DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kubica: Alonso a világ legjobbja

Robert Kubica egyike azoknak, akik mindig is jó viszonyt ápoltak Fernando Alonsóval. A nyolc év kihagyás után visszatérő lengyel szerint a kétszeres világbajnok a sportág valaha volt legjobbja.

Tény, hogy az elmúlt bő másfél évtizedben a remek tehetséggel megáldott spanyol sokakkal összerúgta a port. Leginkább a 2007-es évad maradt nevezetes, amikor újonc csapattársával, Lewis Hamiltonnal nem fért össze a McLarennél, emiatt a csapatvezetéssel is hadilábon állt.

Az akkor még zöldfülű brit sokszor tört borsot nagynevű társa orra alá, a probléma a Hungaroringen csúcsosodott ki, utána pedig már nem is jött helyre év végéig a kapcsolat. Külön utakon folytatták és az évek múlásával rendezte viszonyát a két nagyágyú. Bár a hibridéra bekövetkeztéig Hamilton is csak egyetlen világbajnoki címmel rendelkezett, azóta már ötnél jár, az elmúlt öt évből négyszer az élen végzett.

A Ferraritól is haraggal vált el 2014 végén, Alonso ugyanis mindig is hajlamos volt nyíltan kritizálni csapatát, ha úgy érezte, nem a megfelelő irányba haladnak a dolgok. A McLaren-Honda projekt azonban teljes bukásnak bizonyult és mivel tavaly a Renault-motor sem hozta meg a megváltást, inkább úgy határozott, elhagyja a száguldó cirkuszt.

Kubica és Alonso bő tíz éve remek csatákat vívtak


A 2011-ben súlyos ralibalesetet szenvedett Robert Kubica viszont éppen most tér vissza a Formula-1-be a Williams színeiben. Alonso igen kitűnőnek tartja a lengyel vezetési képességeit, az elismerés pedig kölcsönös, Kubica szerint ugyanis Alonso vezetési tudása és ambiciózus hozzáállása bárki fölé emeli, ráadásul félreismerik a spanyol ászt.

„Időnként az emberek összekeverik az ambíciókat az arroganciával és a rossz karakterrel. Fernandónak mindig is késztetése volt arra, hogy egyre jobbá váljon, de ez nem arrogancia. Alonso erős karaktere miatt válhatott világbajnokká. Ő nem csak egyike a legjobb pilótáknak, hanem ő a Formula-1 legjobb versenyzője” – dicsérte egykori riválisát és barátját Robert Kubica a Movistarnak.

Valóban Alonso lenne a legjobb, a körülmények balszerencsés alakulása miatt ragadt meg két világbajnoki címnél? Visszavonulása ugyan még nem végleges, de nem lesz könnyű ülést találnia 2020-ra sem a jelenlegi, modern Formula-1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: