DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

De Vries megerősítette az Alpine-tesztet és a Marko-egyeztetést

Három csapattal is szóba hozták az elmúlt napokban a Monzában kiváló F1-es debütálást produkáló hollandot, aki azonban leszögezte: jórészt nem a saját kezében van a jövője.

Míg korábban csak halovány esély mutatkozott rá, hogy Nyck de Vries lehetőséget kaphat a Formula-1-ben, az elmúlt héten hirtelen az eleve őrült pilótapiaci keringő egyik központi figurájává vált – nem kis részben természetesen a remek monzai beugrós debütálásának köszönhetően. A holland neve felmerült a Williamsnél, az Alpine-nál és legutóbb már az AlphaTaurinál is: utóbbi alakulatnál ő lehet a Red Bull következő opciója, miután Colton Herta leigazolásáról a szuperlicenc körüli kérdőjelek miatt letettek, így De Vries esetleges megszerzése esetén mégis elengedhetik Pierre Gaslyt az Alpine-hoz.

Mindezeket a lehetőségeket pedig most gyakorlatilag meg is erősítette a korábbi Formula-2-es és Formula-E-bajnok, aki a napokban a Hungaroringen fog tesztelni a több más pilótával együtt a franciákkal, pénteken pedig még Helmut Markóval találkozott:

devries-monza-williams-2022_1



„Nem igazán tudom, hogy abban a luxushelyzetben vagyok-e, hogy én választhatok” – mondta el De Vries, amikor a Humberto op Zaterdag holland tv-műsorban a hirtelen megszaporodó opciókról kérdezték. „Ez nagyrészt kívül esik az én irányításomon. Hosszú ideje egyeztetek már a Williamsszel, és a versenyen való bemutatkozásomat is velük ejtettem meg a múlt hétvégén. Az logikus lépés lenne. Az Alpine-nal július óta vagyok kapcsolatban, és a jövő héten Budapesten fogok velük tesztelni. Hétfőn repülök oda. És mint azt a média is kiszúrta, a minap Ausztriába utaztam, hogy találkozzak Helmut Markóval. Ezek a tények.”

De Vries azt is elmondta, hogy nincs preferenciája a felsorolt három csapat közül: „Bárhol is kapok állandó ülést, nagyon elégedett leszek vele. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok a következő napokban és hetekben. Ahogy mondtam, nem teljesen én irányítom ezt. Ebben a világban nem minden a teljesítményről szól, de tény, hogy megvan most a momentum. Ez jelentheti a különbséget, de még nem garantál ülést. Még nem tartunk ott” – hangsúlyozta a pilóta.

A holland versenyző arról is beszélt, hogy rengeteg gratulációt kapott az Olasz Nagydíjon való szereplése után, mostanra azonban már maga mögött tudta a monzai hétvégét, és teljes egészében a jövőjére koncentrál.

A RacingNews365.com szaklap által még a Markóval és az AlphaTaurival kapcsolatos hírek előtt készült interjúban egyébként azt is elmondta De Vries, hogy nincs ráfeszülve a Formula-1-re, a Formula-E-ben is el tudja képzelni továbbra is a jövőjét, ha pedig az elektromos formulaautós szériát tudná kombinálni egy WEC-programmal, az is tökéletesen megfelelne neki.

Az őrült pilótapiaci pletykákról a Formula Podcast friss adásában is hosszasan beszéltünk:

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: