DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Alesi váratlan segítséget kapott, amikor a Ferrarihoz szerződött

Jean Alesi látszólag kissé pofátlan szerződést kötött a Ferrarival 1991-ben, de az egész nem is a francia ötlete volt, hanem háromszoros világbajnok riválisáé, aki aktívan segített a vörösökhöz igazolni.

Lassan harminc éve már, hogy a fiatal Jean Alesi átlépte Maranello kapuit, az összesen másfél évnyi tapasztalattal rendelkező ifjú tehetség olyan meggyőzőnek bizonyult a gyenge Tyrrell-lel a megelőző két szezonban, hogy több élcsapat is versengett a kegyeiért. Utólag már láthatjuk, hogy jobban járt volna, ha a Williams ajánlatára bólint rá, de végül a Ferrarit választotta, amely pechjére éppen leszálló ágba került, a brit istálló pedig dominálta a következő éveket.

Alesi 1989-ben, a Francia Nagydíjon mutatkozott be a Formula-1-ben, debütálásként azonnal egy negyedik helyezéssel jelentkezett, a következő évben pedig kétszer is másodikként végzett lassú, technikás pályákon, még Ayrton Senna dolgát is megnehezítve. Gyorsan összebarátkozott az akkor már a negyvenhez közelítő (egyébként a Benettonnál versenyző) Nelson Piquet-vel, aki végül segítő kezet nyújtott, hogy a Tyrrell-pilóta igazán nagy csapathoz kerülhessen.

Alesire felfigyeltek az igazán nagy csapatok 1990-ben


„Nelson Piquet fantasztikusan rendes volt velem a Formula-1-ben töltött első napomtól kezdve. Ez egy olyan történet, amelyről kevesen tudnak, de igazából ő intézte el a szerződést a Ferrari és köztem” – mesélte Alesi a Beyond the Grid műsorában.

„Van otthon egy Ferrari F40-esem, mert Piquet beletette a kontraktusomba, hogy ezt az autót megkapom ajándékba a Ferraritól. Azt mondtam Nelsonnak, hogy nem állhatok ilyen feltételekkel a Ferrari elnöke elé. Ő csak azt mondta, maradjak csendben és nyugodtan adjam oda ezeket a papírokat.”

„Abban az időszakban senkinek nem voltak jogászai és menedzserei, közvetlenül tárgyaltunk a csapatvezetőkkel. Ha valaki megérkezik Avignonból, alig egy éves tapasztalattal, nagyon nehéz mondjuk Frank Williams, vagy di Montezemolo elé állni és azt mondani, ennyi pénzt kérek, ilyen pozíciót csapaton belül, egy tartalékautót és egy (hatalmas) ajándékot a gyárból.”

Jean Alesinek Nelson Piquet hozta össze a ferraris szerződést

„Nelson addigra már majdnem befejezte a pályafutását, barátként viselkedett, aki komoly istállóhoz akart bejuttatni. Azt mondtam akkor, oké, hozd nekem össze az a kontraktust. Amikor elém tette a papírokat, azt mondtam, ezt nem adhatom oda, ki fognak nevetni engem és valaki mást választanak. Ő csak annyit válaszolt, adjam csak oda.”

„Úgyhogy végül odaadtam Luca di Montezemolónak, emlékszem, az elnök végigolvasta, rám nézett és azt mondta: fiatalként is jól tudom, miket tegyek bele egy szerződésbe” – emlékezett vissza Alesi. A folytatást tudjuk, Jean Alesi a Ferrari pilótája lett 1991 és 1995 között, bár végül a nagy sikerek elmaradtak, egyetlen futamgyőzelmet aratott és egyszer sem csatázhatott a világbajnoki címért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: