DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Horner szerint az a baj, ahogy kiderült a költségsapkás ügyük

Christian Horner, a Red Bull F1-es csapatfőnöke úgy véli, hogy az a fő probléma, hogy napvilágot látott a költségvetési szabályszegésük ügye, a riválisok pedig telekürtölték vele a médiát.

Szingapúrban robbant ki a Red Bull költségvetési botránya, a rivális csapatok képviselői elég egyértelműen, és nyíltan foglaltak állást a kérdésben, komoly, elrettentő erejű büntetést kérve a komoly szabályszegés miatt. Az FIA végül véleményes büntetést osztott ki, a Red Bull szerint drákói, a többiek szerint viszont egyáltalán nem, Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója például megvilágította, hogy miért nem lesz ennek akkora hatása, mint amekkorát az energiaitalosok láttatni szeretnének.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke ugyanakkor nem azt tartja aggasztónak és problémának, hogy szabályt szegtek vagy hogy ezért megbüntették őket: számára az az igazán aggasztó, hogy napvilágot látott az ügy még az FIA-közlemény előtt, a többi csapat vádaskodása pedig rosszul érintette őket. 

„A szingapúri gyanúsítgatások nagyon dühítőek voltak a vezetőség minden tagja, az összes partnerünk és mindenki számára, aki a Red Bullhoz kötődik. Az nyilvánvaló, hogy nagyon aggasztó egy ilyen szivárogtatás, és azt várjuk, hogy ezt kivizsgálják” – mondta Horner Mexikóban.

-00122046_261

Christian Horner nem örül a riválisok viselkedésének


A csapatfőnök egyébként azt nehezményezte, ahogy a többiek kommunikáltak még FIA-állásfoglalás előtt, mert szerinte gyűlöletáradatot indítottak el velük szemben. Felhozta, hogy pilótáik kifütyülést kaptak, és a megítélésük is behorpadt a vádak miatt – márpedig szerinte nem csaltak, nem állt szándékukban véteni a szabályok ellen, így erősnek és dühítőnek érzi, amin végig kellett menniük az utóbbi hetekben. Tanulniuk kell ebből, de nem kér bocsánatot, az viszont szerinte világos, hogy a gyűlölködésnek itt véget kell érnie.

Más kérdés, hogy 2019-ben, egy hasonló ügy kapcsán még egyetértett pilótája, Max Verstappen mondatával, aki a Ferrari-motorokkal kapcsolatban nyíltan úgy fogalmazott, hogy „így jár, aki csal” – éppen ő (Horner) hozta fel akkor az ügyet még bármilyen vizsgálat előtt azzal, hogy a médiában elkezdte pedzegetni a Ferrari-motorok „grapefruit-illatát.” A vádaskodás miatt sajtóhírek szerint Mattia Binotto akkoriban perrel fenyegetőzött, maga a Ferrari pedig szintén sportra károsnak titulálta a viselkedést.

A közösségi médiában zajló gyűlölködés egyébként legutóbb Mexikóban is téma volt: Verstappen a Formula.hu jelenlétében beszélt erről a Sky Sports-ügy kapcsán, de a mellette ülő Lewis Hamilton is egyetértett vele.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: