DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 24. csütörtök

„Nem láttam, hogy olyan jól teljesítettek volna…” – Horner megint odaszúrt Wolffnak Verstappen miatt

Hosszú hónapok óta tart a kisebb szócsata a Red Bull és a Mercedes Formula-1-es csapatfőnökei között annak kapcsán, hogy Toto Wolff nyíltan udvarolt többször is Max Verstappennek. Még Zandvoortban is arról beszélt a Mercedes-vezér, hogy csak a nyáron dőlt el, hogy 2025-ben nem érkezik hozzájuk az energiaitalosokkal egyébként 2028-ig szerződéssel rendelkező világbajnok. De vajon aggódott-e Christian Horner Verstappen esetleges elvesztése miatt?

„Nem. Azt találom inkább meglepőnek, hogy ilyen sokat beszéltek erről a médiában. A helyzet mindig is egyértelmű volt köztünk Maxszal, és szerintem beszélhetnek mások, de mi komfortosan érezzük magunkat azzal, ahol állunk” – fogalmazott a Holland Nagydíj után Horner, aki arra is utalt, hogy Verstappen megtartása és maradása függhet a Red Bull teljesítményétől, és egyúttal ennek kapcsán oda is szúrt a Mercedesnek:

„Rajtunk áll, hogy teljesítsünk. Van egy megállapodásunk 2028-ig, szóval tőlünk fog, hogyan teljesítünk. Nem láttam úgy, hogy Toto autói olyan jól teljesítettek volna ma… Minden szerződésnek van teljesítményre vonatkozó része. Nem fogunk ezekről beszélni, de amíg versenyképes az autónk, tudjuk, mi a helyzet. 2028 még nagyon messze van, a mi feladatunk győztes autóval előállni.”

f1-horner-verstappen-redbull

Jön a 2022-es szezon első MotoGP-futama – itt a vasárnapi menü

Az edzések és az időmérők után elérkezett a gyorsaságimotoros-világbajnokság idei első versenynapja: ma rendezik a Katari Nagydíj futamait. A Moto3-asok és a Moto2-esek még nappali fénynél, a MotoGP-sek azonban már villanyfénynél fognak megküzdeni az idény első győzelméért. Mindezt az Aréna4-en követhetjük élőben – arról pedig, hogy mik lehetnek az esélyek a királykategóriában az időmérő után az eddig látottak alapján, itt írtunk.

Vasárnap (március 6.)  
11:00 - 11:10 Moto3, Warm up  
11:20 - 11:30 Moto2, Warm up  
11:40 - 12:00 MotoGP, Warm up  
13:00 Moto3, Futam (tv: Aréna4, élő)
14:20 Moto2, Futam (tv: Aréna4, élő)
16:00 MotoGP, Futam (tv: Aréna4, élő)

motogp-menetrend-katar

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

George Russell-lel és Lengyel Ádámmal érkezik az Autósport és Formula Magazin friss műsora

A hónap első vasárnapját írjuk, így ma kerül képernyőre a Spíler1 TV-n a friss tv-műsorunk: a stúdióvendégünk Lengyel Ádám lesz, de lesz szó a Mercedeshez átigazoló George Russellről, valamint a rövidesen kezdődő hazai ralibajnokságot is beharangozzuk. Ha nem akartok lemaradni, kapcsoljatok 11:50-kor a Spíler1 TV-re!

autosport-es-formula-musor-spiler-logo

Vajon mi lehet Sebastian Vettel igazi foglalkozása?

Azt már régóta tudjuk, hogy a négyszeres világbajnok igazán sokoldalú, elvégre sokszor segített már a pályamunkásoknak, de tavaly Silverstone-ban még takarított is a nézők után. Ezek után nem meglepő módon sokan viccelődnek azzal, hogy hány foglalkozása van a német pilótának, a Mercedes, a Red Bull és az Aston Martin csapatai pedig együtt boncolgatták ezt a témát egy olyan fotó alatt, ahol Vettel két tűzoltó készülék mellett tartózkodott. Többek között tűzoltónak, péknek, mérnöknek, detektívnek, és szakácsnak nevezték a posztban.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

F1 Moments (@f1.moments_) által megosztott bejegyzés

Különleges dolgokat alkottak a Haas rajongói

Bár tavaly szinte az egész évben a mezőny végén volt a Haas két pilótája, a figyelem néha így is rájuk irányult különböző okokból. Ez idén sincs másképp, főként hogy az orosz-ukrán helyzet rájuk is hatással volt, így végül Nyikita Mazepinnel és az Uralkalival felbontották a szerződésüket. Korábban azonban az orosz pilóta és Mick Schumacher is megihletett néhány kiváló művészt, akik lenyűgöző dolgokat készítettek az elmúlt szezon fotói alapján.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Haas F1 Team (@haasf1team) által megosztott bejegyzés

Az FIM is kitiltja az orosz és fehérorosz versenyzőket

Az orosz-ukrán konflitus okozta helyzet a sportra is jelentős hatással van, ezért a sportági szövetségek nagy része úgy határozott, hogy kitiltja az orosz és fehérorosz sportolókat a versenyekről, eseményeket pedig nem tartanak az érintett országokban. Hasonlóan döntött most a Nemzetközi Motorsport Szövetség is, így ennek értelmében minden Ororszországba, Fehéroroszországba és Ukrajnába tervezett versenyt törölnek vagy áthelyeznek máshová, az orosz és fehérorosz licenccel rendelkező versenyzőket, valamint csapatokat pedig eltiltják a szervezet égisze alá tartozó versenyekről. A FIM közleménye azt is kimondja, hogy figyelembe vették a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásait, továbbá felfüggesztik a licencek kiadását a két nemzet szövetségei számára.

Így szól napjainkban a V10-es Jaguar

Mai napig sokan szeretik hallgatni a szívó V10-es motorok hangját. Ezzel Louis Delétraz sincs másképp, a svájci pilóta ugyanis kipróbálhatta az egykori Jaguar csapat 2001-es autóját, amit érthetően nagyon élvezett.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Louis Delétraz (@louisdeletraz) által megosztott bejegyzés

Így köszöntötte a VR46 Akadémia Valentino Rossi kislányát

Hihetetlen időzítéssel, épp a 2022-es MotoGP-idény első napján adta hírül a kilencszeres világbajnok barátnője, hogy megszületett kislányuk, aki a Giulietta nevet kapta szüleitől. Valentino Rossi újszülött gyermekét a doktor akadémiája is méltó módon szerette volna köszönteni, ezért az alábbi kedves grafikát osztották meg a közösségi médiában. „Isten hozott Giulietta!” – írták a fotón.

 

Verstappen egyik legnagyobb versenyét idézte fel a Red Bull

A szurkolók és a mezőny tagjai már egyaránt nagyon várják a szezon kezdetét, mely Bahreinben indul hamarosan. Addig is a csapatok igyekeznek több módon is kedvet csinálni az új idényhez, az energiaitalosok például a 2016-os Brazil Nagydíjról mutatott pár felvételt. Azon a versenyen Max Verstappen kiváló manőverekkel hívta fel magára a figyelmet a vizes pályán, a Red Bull pedig úgy véli, egy új csillag született akkor.

Idén is Orfűn kezdődik a hazai raliszezon - videó

Március 18-19-én a Rali2, a Rali3 és a Historic számára bajnoki futamot, a Rali1-nek pedig tesztversenyt rendeznek a hagyományos Orfű környéki megmérettetéssel - az RSB készített ehhez egy beharangozó videót.

Egy tequila márkát reklámoznak Sergio Perezzel

A Patron tequila márkájával kötött együttműködést a Red Bull mexikói versenyzője. Erről a vállalat mellett maga a pilóta is beszámolt nemrégiben, Instagram-oldalán pedig megtalálható a nemrégiben elkészült reklám is. Az egyperces film Checo Mexikó iránti szenvedélyét és büszkeségét mutatja be, miközben a mesterségéről, az innovációról és a kemény munkáról elmélkedik egy utazáson keresztül, ami végigkíséri őt Jalisco hegyvidéki régiójának földes útjaitól kezdve, egészen Guadalajara modern utcájáig.

„Nem számít, hogy a világ mely pontjára visz az autóversenyzés, Mexikó, azon belül Jalisco mindig is az otthonom lesz, így mindig örömmel térek vissza. A Patron osztozik a sportágamban való fáradhatatlan innovációs vágyban és a hazánk iránti büszkeségemben. Nagyon tisztelem azt az óriási erőfeszítést, amit a Patron családja tesz az egyszerűen tökéletes tequila elérése érdekében. Egy pohárral emelem a kedvenc Patron Silveremet ennek az izgalmas egyesülésnek és az elkövetkezendő események örömére” – idézte Perez szavait a vállalat hivatalos közleménye.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Checo Pérez (@schecoperez) által megosztott bejegyzés

Olvasd el digitálisan a megújult AFM szezonfelvezető lapszámát

Megjelent az Autósport és Formula Magazin legfrissebb, márciusi lapszáma, méghozzá egy nagy újítással: teljesen átalakult dizájnnal várjuk kedves olvasóinkat. A lényeg persze most is a tartalom: 132 oldalas lapunk jelentős részét az F1-es szezon beharangozójára szántuk, negyven oldalon csak a csapatok bemutatóival foglalkozunk, de összeszedtük a fontos szabályváltozásokat és tudnivalókat is - sőt még bátor jóslatokra is vállalkoztunk 2022-vel kapcsolatban.

A részletesebb tartalomajánlónk itt olvasható, nyomtatott magazinunk pedig már digitális formában is olvasható: a mostani lapszám ára csak 595 forint, az egész éves előfizetés pedig 4490 forint.

274481195_654699842468808_2542534440832635482_n

Így rakták össze az AlphaTauri bemutatóját a színfalak mögött - videó

Nem szokványos videót tett ki az AlphaTauri: megmutatták, hogy hogyan készült az idei autójukat leleplező videó.

Óriási fejlesztésekkel érkezik a Mercedes

A barcelonai teszt után a legtöbb csapat komolyabb fejlesztésekkel készül már a következő, bahreini gyakorlásra is, a hírek szerint pedig a legnagyobb változásokat a Mercedeseken figyelhetjük majd meg. Tom Clarkson, az F1 Nation podcast házigazdája saját forrásaira hivatkozva számolt be arról, hogy információi szerint a Mercedes egy szinte teljesen új autóval érkezik majd meg, ahogy arra 2019-ben már volt is egyszer példa. "Óriási, hatalmas" fejlesztésekről beszélt Clarkson, miközben úgy tudja, hogy a Barcelonában legmeggyőzőbbnek tűnő Ferrari szinte ugyanazzal az autóval készül.

FM3FxqkXIAUp9L-

fotó: Mercedes Twitter

Indul a MotoGP-szezon: csatlakozz Facebook-csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmiről!

A hétvégén a Katari Nagydíjjal elstartol a MotoGP 2022-es idénye, így értelemszerűen felpörögnek az események a gyorsaságimotoros-világbajnokság háza táján. Ha imádod a kétkerekűeket és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még részletesebben számolunk be még több hírről és információról a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

motogp-motorok

Schumacher és Hamilton rekordját is túlszárnyalhatja új szerződésével Verstappen

Minap jelentette be a Red Bull, hogy szokatlanul hosszú időre, egészen 2028-ig szerződést hosszabbítottak Max Verstappennel, ami azt jelenti, hogy amennyiben a világbajnok ezt ki is tölti, csaknem 13 idényen át lesz az energiaitalosok első számú csapatának pilótája (2016-ban menet közben csatlakozott hozzájuk). Márpedig ez új rekordot jelentene az egy istállónál eltöltött időt tekintve: a csúcsot pillanatnyilag Michael Schumacher tartja 11 szezonnal a Ferrarival, ezt állíthatja be jövőre Lewis Hamilton is a Mercedesnél.

Ami az egy csapattal teljesített futamokat illeti: ott is Schumacher a rekorder 181 nagydíjrajttal, de itt Hamilton már rövidesen előzni fog, ugyanis a brit 178 mercedeses versenynél jár. Viszont ha Verstappen 2028-ig valóban a Red Bullnál marad, úgy a holland bőven 250 futam fölött fog járni a bikákkal – és még mindig épp csak 31 éves lesz akkor.

verstappen-redbull-2028

Minden idők talán legütősebb újoncbrigádja mutatkozott be 21 éve

A csoportkép aktuálisabb, mint valaha: jobbról balra Kimi Raikkönen, Juan Pablo Montoya, Fernando Alonso és Enrique Bernoldi volt a négy pilóta, aki az Ausztrál Nagydíjon teljesítette első nagydíját, március 4-én.

A négyes három tagja is sokra vitte: Raikkönenből egyszeres, Alonsóból kétszeres világbajnok lett – aki 21 évvel később is a mezőnyben szerepelt –, Montoya pedig maga is nyert hét nagydíjat, egyet már a 2001-es évben. Talán sosem volt annyira erős újoncfelhozatal az F1-ben, mint ezen a szezonnyitón. (Bár Michael Schumacher és Mika Hakkinen 1991-ben, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel 2007-ben, Alain Prost és Nigel Mansell 1980-ban debütáltak, esetükben az első futam nem esett egybe.)

Nem tetszik az F2-es csapatoknak, hogy kísérleti nyúlnak szánja őket az F1

A Formula-1 technikai igazgatója, Pat Symonds, valamint a Formula-2 és Formula-3 szériafőnöke, Bruno Michel terve az, hogy a kisebb kategóriákban már azelőtt bevezetik a fenntartható üzemanyagot, mielőtt az F1-ben 2026-tól kötelezővé teszik. A csapatfőnökök azonban nem feltétlenül lelkesednek azért, hogy az utánpótlásbajnokság kísérleti nyúllá váljon.

„Nem hiszem, hogy igazán logikus lenne minket használni tesztterepként a Formula-1 számára” – mondta Trevor Carlin, a nevét viselő csapat vezetője a RaceFans.net-nek. „Nálunk minden egységes, nem változtathatunk semmin. Nem hiszem, hogy bölcs döntés lenne, mivel ez egy ügyfélalapú bajnokság, a versenyzők fizetnek, hogy vezethessenek. Igazságtalan velük szemben, hogy ők állják a Formula-1-es fejlesztést. Az F1-es csapatoknak sok pénzük van, sok forrásuk és motorpartnereik, ezt a munkát maguknak kellene végezniük.”

„A bajnokság célja a versenyzők kinevelése, hogy az F1-be jussanak, ha elég jók” – állt Carlin oldalára a DAMS-t dirigáló Francois Sicard. „Erre kellene összpontosítani, és a költséghatékonyságnak kellene középpontban lennie a kísérletezés helyett. Ha a kísérletezés költségcsökkentést jelent, akkor rendben van, de különben nem hiszem, hogy a Formula-2 célja a Formula-1-nek való kísérletezés.”

Michel reagált a csapatfőnökök nyilatkozatára, azzal érvelve, hogy a fenntarthatóság az autósport jövője, a fejlesztéssel járó költségeket pedig nem a csapatok fogják fizetni, hanem a széria.

Ikonikus környezetben tartják a Formula-E dél-afrikai versenyét

A Fokváros ePrix eredetileg idén februárra volt kitűzve, de a koronavírus miatt ősszel egyéves halasztásról hoztak döntést. A szervezők most bemutattták a 2023-as pálya nyomvonalát, amely a dél-afrikai város tengerpartján kanyarog – a 2010-as futball-világbajnokságnak otthont adó Green Point Stadium körül –, a háttérben az ikonikus Tábla-heggyel. A 12 kanyarból álló pálya a versenynaptár egyik leggyorsabbja lesz.

A vonalvezetést alkotó közutak rendbehozatalát áprilisban kezdik meg, a munka decemberig tart. A Fokváros ePrix a Formula-E második versenye lesz az afrikai kontinensen, 2016 és 2020 között Marokkóban szerepelt az elektromos mezőny.

Williams-klónok bukkantak fel az F2-ben és F3-ban

Ismerős színkombinációval szerepelt két autó a Formula-1-es utánpótlás-sorozatok bahreini tesztjén: a Carlin csapatnál versenyző Logan Sargeant versenygépe a Formula-2-ben, az ugyancsak carlinos Zak O’Sullivan autója pedig a Formula-3-ban öltötte magára a Williams tengerészkék F1-es fényezését. A két fiatal a csapat versenyzői akadémiájának tagja, a pilótanevelde támogatása pedig a Red Bull mintájára mostantól az autók színére is kiterjed.

Új vállalkozásba kezdett Fernando Alonso

A fiatalok fejlődését hivatott segíteni az A14 Management, melynek a kétszeres F1-es világbajnok, Fernando Alonso a tulajdonosa. A spanyol versenyző a részletekről csütörtökön délelőtt tájékoztatta a nagyközönséget közösségi oldalain keresztül, de a cég főbb platformjaira már tegnap feltöltötték a szükséges tartalmakat. Az újonnan alapított vállalkozás a gokartból tovább lépő tehetségeket a lehető legszakszerűbb módon akarja támogatni.

„A gokartozás világából és az utánpótlás kategóriákból származó versenyzőket szeretnénk segíteni a céljaik eléréséhez szükséges nélkülözhetetlen értékekkel: fizikai edzéssel, tanácsadással a döntéshozatalokban, és a gazdasági menedzsmentben többek között. Alig várjuk, hogy megoszthassuk a tapasztalatainkat a projekthez csatlakozó tehetségekkel, ezáltal lehetőséget adva nekik az álmaik megvalósítására. Az FA Karting Iskolától a különböző motorsport kategóriákig” – áll az Alonso Instagram-oldalán található közleményben.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Fernando Alonso (@fernandoalo_oficial) által megosztott bejegyzés