DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek

„Nem láttam, hogy olyan jól teljesítettek volna…” – Horner megint odaszúrt Wolffnak Verstappen miatt

Hosszú hónapok óta tart a kisebb szócsata a Red Bull és a Mercedes Formula-1-es csapatfőnökei között annak kapcsán, hogy Toto Wolff nyíltan udvarolt többször is Max Verstappennek. Még Zandvoortban is arról beszélt a Mercedes-vezér, hogy csak a nyáron dőlt el, hogy 2025-ben nem érkezik hozzájuk az energiaitalosokkal egyébként 2028-ig szerződéssel rendelkező világbajnok. De vajon aggódott-e Christian Horner Verstappen esetleges elvesztése miatt?

„Nem. Azt találom inkább meglepőnek, hogy ilyen sokat beszéltek erről a médiában. A helyzet mindig is egyértelmű volt köztünk Maxszal, és szerintem beszélhetnek mások, de mi komfortosan érezzük magunkat azzal, ahol állunk” – fogalmazott a Holland Nagydíj után Horner, aki arra is utalt, hogy Verstappen megtartása és maradása függhet a Red Bull teljesítményétől, és egyúttal ennek kapcsán oda is szúrt a Mercedesnek:

„Rajtunk áll, hogy teljesítsünk. Van egy megállapodásunk 2028-ig, szóval tőlünk fog, hogyan teljesítünk. Nem láttam úgy, hogy Toto autói olyan jól teljesítettek volna ma… Minden szerződésnek van teljesítményre vonatkozó része. Nem fogunk ezekről beszélni, de amíg versenyképes az autónk, tudjuk, mi a helyzet. 2028 még nagyon messze van, a mi feladatunk győztes autóval előállni.”

f1-horner-verstappen-redbull

Schumacher: Néha nem értem Steiner vicceit

Günther Steiner a Formula-1 egyik legsajátosabb egyéniségeként ismert: Mick Schumacher az interjúban, amelyben Mazepinről és a Ferrariról is beszélt, csapatfőnökére is kitért.

„Nagyon szereti a vicceket. Ezt meg is kellett szoknom, hogy hajlamos a viccelődésre. Néha nem is értem őket: ő pedig mindig azt mondja, hogy mivel német vagyok, nem értem a viccet. De komolyra fordítva a szót remekül megvagyunk. Voltak pillanataink, de összességében remek a kapcsolat” – mondta a Crash.net-nek Schumacher.

Megszületett Jacques Villeneuve fia, Gilles

A Formula-1 1997-es világbajnoka a közösségi médiában osztotta meg az örömhírt: a tegnapi „tökéletes napon” megszületett feleségével, Giulia Marrával közös fia, akit Gilles-nek nevezett el – apja, az 1982-es Belga Nagydíjon tragikusan elhunyt Gilles Villeneuve után.

Az 50 éves Villeneuve ötödször lett apa, valamennyi gyermeke fiú: első nejétől, Johanna Martineztől született fiai Jules (2006) és Joakim (2007), míg Camila Lopezzel kötött házasságából Benjamin (2013) és Henri (2014) született.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jacques Villeneuve (@jacques_villeneuve_official) által megosztott bejegyzés

Rossi vagy Marquez, Marquez vagy Rossi – ki végzett a MotoGP-s toplistánk élén?

Azzal aligha okoztunk meglepetést, hogy a Formula Motocast idei első adásában felállított top 10-es MotoGP-versenyzői rangsor első két helyén a két sokszoros világbajnok végzett, de vajon milyen sorrendben és milyen érvek mentén döntöttünk úgy, ahogy? Hallgassátok meg a vonatkozó részt 1:15:55-től:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A McLaren is beindította az új autóját

A szokásos "beindítjuk a motort" posztok sorában most a McLaren következett:

 

A McLaren csapatfőnöke szerint az a baj, hogy a tv-közvetítésekben hallhatóak bizonyos rádióüzenetek

A Formula-1 motorsport-igazgatója, Ross Brawn beszélt arról az Auto Motor und Sportnak, hogy a csapatfőnököknek nem szabad futam közben nyomást helyezniük Michael Masira (vagy az utódjára), ezt pedig megszüntetik az idei szezontól. Andreas Seidl, a McLaren csapatvezetője szerint viszont nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy a nagyközönség hallja ezt és ez generálja a nyomást.

"Szerintem csak azért beszélnek most erről ennyit, mert ott volt a tv-közvetítésekben. Korábban nem lehetett ezt hallani és szerintem ez egy jelentős különbség. Őszintén szólva én sosem szerettem, hogy ezeket közvetítik, mert például a biztonsággal kapcsolatban is oda-vissza mennek a dolgok és azokat sem kellene közvetíteni. Ez az én véleményem" - mondta Seidl a Speedweeknek, hozzátéve, hogy nem maga a beszélgetés a gond, hanem az, hogy ezt ország-világ elé tárják, kiragadják a kontextusból és a néző azt hiheti, hogy ez valami bődületes dolog, pedig nem az.

seidl_4

fotó: dppi

Váratlan találkozás: Mazepin és Ronaldo a konditeremben futottak össze

„Az év eddigi legjobb konditermi edzése” – posztolta az Instagramra Nyikita Mazepin, a jelző pedig annak köszönhető, hogy a Manchester United sztárjával, Cristiano Ronaldóval futott össze erősítés közben, amit természetesen képen is megörökített.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NIKITA (@nikita_mazepin) által megosztott bejegyzés

Újabb szponzorral gazdagodott a Ferrari

Bár a futamgyőzelemre kevés esélyük volt a 2021-es esztendőben, a Ferrari akkor is rengeteg szurkolóval büszkélkedhet, így ennek köszönhetően a támogatók is szívesen kötnek üzletet a maranellói alakulattal. Ezúttal a CEVA Logistics lett a partnerük, miután mindkét fél elkötelezett a karbonsemlegesség elérésében.

„Örömmel üdvözöljük a CEVA Logistics vállalatát új csapattársunkként. A kiválóság, az elkötelezettség, az innováció és a szenvedély alapvető közös értékeink. Az autóversenyzés világában a hatékonyság és a szervezettség elengedhetetlen ahhoz, hogy minden területen elérjük céljainkat, a logisztika pedig létfontosságú szerepet játszik mindennapi tevékenységünkben, a pályán és Maranellóban is. A CEVA Logistics személyében egy olyan vállalatra számíthatunk, amely a legmagasabb szinten működik a saját területén, valamint nagy figyelmet fordít arra, hogy támogasson minket egy olyan célkitűzés elérésében, amely kulcsfontosságú a Ferrari és a Formula-1 számára egyaránt” – idézte a Ferrari csapatfőnökét az istálló és a cég közös közleménye.

 

Valentin-napon érkezik az új AlphaTauri, egy héttel később az Alpine

Egy következő csapat is kijelölte 2022-es versenygépének bemutatását: a héten Imolában tesztelő AlphaTauri az ilyenkor szokásos sejtelmes videóval közölte, hogy új modellje, az AT03 február 14-én, hétfőn érkezik – egyelőre nincs információ arról, milyen formában. Így már öt csapat hírt adott autóbemutatójának időpontjáról.

Az olasz istálló hatodik lett a konstruktőri versenyben 2021-ben, míg egyéniben Pierre Gasly 9., Yuki Tsunoda 14. helyen végzett – ők lesznek az AlphaTauri pilótái az idei szezonban is.

Frissítve: Röviddel az AlphaTauri után az Alpine is megerősítette autóbemutatójának dátumát: az A522 február 21-én érkezik.

A 2022-es autóbemutatók időpontjai:

Február 10. – Aston Martin

Február 11. – McLaren

Február 14. – AlphaTauri

Február 17. – Ferrari

Február 18. – Mercedes

Február 21. – Alpine

Isten éltesse Sergio Perezt!

A mai napon töltötte be 32. életévét a mexikóiak nagy kedvence. Sergio Perez már hosszú ideje a mezőny tagja, még 2011-ben mutatkozhatott be a Sauber színeiben, a további években pedig a McLaren, a Force India, majd a Racing Point istállóknál szerepelhetett mielőtt a Red Bull csapatához került volna. Eddig összesen két futamgyőzelmet ünnepelhetett, az elsőt a fordulatosan alakuló Szahíri Nagydíjon szerezte még 2020-ban, amit egy bakui siker követett a tavalyi esztendő első felében. Amennyiben az energiaitalosok továbbra is jó formát mutatnak, alighanem növekedni fog ez a szám a jövőben.

Múltidézéssel hangolódik az idei szezonra a McLaren

Ahogy a többi csapat, úgy a wokingi gárda is komolyan készül az új szabályok miatt kifejezetten izgalmasnak ígérkező 2022-es szezonra. A McLaren gyárában már az autó összeszerelése zajlik éppen, erről pedig elég érdekes fotókat készíttetek. Az istálló közösségi oldalaira ugyanis olyan képeket tettek közzé melynek hátterében a jelenlegi munkálatok, középen viszont korábbi legendás pillanatok láthatóak ugyanerről fázisról.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

McLaren (@mclaren) által megosztott bejegyzés

Ha csak a nyers tehetséget nézzük, Stoner lehetne a MotoGP legjobbja

A Formula Motocast idei első adásában – amelyben nyereményjátékot is hirdettünk – az elmúlt két évtized legjobb MotoGP-versenyzőit állítottuk rangsorba, top 10-es listánk harmadik helyén pedig a 2012-ben 27 évesen visszavonult Casey Stoner szerepel, akit elsősorban a Ducatival elért vb-címe és a döbbenetes ösztönös érzéke miatt tettünk ennyire előkelő pozícióba. Az ausztrál szóló részt 1:08:34-től hallgatható:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Péntek-szombati dupla versennyel rajtol a Formula-E szezonja – hétvégi program

A Dakar és a hagyományos WRC-nyitány, a Monte-Carlo Rali után január utolsó napjain elrajtol az első világbajnoki sorozat a pályaversenyzésen belül is a Formula-E révén. A duplafutamos évadnyitónak Szaúd-Arábia, azon belül is Dirija ad otthont, de legyünk résen, mivel a versenyeket pénteken és szombaton fogják rendezni – méghozzá este, villanyfényben. A nagy újítás persze a kvalifikációt érinti, hiszen bemutatkozik a párharcos-kieséses időmérő, amely során eleinte két csoportba osztják a versenyzőket, majd a legjobbak negyeddöntős párosításokban csapnak össze, amelyeket követ a két elődöntő és végül a finálé, amelynek győztese megszerzi a pole-pozíciót.

Mutatjuk a szezonnyitó hétvége programját a közvetítésekkel együtt – a pénteki időmérőt felvételről, a futamokat viszont már élőben adja az Eurosport 2 (az Eurosport Playeren pedig minden élőben követhető):

Csütörtök (január 27.)    
16:00 - 16:30 1. szabadedzés  
     
Péntek (január 28.)    
11:30 - 12:00 2. szabadedzés  
13:40 - 15:00 1. időmérő edzés (tv: Eurosport 2, 17:00, felv.)
18:00 1. futam (tv: Eurosport 2, élő)
     
Szombat (január 29.)    
11:30 - 12:00 3. szabadedzés  
13:40 - 15:00 2. időmérő edzés  
18:00 2. futam  (tv: Eurosport 2, élő)

fe-diriyah-eprix-2021

Videó: Tíz zseniális Vettel-pillanat

Zseniális bemutatkozás 2007-ben, az első győzelem a Toro Rossóval, világbajnoki címek a Red Bull-lal, a ferraris évek és az Aston Martin első dobogója. Ezek mind Sebastian Vettel érdemei, akinek tíz legbriliánsabb pillanatát állította sorba az F1 YouTube-csatornája. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

 

Loebék maradnak Hamilton versenyzői az Extreme-E-ben

A Lewis Hamilton által alapított X44 volt az Extreme-E tavalyi első szezonjának egyik meghatározó alakulata, hiszen csupán pontegyenlőséggel maradtak le a bajnoki címről Nico Rosberg csapatával szemben. Ráadásul a tempó mindvégig megvolt, hiszen mind az öt helyszínen az X44 lett a leggyorsabb a kvalifikációk során. Mindezek után nem meglepő, hogy nem változik a pilótafelállás: továbbra is Cristina Gutierrez lesz a női, a friss Dakar-második és Monte-Carlo Rali-győztes Sebastien Loeb pedig a férfi tagja a párosnak a február közepén rajtoló új évad során.

loeb-gutierrez-x44-xe

A legjobb versenyző, aki soha nem nyert világbajnokságot a MotoGP-ben

A Formula Motocast idei első adásában az elmúlt két évtized, azaz a MotoGP-éra legjobb versenyzőinek top 10-es listáját állítottuk össze, amelyre természetesen olyanok is felfértek, akik nem értek a csúcsra a legnagyobbak között. De vajon közülük ki végzett a legelőrébb a rangsorunkban? Nos, az a spanyol klasszis, aki alkatánál fogva eleve nehezebb helyzetből indult, mint riválisai, egy bivalyerős mezőnyben szerepelt a legjobbak között egy évtizeden át, amikor pedig igazán esélye nyílt volna, mindig összeszedett egy sérülést – a róla szóló részt 53:30-tól hallgathatjátok:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Utolsó pillanatban változtatott teszttervein a Ferrari a bizonytalan szabályok miatt

Mint arról mi is írtunk, a héten négy napon át Fioranóban tart privát tesztet a Ferrari, amely során Charles Leclerc és Carlos Sainz is autóba ülnek, valamint lehetőséget kap a Scuderia versenyzői akadémiájához tartozó Robert Svarcman is. Eredetileg a maranellóiak a tavalyi, SF21-es kódjelű versenygépet akarták munkába állítani erre a célra, ám az utolsó pillanatban változtattak a terven, s inkább a 2018-as F1-es autóval köröznek a héten (a kép a tavalyi hasonló alkalommal készült).

Ennek oka pedig az, hogy a szabálykönyv előírja, hogy a szokásos filmforgatási célból engedélyezett 100 km-en túl csak két évnél régebbi specifikációjú autók használhatók privát tesztek során. A Ferrari azért gondolta mégis úgy, hogy a 2021-est veti be, mert a csapatok állítólag megegyeztek abban, hogy mivel idén úgyis teljesen átalakulnak az autók az új szabályrendszer miatt, engedélyezik az előző évi konstrukciók használatát is. Igen ám, csakhogy ezt a javaslatot és módosítást még nem fogadta el hivatalosan a Motorsport Világtanács, ezért a vörösök inkább úgy döntöttek, az SF71H-t porolják le.

ferrari-teszt-fiorano

Ki lett volna a 2016-os világbajnok a régi pontrendszerben?

Ezt vizsgálta a Racing Statistics legfrissebb infografika-videójában, egymás mellé téve a bajnokság alakulását a tényleges pontrendszerben, valamint az 1991-2002 között és 1961-1990 között használt pontszámítás szerint.

A 2016-os világbajnokság a hibrid éra legszorosabbja volt a végső pontállást tekintve, 5 egység döntött Nico Rosberg javára Lewis Hamiltonnal szemben. Az 1961-1990 közti szisztémában ugyanez lett volna a végeredmény egy pont különbséggel, az 1991-2002 közti pontrendszer azonban Lewis Hamiltont hozta volna ki világbajnoknak, méghozzá pontazonossággal, a győzelmek számát tekintetbe véve.

Hátrébb a bajnokság negyedik helyén történt volna változás: megint csak az 1991-2002 közötti pontrendszer a kakukktojás, amelyben Sebastian Vettel helyett Max Verstappen szerezte volna meg a pozíciót.

Gasly ült elsőként vissza F1-es autóba: Imolában tesztel az AlphaTauri

Alig kevesebb mint egy hónappal a hivatalos barcelonai teszt előtt az AlphaTauri bemelegítő edzést tart faenzai főhadiszállása közelében, Imolában. Az első napon Pierre Gasly kapott lehetőséget a 2020-as AT01 pilótafülkéjében, miután a napokban még Miamiból posztolt fotókat. A kedden kezdődő teszt három napot ölel fel és Yuki Tsunoda is lehetőséget kap.

Ezzel egyidejűleg egy másik csapat, a Ferrari is tart egy négynapos tesztet a 2021-es SF21-gyel. Az olaszoknál az első napon még nem valamelyik állandó versenyző, hanem a tesztpilóta Robert Svarmcan vezet, de szerdán Charles Leclerc, csütörtökön Carlos Sainz ülhet a volán mögé.

Ki vezeti a Haast, ha Schumachernek be kell ugrania a Ferrarihoz?

Mick Schumacher a 2022-es szezonban tartalékpilóta pozíciót kapott a Ferraritól – a szerepet Antonio Giovinazzival megosztva tölti be, mindkét versenyző a nagydíjak felén áll készenlétben. Ha Schumachernek be kell ugrania Leclerc vagy Sainz helyére, a Haasnál is szükség lesz egy helyettesre. Günther Steiner megerősítette, ebben az esetben a hivatalos tartalékra, Pietro Fittipaldira számítanak.

„Örülök Micknek, nyilván átbeszéltük az ügyet Mattiával (Binotto). Számunkra ez a hír azt jelenti, hogy Pietro nagyon boldog lesz” – mondta a Racer lapnak Steiner. „Éppen erről szól az egyezségünk. Ha tapasztalt versenyzőre lenne szükség, ott van Pietro, aki jó munkát végzett nálunk korábban. A statisztika szerint nagyon csekély az esélye, hogy a tartalékpilótának kell vezetnie az autót, de ha ez megtörténik, akkor ki vagyok békülve vele.”

Fittipaldi beugrására egyszer már szüksége volt a Haasnak: 2020-ban ő vezetett a Szahíri Nagydíjon és Abu Dhabiban Romain Grosjean balesete után. „Sosem felejtjük el, hogyan teljesített két éve, amikor Romain esete után beültettük az autóba: fantasztikus munkát végzett, nem is kérhetünk többet. Nem kell nagy ügyet csinálni abból, ki kapna lehetőséget. Mi is hűségesek voltunk hozzá és ő is hűséges volt hozzánk” – mondta Steiner.

Fotó: Haas

Kell-e újabb junior a Ferrarinak Schumacher után?

Néhány éve még igazi szupercsapattal támadott a Ferrari az F2-ben, 2022-ben viszont írd és mondd nulla pilótája lesz a vörösöknek az első számú nevelőszériában. A sorozatból némi meglepetésre bajnoki cím nélkül távozó Robert Svarcman kapcsán erről is beszélgettünk a Formula Podcast legújabb adásában, melynek e szakasza 26:38-tól hallható.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict