DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Retro

Todt: Schumacher csak védekezett 1997-ben

A Ferrari korábbi csapatfőnöke egészen más megvilágításba helyezte Michael Schumacher és Jacques Villeneuve 1997-es, bajnokságot eldöntő ütközését. Úgy véli, nem volt aljasság, csak védekezés.

1996 és 2006 között Michael Schumacher és Jean Todt neve összeforrt a Ferrarinál. Bár a szurkolók nagy százaléka csak a zsinórban elért világbajnoki győzelmekre és a folyamatos sikersorozatra emlékszik, a történet nem indult annyira könnyen. Az első négy szezonban nem sikerült még az év végi elsőség, csak 2000-ben jutott fel újra a csúcsra a legendás német versenyző.

Akadt azonban egy fekete folt, amit soha nem sikerült kitörölni az emberek emlékezetéből, ez pedig az 1997-es szezonzáró futam. Michael Schumacher gumiproblémákkal küzdött az élen haladva, a világbajnoki címért csatázó vetélytárs, Jacques Villeneuve könnyedén utolérte és a hosszú egyenes végén megelőzte. A Ferrari-pilóta azonban oldalról nekiment a Williamsnek, de csak Schumacher esett ki, Villeneuve tovább tudott menni és végül a harmadik helyen célba érve kényelmesen zsebelte be a világbajnoki címet (német riválisát kizárták és elvették összetett második helyezését is). A kanadai nem tudott túllépni az eseten, még közel tíz évvel később is azt mondta, Schumacher piszkos és aljas módszereket vet be versenyzése során és nem méltó bajnok.

Huszonkét évvel később is beszélnek a rengeteg vitát kiváltó ütközésről


Az FIA elnöke akkoriban a Ferrari csapatfőnöke volt és azóta is jó barátságot ápol az évek óta agysérüléséből lábadozó Michael Schumacherrel. Szerinte indokolatlan aljasságról beszélni, a nagy bajnokok időnként beleesnek a pillanat hevében olyan hibákba, amit később a fejükre olvasnak, ugyanakkor az 1997-es esetnél sokkal durvábbak is történtek korábban.

„Nem lep meg, hogy ez az ütközés a motorsport történelmének része. Egy csomó olyan példát tudunk mondani, ami sokkal rosszabb, mint ami Michael és Villeneuve között történt. Emlékezzünk például Prostra és Sennára, mit műveltek zsinórban két éven át” – ecsetelte véleményét Jean Todt a Beyond the Grid című podcastben.

„A Formula-1-ben ez mindig is egy vitatott szegmens, nem mondom, hogy mindig jó, de ez is része a történetnek és azóta is látunk újra és újra hasonlókat. Védekezés volt, meg akarta védeni pozícióját. Nem jól védte, mert ha így tett volna, sikerült volna, de nem sikerült. Keményen megbüntették, ahogy a csapatot is. Érdekes erről huszonkét évvel később beszélgetni, de különleges érzéssel járt, még jobban összekovácsolt minket, senki nem menekült el.”

„El kell fogadnunk, hogy ezek a versenyzők komoly nyomás alatt vezetnek, hogy elérjék azt az eredményt, amiről álmodoznak. Időnként előfordul, hogy ésszerűtlen lépéseket tesznek, ami a pillanat hevében nem is tudatosul bennük. Az emberek időnként csinálnak olyan dolgokat, amiket nem tennének, ha alaposan végiggondolhatnák” – védte meg Schumachert Todt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: