DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Legtovább a csúcson - Raikkönen rekordközelben

Tudjátok kik azok a pilóták, akik első és utolsó győzelme között a leghosszabb idő telt el? Kimi Raikkönen jelenleg a dobogón sincs, de ha idén győzne, átvenné a vezetést!

Valószínűleg nem lepjük meg a Formula-1 rajongóit azzal, hogy a lista élén Michael Schumacher szerepel. Első futamgyőzelmét 1992-ben, Belgiumban aratta, míg több, mint 14 évvel később, 2006-ban, a Kínai Nagydíjon győzött utoljára. Ha Schuminak a hároméves 2010 és 2012 közötti visszatérése során egyszer is sikerült volna nyernie, alighanem megdönthetetlen rekordot állított volna fel 18, 19, vagy 20 évvel. Sikereit a Benetton-Ford, Benetton-Renault és a Ferrari istállónál érte el.

Michael Schumacher első győzelme

Alain Prost jelenleg a második, a négyszeres világbajnok „professzor” első sikeréig egészen 1981-ig kell visszamennünk, hazai környezetben diadalmaskodott a francia pilóta, míg 1993-ban, Németországban szerezte utolsó győzelmét. Prost esetében érdekesség, hogy futamgyőzelmeit a Renault (turbó), a McLaren-Porsche, a McLaren-Honda (turbó- és szívómotorral is), a Ferrari, végül a Williams-Renault színeiben aratta, tehát négy különböző istállóval, hat különböző motorral.

Nelson Piquet a harmadik helyen, 1980-ban Amerikában állt először a dobogó tetején, utoljára pedig szintén a tengerentúlon, Kanadában, 1991-ben, igen emlékezetes versenyen szelte át elsőként a célvonalat. Győzelmeit Brabham-Cosworth, Brabham-BMW (turbó), Williams-Honda és Benetton-Ford formációkkal érte el, tehát Nelson is három különböző istállóval aratott sikereket.

Prost és Piquet


Gerhard Berger ugyan csak tíz győzelmet aratott pályafutása során, ám ezt közel 11 év leforgása alatt tette meg. Első alkalommal 1986-ban, Mexikóban győzött, utoljára pedig 1997-ben, Németországban. Berger esetében érdekesség, hogy keretbe foglalta pályafutását, ugyanis első és utolsó sikerét is a Benetton istállóval érte el. De győzött még a Ferrarival és a McLaren-Hondával is.

Riccardo Patrese is 10,5 évet öregedett első és utolsó győzelme között, 1982-ben kezdte, 1992-ben pedig befejezte a futamgyőzelmek szállítását, bár összesen hat van belőle. Érdekesség, hogy második és harmadik futamgyőzelme között közel hét év telt el.

Berger 1986-ban, első győzelmekor

A jelenlegi mezőnyből is ketten az élmezőnyben járnak, Lewis Hamilton a 2007-es Kanadai Nagydíj óta összesen 57 sikert számlálhat és vélhetően ez a szám még nőni fog. Silverstone-i győzelme azt jelentette, hogy a háromszoros világbajnok britnek is megvan a 10 év közte, ami jócskán tovább nőhet még. Kimi Raikkönen a 2003-as Maláj Nagydíj óta összesen 20 alkalommal nyert futamot, az utolsót 2013-ban, Ausztráliában. Ha futamot nyerne idén (vagy később) Kimi, akkor 14,5 évével már ő tartaná a rekordot.

Hamilton és Raikkönen 2007-ben

Fernando Alonso is az élre repíthetné magát, 2003-ban Magyarországon győzött először, de a siker őt is elkerüli már négy éve. Győzelem esetén, amire sajnos Fernandónak nemigen van mostanában reménye, ő is átvehetné Schumachertől a rekordot. Vettelnek jövő szeptemberben lesz meg a 10 év, de neki is jócskán van még ideje ezen alakítani.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: