, mennyi érzelem tombolt azokban az órákban” – tette hozzá Glock.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: