DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 16. szerda

Hatalmasat borult és kiesett a Finn Ralin a WRC második helyezettje – videó!

A hétvégén a Finn Ralival folytatódik a WRC idénye, a vb-összetettben második helyen álló Ott Tanak számára azonban már a péntek reggeli második szakaszon véget ért a viadal. Mint az a lenti videón is látható, Tanak lesodródott az útról, borulás közben pedig egy fának csapódott. A Hyundai Motorsport közleménye szerint a versenyző jól van, a navigátort, Jarveoja Martint viszont további vizsgálatok céljából kórházba szállították.

Vettel vasárnap körözni fog Mansell autójával – a környezetvédelem jegyében

Sebastian Vettel vasárnap előveszi a korábban általa megvásárolt Williams FW14B versenyautót, hogy karbonsemleges üzemanyaggal autózzon a Brit Nagydíj előtt. A legfontosabb üzenete, hogy semmiben sem lesz kevesebb a látvány és az élmény senki számára attól, mert a környezetbarát üzemanyag hajtja az F1-es autót. Az autón ugyanaz a piros színű 5-ös rajtszám lesz, amivel Nigel Mansell megnyerte a világbajnokságot ezzel az autóval 1992-ben. Az utóbbi időben a környezetbarát üzeneteket markánsan megjelenítő Vettel így nyilatkozott:

„Egyrészt jó móka lesz, másrészt jó lesz megmutatni az üzenetet. Mindannyian szeretjük a motorsportokat, én együtt nőttem fel vele. Mikor gyerek voltam még egészen másképp nézett ki, de ma már elsősorban itt is a fenntarthatóságra kell koncentrálnunk. Ezzel párhuzamosan meg tudjuk mutatni, hogy gyökereinket sem kell elfelejteni attól, mert környezetbarát változtatásokat vezetünk be.”

Az autóról kapott kérdésre így válaszolt az Autosport.com oldalnak: „Ez az egész az én ötletem volt, a versenygép is az enyém, ha jól emlékszem, négy évvel ezelőtt vásároltam meg. Elsősorban azért, mert a piros 5-ös ott az elején, ezzel a rajtszámmal mentem sokáig a gokartpályákon és most is ez a számom.”

1992-williams-dppi

fotó: DPPI

Egyelőre kivár a delfinezés leküzdését célzó szabállyal az FIA

A Nemzetközi Automobil Szövetség még a Kanadai Nagydíj előtt jelentette be, hogy hallgatván a versenyzők panaszaira, közbelép a delfinezés miatt: az új technikai direktíva főként arról szólt, hogy egy mérőszámot igyekeztek meghatározni, mennyire pattoghatnak a versenyautók, aki pedig eltér ettől, azokat előbb a hasmagasság megemelésére kötelezik, s ha ennek sem felelnek meg, akár ki is zárhatják az adott nagydíjhétvégéről, mivel veszélyesnek minősíthetik a konstrukciójukat. Montrealban még az adatgyűjtési fázis zajlott, s a Motorsport.com úgy tudja, ez még Silverstone-ban is így lesz: az FIA szeretne a lehető legtöbb információt összegyűjteni ahhoz, hogy megalapozottan határozhassák meg az említett mérőszámot – azaz a Brit Nagydíjon még szabadon állíthatják be gépeiket az istállók.

A direktívában az is szerepelt még két hete, hogy a csapatok egy második merevítővel erősíthetik meg a padlólemezüket, ám mivel ez sok vitát váltott ki, főleg a Mercedes riválisok szerint gyanúsan gyors reagálása révén, az FIA letett erről az irányról.

FRISSÍTÉS: Több helyszíni tudósító is arról számolt be, hogy az FIA már valójában meghatározta a szóban forgó mérőszámot, hogy mekkora függőleges oszcilláció léphet fel a pattogás során, de adtak a csapatoknak két nagydíjnyi időt, hogy végrehajtsák ennek megfelelően a változtatásokat. A szabály/direktíva így a tervek szerint a Francia Nagydíjon lép életbe.

mercedes-montreal-dppi

Így gyulladt ki a Mercedes George Russell alatt – videó

Russell Goodwoodban vezette Lewis Hamilton korábbi F1-es Mercedesét, de az autó túlmelegedett várakozás közben.

Montoya szerint a mentalitás miatt jobb a Red Bull

Két fontos dologra is rávilágított az idei világbajnoki harcot illetően Juan Pablo Montoya. A korábbi F1-es versenyző úgy gondolja, hogy a Ferrari, és Charles Leclerc lemaradása túlmutat a technikai gondokon, mivel a Red Bullnál jobb a mentalitás, és mindkét pilóta képes futamokat nyerni. „Amikor Verstappen nem nyert, akkor a csapattársa győzött. A Ferrarinál csak Charles tudott nyerni. A Red Bull mentalitása teljesen rendben van, viszont a Ferrarinál elszalasztottak néhány jó lehetőséget, például Monacóban. A Ferrari olyan régóta van lemaradva a tempót tekintve, hogy amikor nyernek, úgy vannak vele, inkább ne nyúljunk semmihez, és ne rontsunk el semmit” – idézte Montoya szavait a Give Me Sport.

Engedélyezik a gumimelegítő paplanokat Silverstone-ban

Az F1 a hideg időjárásra és a várható esőre való tekintettel úgy döntött, hogy engedélyezi a csapatok számára az éjszakai gumimelegítést - maximum harminc Celsius-fokig melegíthetik az abroncsokat az éjszaka folyamán, de ez is újítás az eddigiekhez képest. A cél az, hogy a hidegben ne legyen abból probléma, hogy nem tudják megfelelő hőmérsékletre hozni a gumikat akkor,a mikor majd kell - a várakozások szerint 10-11 Celsius-fok lesz éjjel és nappal sem nagyon melegszik fel az idő.

pirelli_1

fotó: dppi

Két új ország a Formula-E versenynaptárában

A Motorsport Világtanács egyéb döntései mellett elfogadta a Formula-E 2022/23-as naptártervezetét – a szezon elnevezése ellenére a 18 forduló 13 különböző hétvégén mind a 2023-as évre esik. Két új helyszín szerepel köztük: Hyderabad Indiában, valamint Sao Paulo Brazíliában (a pályát várhatóan az Anhembi Sambadrome körül alakítják ki), mindkettő a versenynaptár első felében.

Hiányzik viszont a dél-afrikai Fokváros, melynek naptárba kerülését várni lehetett. Három betöltetlen hely maradt még a menetrendben, a bajnokság vezető tisztviselője, Alberto Longo elmondása szerint azon dolgoznak, hogy ezen üres időpontok valamelyikére kerüljön Fokváros, valamint egy verseny az Egyesült Államokban.

Elmaradnak a WTCR ázsiai versenyei, ismét nem lesz F3-as Makaói Nagydíj

A Túraautó-világkupa versenynaptárának jelenlegi formája csak nyomokban emlékeztet az eredeti menetrendre, amelyet Most, Pau, a Nürburgring, a Hungaroring, a Motorland Aragón, Vila Real, Szocsi, Inje, Ningbo és Makaó alkotott volna. Első körben Most és Szocsi maradt el az orosz-ukrán háború miatt, melyeket Vallelunga és Anneau du Rhin pótolt. A Nordschleifén a hétvége folyamán törölték a két futamot defektsorozat után.

Az FIA szerdai döntése alapján három újabb versenyhétvége került ki a menetrendből: az év végi ázsiai versenyeket törölték a koronavírus helyi hulláma miatti korlátozásokra hivatkozva, melyek logisztikai kihívásokat támasztatának. Az FIA és a promóter igyekszik pótlást találni a három hétvégére – jelen pillanatban a WTCR naptárának csupán három hátralevő fordulója van, az augusztus 6-7-re kitűzött második francia versennyel bezárólag.

A törölt versenyek között szerepel az ikonikus Makaói Nagydíj hétvégéje: a WTCR 2019 óta először tért volna vissza a pályára. A Motorsport Világtanács döntése alapján a makaói hétvégét a harmadik évben is kihagyja a nemzetközi mezőny: a Formula-3-as verseny és a GT Világkupa szintén elmarad. Az elmúlt években a túraautós Guia Race mezőnyét a kínai TCR-széria, a formulaautós Makaói Nagydíjat pedig a helyi Formula-4-esek alkották.  

Verstappen és Leclerc egyszer már összecsaptak Silverstone-ban

Az idei világbajnokság, és vélhetőleg a hétvégén következő Brit Nagydíj két fő esélye már 2019-ben is óriási harcot vívott egymással Silverstone-ban, ahol a küzdelem több kanyaron át zajlott. Az erről készült felvételeket ezúttal a Red Bull csapata osztotta meg a Twitteren.

Zöldségből és gyümölcsből nem volt hiány Romain Grosjean fotóján

Időnként igazán elgondolkodtató képeket posztolnak a korábbi F1-es pilóták. Nemrégiben Nico Rosberg osztott meg egy fura fotót, most pedig Romain Grosjean mutatott be egy egészen érdekes műalkotást, melyen többféle kerti termény, valamint felhőket ábrázoló tojások is szerepelnek. A francia versenyző az alábbit megjegyzést fűzte ehhez a képhez: „Ha felhőt látsz a nap mögött, az lehet, hogy egy tojás...” – írta Twitter-oldalán.

  

Montreal után Silverstone-ban is számolni kell az esővel

Legutóbb egy izgalmas esős időmérő edzést láthattak a rajongók Kanadában, erre pedig a következő versenyhétvégén is jó esély mutatkozik, miután az időjárás előrejelzések alapján szinte az egész hétvégén felhős lesz az ég, pénteken, és szombaton pedig úgy tűnik, jelentős mennyiségű csapadék várható. A WeerOnline, és a Weather.com információi szerint pénteken az első szabadedzés időpontjában záporokra lehet számítani, délutánra viszont tisztulhat az ég, és a nap is kisüthet időnként. A kvalifikáció napján 60% az esélye annak, hogy leszakad az ég, ekkor ráadásul még a vihar sem kizárt, míg a futam napján már más a helyzet. Vasárnap egyelőre jóval kevesebb sansz mutatkozik az esőre, de a meteorológusok biztosra veszik, hogy szeles és felhős idő várható.

Jüri Vips megtarthatja az ülését, az F2 csalódott a döntés miatt

Rasszista megnyilvánulása után botrányba keveredett az észt pilóta, aki egészen idáig a Formula-2-ben szereplő Hitech csapat alkalmazásában állt, és a Red Bull támogatását élvezhette. Elfogadhatatlan viselkedése miatt az energiaitalosok azonnal felfüggesztették, a minap pedig az is biztosság vált, hogy szerződést bontottak a fiatal tehetséggel, csapata viszont nem kívánta elküldeni versenyzőjét, amit a csapatfőnök Oliver Oakes jelentett be egy közleményben. Ebben egyértelművé tetteék hogy komolyan megvitatták a kérdést, és Vips tette ugyan elfogadhatatlan, adnak számára egy újabb esélyt, hogy jóvá tegye korábbi hibáit, mivel a Hitech egy befogadó közösség.

Az esetre a Formula-2 részéről is reagáltak, ám nem túl pozitívan. A széria részéről az alábbi nyilatkozat érkezett: „Jüri Vips közelmúltbeli incidensét követően az F2 szeretné megerősíteni, hogy a rasszista vagy diszkriminatív nyelvhasználat semmilyen környezetben nem tolerálható. A Hitech Grand Prix mai döntése meglepő, és mi nem így döntöttünk volna. Gondosan figyelemmel fogjuk kísérni velük a helyzetet, hogy az ilyen viselkedést megfelelően kezelhessük” – írták közleményükben.

 

Ütköznek a vb-riválisok, Massa pörög-forog – drámai pillanatok Silverstone-ból

A régmúltban és az előző években is láthattunk emlékezetes pillanatokat a Formula-1-es Brit Nagydíjnak otthont adó pályán – ezekből szemezgetett az F1 a videóban, amely IDE vagy a képre kattintva indul:

silverstone-video

Csak Albon kapja meg a Williams fejlesztéseit

A Williams által egy ideje beharangozott fejlesztési csomag, az év első nagy frissítése végül a hétvégi Brit Nagydíjon debütál, a csapat azonban csak egy készlettel készül az új alkatrészekből. Ezt a csapat eredményesebb versenyzője, a három pontot szerzett Alex Albon kapja meg, a pont nélküli Nicholas Latifi az FW44 korábbi specifikációjával versenyez.

„Frissített aerodinamikai csomagunk lesz ezen a hétvégén, amely egyedül Alex autójára kerül fel, mivel szeretnénk ellenőrizni viselkedését és megerősíteni, hogy úgy működik, ahogyan terveztük” – mondta Dave Robson, a csapat járműteljesítményért felelős vezetője. „A karosszéria és a padló alkotja a fejlesztés alapját, a szándék pedig hatékonyan növelni a leszorítóerőt. Valószínűleg meg fog változni az autó egyensúlya és irányítása, ezért időbe telhet, amíg kiaknázzuk az újdonságokat.”

Nelson Piquet közleményt adott ki a rasszista vádakkal kapcsolatban

Tegnap beszámoltunk már a legfrissebb rasszista-ügy részleteiről: Nelson Piquet mondott valamit, amit nem kellett volna, a Mercedes és az F1 felszólalt, majd többen is csatlakoztak hozzájuk és védelmükbe vették Lewis Hamiltont. Most Piquet is reagált és hivatalos közleményt adott ki ezzel kapcsolatban:

"Tisztázni akarom a történteket azzal a sztorival kapcsolatban, ami a médiában kering egy tavaly adott interjúmról. Amit mondtam, az átgondolatlan volt és nem hozok fel semmit a mentségemre, de tisztázni szeretném, hogy abban az értelemben, ahogy használtam a szót, széles körben és régóta használják a köznapi brazil-portugál nyelvben a 'srác' vagy a 'személy' szinonimájaként. Sosem volt az a szándékom, hogy megsértsek vele bárkit. Sosem használnám azt a szót, amivel vádolnak bizonyos fordításokban" - írta Piquet, aki határozottan visszautasította azt is, hogy bárkit megítélne a bőrszíne alapján.

"Tiszta szívből bocsánatot kérek minden érintett személytől, főleg Lewistól, aki egy hihetetlen pilóta, de néhány fordítás, amelyek különböző médiumokban keringenek, nem pontosak. A diszkriminációnak nincs helye a társadalomban és az F1-ben, örülök, hogy tisztázhattam a gondolataimat."

oik

fotó: dppi

Tom Coronel belsőkamerás felvételén nézhetjük meg a spái pálya átalakításait

Tom Coronel kommentálja a körét az Audi RS3-mal - az egyik kanyarnál bemondja, hogy hát azt padlógázzal kellene elfordulni, de ő nem tudja...

„Lewis mindenkivel kedves és tisztelettudó” – Leclerc is kiállt Hamilton mellett

A minap robbant ki a botrány Nelson Piquet még tavaly adott interjúja kapcsán, amelyben rasszista szót használt Lewis Hamiltonra a 2021-es silverstone-i incidens kapcsán. A háromszoros világbajnok brazil megszólalását az F1 és a Mercedes is elítélte, de reagált rá maga Hamilton, valamint csapattársa, George Russell is. A sorba beállt Charles Leclerc is, aki a következőket írta a közösségi oldalain:

„Ismerve Lewist, mióta megérkeztem a Formula-1-be, mindig kedves és tiszteletteljes volt velem és mindenkivel, akivel találkozott. Ezeknek kellene az alapértékeknek lennie mindenki irányába a világon. A Lewis kapcsán tett megjegyzéseket nem szabad tolerálnunk, és tovább kell dolgoznunk egy még sokszínűbb és befogadóbb sportért. El kell távolítanunk a diszkriminatív viselkedés és rasszista nyelvezet minden formáját nemcsak a sportunkból, hanem a társadalmunkból is.”

Nem Leclerc volt persze az egyetlen Hamilton riválisai közül, aki reagált: Esteban Ocon „ami elég, az elég” felkiáltással hasonló gondolatokat osztott meg, mint a ferraris, emellett többen is megosztották például az F1 vagy a brit versenyző bejegyzését az ügyben a Twitteren. Max Verstappen, aki Piquet lányának, Kellynek a partnere, egyelőre nem nyilvánult meg.

leclerc-hamilton-dppi

Ebből a szögből ritkán látjuk Silverstone-t

Látványos videót tett közzé kedden délután a Red Bull Racing Twitter-oldala, melyen egy egészen különleges kameraállásból láthatjuk a silverstone-i pályát egy körön keresztül. A V8-as motornak hála még a hanghatásra sem panaszkodhatunk.

Grosjean szerint Schumachernek lazítania kellene

Nem szabad erőlködnie Mick Schumachernek a Haas egykori pilótája, Romain Grosjean szerint, aki úgy érzi, a fiatal német pilótának kicsit lazábban kellene vezetnie, ha szeretné megszerezni első pontjait. A francia szerint nem lenne szabad azzal foglalkoznia, hogy milyen teljesítményre képes a csapattársa, Kevin Magnussen. „Nem könnyű most neki. Mick gondolataiban mélyen ott vannak Kevin pontjai, de a Haas már nem olyan jó. Ez egy tipikus szezon a Haasnál, a jó kezdés után visszaesnek. Mick nagyon igyekszik megfelelni, de aztán hibázik. Lazítania kellene, erre pedig időt kell szánnia. Az F1-ben ha néha lassabb vagy, az jobb eredményeket hozhat” – idézte Grosjean szavait a PlanetF1.

Így javított egyszerre négy helyet Chase Elliott a Nashville Superspeedwayen

A Hendrick Motorsports pilótája nyerte a NASCAR Cup Series legutóbbi futamát, ebben pedig nagy szerepe volt annak a manővernek is, ami az alábbi videón látható. Chase Elliott a verseny utolsó szakaszában egyszerre négyet előzött a külső íven, majd néhány másodperccel később már a csapattársát, a címvédő Kyle Larsont támadhatta, akit a negyedik helyen intett le a végén a kockás zászló.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NASCAR on NBC (@nascaronnbc) által megosztott bejegyzés

F1-es tévésorozaton dolgozik Daniel Ricciardo

Saját Instagram-történetében osztotta meg az ausztrál pilóta, hogy egy Formula-1-ről szóló sorozat készítésében vállalt szerepet, mely a Hulu nevű streaming platform által valósulhat meg. A Motorsport, és a The Hollywood Reporter beszámolója szerint az új szériához jelenleg írókat keresnek, az egyes epizódok pedig 30 percesek lehetnek majd, de a projekt jelenleg a korai fejlesztés fázisában tart. A hírek alapján az ABC Signature, a Lionsgate TV és a Temple Hill cégek is kiveszik részüket a munkából, ám arról egyelőre még nem érkezett információ, hogy Ricciardo milyen formában jelenhet meg a sorozatban.