DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Rali

ERC: A szombat után Breen az élen

Az ERC idei második futama, a Lett Rali első versenynapját követően Craig Breen ötből négy szakaszgyőzelemmel és közel másfél perccel vezetett messze magasan a mezőny előtt.

Az élen álló Breent szűk másfél perc hátránnyal követte az észt Siim Plangi, aki után két és fél perccel érkezett litván színekben Martins Svilis. Az élen álló ír vetélytársai, Kajetan Kajetanowicz a szombati utolsó, Alexej Lukjanuk pedig a második gyorsaságin csúszott le az útról, és kényszerült a verseny feladására.

A Peugeot Akadémia reménysége az első szakaszon egy második időt hozott össze. Ekkor még Alexej Lukjanuk bizonyult kemény falatnak Breen számára - ugyan csak 7 tizeddel volt gyorsabb a fehérorosz színeket képviselő versenyző, de igazán jó csata ígérkezett e kevés különbség miatt. Ez a nagy harc egészen a második részig tartott - Lukjanuk egy balesetet követően végül idő előtt a pálya szélére kényszerült. Innentől vette át a stafétabotot Breen, aki a gyorsok megnyerésével határozott előnyre tett szert az összetettben.

Lukjanukék balesete

"Az első kilométereken kiderült, hogy több a latyak és a víz az utakon, mint a hó, így a vártnál is nehezebb volt egy-egy kanyar bevétele. A körülmények borzasztóak voltak. Az utolsó részen egy visszafordítóban a pálya szélén láttam Kajtót - őszintén bevallom, sajnálom, hogy kiesett, szerintem vele még csatázhattam volna egy jót." - mondta el az ír.

Másodikként az észtek mitsubishis versenyzője, Siim Plangi következik, aki 1 perc 23 másodperccel van elmaradva az élen álló T16-ostól. Mögötte tisztes távolságban várja a vasárnap reggeli rajtot Martins Svilis, aki szintén egy EVO-val utazott a lettekhez.

Magyar pilótáink szépen gyűrik a kilométereket - leggyorsabb a tegnap magát élmezőnybe kvalifikáló Botka Dávid, aki ezúttal az összetettbeli 18. helyre elegendő időt hozott össze.  Hideg Krisztián a 24., míg Klausz Kristóf a 28. öt gyorsasági szakaszt követően. "Nagyon rossz elsőnek lenni - a szakaszok tele vannak jeges részekkel, és borzasztóan csúszkál az autó." - mondta el Hideg.

Frissítve: Lukjanuk és Kajetanowicz is visszatért a mezőnybe a verseny mai napjára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: