DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Kubica visszatérése egyáltalán nem rekord

Közel nyolc és fél év kihagyás után érkezik vissza a Formula-1 mezőnyébe Robert Kubica. Óriásit változott azóta a száguldó cirkusz, mégis voltak olyanok többen is, akik ennél többet hagytak ki.

Gyakran gondolják a szakértők egy-egy pilótáról, hogy soha többet nem térnek már vissza a Formula-1-be, miután távoztak onnan. Robert Kubica esetében ez hatványozottan igaz volt, ugyanis éveken át úgy tűnt, hogy egyszerűen fizikális akadálya van annak, hogy a tehetséges lengyel valaha is újra a leggyorsabb versenyautókat vezethesse.

A 2011 februárjában történt ralibaleset kettétörte a biztatóan induló Kubica karrierjét, sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán meg tudják-e menteni rendkívül súlyosan megsérült jobb karját. Műtétek sorozata következett a Ferrarival már korábban (elő)szerződést kötött pilótánál, a Formula-1 elméleti síkon sem merült fel senkiben.

Egy évnyi tesztpilótai szolgálatot követően azonban a Williams 2019-re állandó ülést biztosít számára, így 2010. november tizennegyedike után 2019. március tizenhetedikén láthatjuk ismét Formula-1-es versenyen. A kettő között 3046 nap telt el, elképesztően hosszú idő, mégsem ő tartja ezzel a csúcsot.

Robert Kubica a kihagyott időszak hosszát tekintve csak a negyedik


A legváratlanabb visszatérő ilyen téren egy holland pilóta, Jan Lammers, aki közel tíz és fél év (pontosan tíz év és 114 nap) kihagyás után bukkant fel ismét egy F1-es autó volánjánál. Lammers 1982-ben egy Theodore-t vezetett a Holland nagydíjon, legközelebb pedig 1992-ben a Japán (majd az Ausztrál) Nagydíjon láthattuk egy Marchban. Japánban motorhiba miatt kiesett, Adelaide-ben azonban sikerült célba érnie a veterán hollandnak.

Hasonlóan hosszú kihagyást tudhat magáénak a második helyezett Luca Badoer is, aki az 1999-es Japán Nagydíj (Minardi) után beugróként egy Ferrariban tűnt fel újra 2009-ben Valenciában, majd Belgiumban. Ő pontosan kilenc évet és 296 napot hagyott ki két nagydíj között, de nem sok öröme volt a visszatérésben. Elképesztően alulteljesített, az utolsók között kullogott, rengeteg vezetői hibát elkövetve, így az istálló hamarosan lecserélte Giancarlo Fisichellára. Dicstelen véget ért Badoer pályafutása a Formula-1-ben, pedig tesztpilótaként a szakértők nagy része szerint kincset ért előtte éveken át az olaszoknak. Kubicát egyébként még Pete Lovely is megelőzi, aki az 1960-as USA és az 1969-es Kanadai Nagydíj között nem láthattunk versenyezni, ez 8 év és 304 nap.

Remélhetőleg Kubica visszatérése sikeresebb lesz, mint az imént említett úriembereké, a lengyel nyolc év és 123 nap után állhat fel (remélhetőleg) ismét a rajtrácsra. Pont elkerülik egymást jó barátjával, az éppen távozó Fernando Alonsóval, aki a lengyel szerint pedig a világ legjobbja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: