DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Benik Balázs újra versenyben!

Két évvel ezelőtt láthattuk utoljára versenyautóban a korábbi háromszoros bajnokot, Benik Balázst. Akkor hatalmas csatában a második helyen végzett a magyar ralibajnokság legnehezebb pályáit magában foglaló veszprémi futamon. Balázs egész évben sokat dolgozik, de most ezen a hétvégén kikapcsolja a telefonját és újra rajthoz áll Veszprémben!

Lassan elmondhatjuk: két évig bírja szeretett sportja nélkül a bajnok, hiszen 2015 után 2017-ben is visszatért Benik Balázs a ralihoz és most is ott a neve a rajtlistán. „Sablon szöveg, de igaz: nincs időm versenyezni! Amióta családom van, azóta változtak a prioritások. És közben persze rengeteg a munkám és szinte lehetetlen kikapcsolni a telefont 4-5 napra, ami egy versenyhétvége alkalmával elengedhetetlen.” – mondja a sikeres vállalkozó, aki a mai napig az egyik legnépszerűbb versenyzője a magyar raliéletnek.

BenikBalazs2019Veszprem_3Drender_resize



Két éve mindenkit meglepett, hiszen a magyar bajnokság nagyon komoly technikai arzenált vonultat fel, a top autók között a győzelemért harcolt a visszatérő versenyző. Az idei futamról izgatottan nyilatkozik a pilóta. „Jól szeretném érezni magam, hasonlóképpen, mint 2017-ben! És ez teljesen független az eredménytől! Nagyon várom már, hiszen a tesztektől kezdve ott lesz a teljes család és kívánom, hogy mindenki érezze jól magát!

Egy jó hangulatú versenyhétvégének része az, hogy este összeül a csapat, mennek a sztorizgatások. Sajnos a régi csapat már nem tud összejönni, több barátom már nem lehet velünk! Nem felejtjük el őket, egy picit ez a verseny az Ő emlékükről is fog szólni!”

DuEn_VeszpremRallye2019_0223_resize

Nemzetközi szinten is ismert navigátorral, Bunkoczi Lászlóval neveztek a Veszprém Ralira. „Laci jó barátom, indultam vele korábban külföldi versenyeken és tereprallyban is. Már régóta terveztük, hogy magyar bajnoki futamon is rajthoz állunk együtt. Ráért, nem ütközött az ő versenyprogramjával sem ez a verseny és jó látni rajta is azt a lelkesedést, ami engem is tűzbe hoz, ha versenyautó közelébe kerülök.”

2017-ben is a mostanival megegyező típusú versenyautóval, az Eurosol Racing Team által szervizelt Skoda Fabia R5-el versenyzett Balázs, de elmondása szerint már nem emlékszik rá, hogy melyik gomb mit működtet. „Ezt az is bizonyítja, hogy a teszten próbálgattam a rajtolást, de többszöri lefulladás után a csapat tulajdonosa, Puskádi János elárulta: a másik oldalon lévő gombbal kell aktiválni a rajtprogramot, én a versenyprogram váltó gombot nyomogattam bőszen…” – meséli nevetve a visszatérő bajnok. A teszten végül minden gomb a helyére került!

Ahogy Balázs mondta, családi hétvégét terveznek. Ez annyira igaz, hogy apósa, a korábbi versenyző, Garami Zoltán is részt vesz a futamon. Zoli versenyzett WRC-vel, összkerékhajtású Mitsubishikkel is, de most visszatér a korábbi versenyautójához, hiszen a családtól a 60. születésnapjára kapott Lada VFTS volánja mögött előfutóként indul a Veszprém Ralin. „Nagyon örülök, hogy Ő is itt lesz. Leírhatatlanul boldog volt, amikor megkapta azt a versenyautót, vagy legalábbis annak a mását, amivel anno versenyzett. Itt a tökéletes alkalom, hogy ki is próbálja, milyen menni vele!”

DuEn_VeszpremRallye2019_0077_resize

A veszprémi futam nevezési listáját böngészve elégedettek lehetnek a rajongók, hiszen Balázsékkal együtt összesen 16 darab R5-ös top versenyautó indul a futamon, a teljes mezőny pedig 80 autót számlál. „Minden egyes versenyzőnek plusz motivációt ad az, ha komoly mezőnyben versenyez. Ez a mostani mezőny nagyon komoly! Fiatal, ügyes pilóták és tapasztalt versenyzők között indulunk. Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, ez nem kérdés! Szeretnék megfelelni magamnak, a feleségemnek, a gyerekeimnek, a családomnak, a partnereinknek és persze az összes szurkolónak, aki kilátogat a futamra.”

Amikor visszatér egy versenyző a szeretett sportjához, akkor adja magát a kérdés: talán egész szezonban is láthatja őt a közönség? „Egy évadban egy verseny fér be! Talán idén beleférhet kettő is, de ezt még nem szeretném sem megígérni, sem elvetni…” – mondja mosolyogva Balázs és a szakértő szurkolók sejthetik, hogy arra utal, idén novemberben Európa-bajnoki futamot rendeznek Nyíregyháza központtal és egy ilyen kiemelt hazai sportesemény minden versenyzőnek extra kihívást tartogathat…

A Benik Motorsport csapata köszöni a partnerei bizalmát és szeretettel várja a szurkolókat a pályák mellett és a Veszprém Aréna parkolójában felállított szervizparkban! 

A 26.Veszprém Rali programja:

2019. július 5. péntek

09:00 – 18:00 pályabejárás

2019. július 6. szombat

09:00 – 16:00 pályabejárás

16:30 – 19:30 shakedown és kvalifikáció

2019. július 7. vasárnap

07:00 – 18:00 verseny

A futam hivatalos honlapja: https://www.veszpremrallye.net/

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: