DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Retro

Hamilton Senna fizetésének többszörösét keresi

Nagyot változott a Formula-1 az elmúlt évtizedekben, különösen a pénzösszegek tekintetében. A húsz, harminc éve legjobbnak számító pilóták fizetése meg sem közelítette például Hamiltonét.

Bár hivatalosan nem jelentették be Lewis Hamilton újabb kétéves kontraktusának pénzügyi részleteit, belső információkra hivatkozva a Forbes magazin tudni véli, hogy éves szinten nagyjából 57 millió dollárt vághat majd zsebre a brit ász a Mercedesnél, ami Raikkönen és Vettel fizetését is alaposan meghaladja.

A pénzösszegek jelentősen megugrottak húsz-harminc évvel ezelőtthöz képest, pedig a legjobbak már akkor sem kerestek rosszul. Érdekes belegondolni, hogy az összesített toplistán Michael Schumacher már az első háromba sem fér be, ahogy Ayrton Senna is a korábbi rekordösszegével már csak hetedik.

Lewis Hamiltonnak már az előző szerződése is elég zsírosra sikerült, a 2016 és 2018 közti időszakban, évente Michael Schumacher korábbi évi fizetésének másfélszeresét kereste. Ha hinni lehet az információknak, akkor a csütörtökön hivatalosan bejelentett kontraktus, a hétszeres világbajnok német ász akkori, óriási rekordnak számító pénzének megközelítőleg kétszeresét jelenti.

Amikor Ayrton Senna a McLarentől távozva a Williamshez igazolt, hároméves szerződést kötött a grove-i istállóval, évi húszmillió dollárért. Sajnos sosem tudjuk meg, lett volna-e folytatása a történetnek, mivel alig néhány hónappal később Imolában életét vesztette egy tragikus versenybalesetben.

Hamilton egykori példaképének legmagasabb rekordfizetése már az első hatba sem fér be


Michael Schumacher kötött először százmillió dollár feletti kontraktust, a Ferrarinál négy év alatt 124 milliót tehetett zsebre 1996 és 1999 között, de a későbbiekben is, 2006-os visszavonulásáig a legjobban fizetett pilóta volt a száguldó cirkuszban. A jelenlegi mezőnyből többen is túlszárnyalták már az akkori legsikeresebb németet. 

Az akkori, óriási rekordnak számító összeg szinte eltörpül Hamilton, Vettel és Raikkönen fizetéséhez képest, a Forbes szerint pedig Hamilton most mindenkire rávert egy kört.

A valaha volt legjobban fizetett F1-es versenyzők éves keresete:

Lewis Hamilton – Mercedes – 56,6 millió dollár (becslés), 2019-2020
Kimi Raikkönen – Ferrari – 51 millió dollár, 2007-2009
Sebastian Vettel – Ferrari – 50 millió dollár, 2018-2020
Lewis Hamilton – Mercedes – 46,6 millió dollár, 2016-2018

Michael Schumacher – Ferrari – 31 millió dollár, 1996-1999
Fernando Alonso – McLaren – 30 millió dollár, 2017-2019
Ayrton Senna – Williams – 20 millió dollár, 1994-1996(?)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: