DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Hivatalos: Egy hely elkelt az AlphaTaurinál

Versenyzői bejelentést tett 2023 kapcsán az AlphaTauri: az istálló japán pilótája, Yuki Tsunoda harmadik szezonjára is marad Faenzában, köszönhetően a Honda támogatásának.

A japán versenyző 2021-ben mutatkozott be a Formula-1 mezőnyében, első szezonját 14. helyen zárta a bajnokságban az év újoncaként, legjobb versenyeredményeként negyedik pozícióval Abu Dhabiban. 2022-ben, második évében eddig elmarad a teljesítménye a tavalyitól, a pontverseny 16. helyén áll harmadannyi ponttal. Az AlphaTauri azonban bizalmat szavazott a versenyzőnek: a csütörtöki bejelentés értelmében egy évvel szerződést hosszabbítottak.

„Óriási köszönetet akarok mondani a Red Bullnak, a Hondának és a Scuderia AlphaTaurinak, hogy továbbra is megadják a lehetőséget az F1-ben szereplésre” – kommentálta a hírt Yuki Tsunoda. „Mióta tavaly Olaszországba költöztem, közelebb a gyárhoz, igazán a csapat részének érzem magam, és örülök, hogy velük folytathatom 2023-ban. Természetesen még a 2022-es szezonunk sem ért véget, keményen küzdünk a középmezőny csatájában. Teljes mértékben arra összpontosítok, hogy erősen fejezzük be az évet, azután várjuk a következőt.”



Franz Tost csapatfőnök kiemelte, Tsunoda második szezonjában sokat fejlődött, ezért kiérdemelte, hogy harmadik évben is bizonyíthasson. „Mindig azt szoktam mondani, hogy egy versenyzőnek legalább három évre van szüksége, hogy teljesen beleszokjon a Formula-1-be, ezért örülök, hogy további időt kapott, megmutatni teljes potenciálját. Yukival együtt szeretném megköszönni a Red Bullnak, az AlphaTaurinak és a Hondának a tartós támogatását, és hogy lehetővé tették, hogy nálunk maradjon még egy évre” – mondta Tost. Az osztrák is kiemelte a Hondát, amely nevét már nem adja az AlphaTauri és Red Bull motorprojektjéhez, de a háttérben továbbra is jelen van – a hírek szerint a cég lobbierejének köszönhető Tsunoda maradása.

Érdekes helyzet áll fenn jelenleg az AlphaTaurinál, hiszen a csapatnak papíron megvan a két szerződtetett pilótája 2023-ra: Pierre Gasly egyéves szerződéshosszabbítását már júniusban bejelentették. Csakhogy a csapat elengedheti kontraktusából versenyzőjét az Alpine kedvéért, amely a franciával pótolná Fernando Alonsót – ha ez megvalósul, a hírek szerint Nyck de Vries a kiszemeltjük Tsunoda mellé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: