DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek

Eltiltották egy-egy futamtól a McLaren és az Alpine Formula-3-as juniorját

Szokatlan büntetések a Formula-3-ban: két versenyzőt is eltiltottak egy-egy jövőbeli versenyhétvégétől, mivel rajthoz álltak egy hasonló teljesítményű versenygépeket felvonultató formulaautós szériában az adott helyszínen. A két szóban forgó versenyző a McLaren juniorprogramjába órákkal a szankció bejelentése előtt bekerülő (a fotó is ennek kapcsán készült) Martinius Stenshorne, valamint az Alpine akadémiájához tartozó Nikola Tsolov. A Melbourne-ben futamot is nyerő norvég a GB3-as bajnokság silverstone-i fordulóján állt rajthoz, míg a bolgár a Eurocup-3 spái állomásán – és tették mindezt az FIA előzetes engedélye nélkül, ami a sportszabályzatba ütközik.

A versenyzők elmondták, hogy nem voltak tisztában vele, hogy az F3-as szabályzatba ütközik engedély nélkül versenyezni a naptár egy későbbi pályáján, és Stenshorne azt is hozzátette, hogy a GB3-as szereplését a menedzsmentje szervezte. Értelemszerűen ő a Brit, míg Tsolov a Belga Nagydíj betétprogramjaként futó Formula-3-as fordulóról kénytelen így távol maradni.

Egy harmadik pilótát, a Red Bull-junior Arvid Lindbladot pedig 10 ezer eurós – és ugyanennyi felfüggesztett – pénzbírsággal sújtották, miután egy kétnapos GB3-as teszten vett részt szintén Silverstone-ban. A stewardok az esetében elfogadták a magyarázatot, miszerint kommunikációs félreértés történt a menedzsmentje és a versenycsapata között.

f3-stenshorne-mclaren

Halláskárosodásra hivatkozva akarták megakadályozni helyiek a Miami Nagydíjat

Az évek során többször is tiltakozott a helyi lakosok egy része a Formula-1-es Miami Nagydíj megvalósítása ellen, s ez nem volt másként még bő két héttel az első verseny előtt sem. A beszámolók szerint a tiltakozók egy csoportja konkrétan arra hivatkozva akarta lefújni a Hard Rock Stadion körül felhúzott pályán rendezendő eseményt, hogy az F1-es autók hangja miatt fennáll a halláskárosodás veszélye – olyannyira, hogy a közel lakók akár a hallásukat is elveszíthetik.

Ennek kapcsán még a minap is tartottak egy tárgyalást, amelyen azonban a bíró lesöpörte az asztalról az aggályokat. Egyfelől indoklásában kiemelte, hogy az esetleges károsodás könnyen elkerülhető (például akár azzal, hogy az emiatt aggódók egyszerűen otthon maradnak a futam idején), másfelől arra is rámutatott, hogy a potenciális hallásvesztést igazoló bizonyítékok többségében spekuláción alapulnak, és egyáltalán nem tekinthetők megalapozottnak a Formula-1-es zajszintekről szóló információk fényében. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a május 8-i Miami Nagydíj elől.

miami-stadion-f1-1

Esővel tarkított hétvégére készülhet az F1 Imolában

Az előrejelzések alapján nem csak a sprintfutam kavarhatja meg a kártyákat a hétvégi Emilia-Romagna-i Nagydíjon: a RacingNews365.com szakoldal által közzétett várható időjárás szerint akár a hétvége mindhárom napján eshet az eső Imolában. A péntek lehet a legvizesebb nap a háromból, ez pedig a délután esedékes időmérőt befolyásolhatja. Szombaton van esély rá, hogy a sprintre száraz pályán kerüljön sorra, de aznap sem kizárt, hogy záporok alakulhatnak ki délután és este. Vasárnap pedig ismét megnő a csapadék esélye jelen állás szerint: az idézett hírportál szerint mindössze 30 százalék az esély arra, hogy az évad negyedik futama lemegy eső nélkül. Emlékezhetünk rá: tavaly ugyancsak beleszólt az eső az imolai eseményekbe, akkor Max Verstappen nyerte a versenyt.

imola-eso-f1-dppi

Imola valóban egyedülálló kilátással rendelkezik

 A hétvégén ismét visszatér az F1 Imolába. Ezen a helyszínen 1980-ban rendezték az első versenyt, és bár 2006-tól kezdve egy darabig kikerült a naptárból, 2020 óta ismét a részét képezi. A pályán több különleges pont is van, ahonnan meglehet tekinteni az eseményeket, az F1 Instagram-oldala pedig kiemelt néhányat ezek közül.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

A Ferrari különleges plakáttal készül a hétvégére

Hazai versenyhétvégére készül a Ferrari, ami igazán különleges lehet a számukra, hiszen az erőviszonyok alapján jelenleg az olaszok tűnnek a legerősebbnek a mezőnyben. A maranellói alakulat ennek megfelelően egy igazán egyedi plakáttal készülődik az Emilia-Romagna-i Nagydíjra.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) által megosztott bejegyzés

David Schumacher visszatér a Formula-3 mezőnyébe

Ismét az F3-ban versenyezhet David Schumacher, akinek az idei szezonban a DTM-ben szereplő Winward csapatánál lenne jelenése. A német versenyző Imolában Ayrton Simmons helyére érkezik a Charouz Racinghez, de nem ez az egyetlen változás, miután az alakulat a Formula-2-ben is pilótát cserél, David Beckmann ugrik be Cem Bolukbasi helyére, aki még nem alkalmas a versenyzésre a Szaúd-Arábiában elszenvedett balesete miatt. Az F3-ban korábban már bejelentettek egy cserét a Jenzer Motorsportnál, de a szerdán az is kiderült, hogy Juan Manuel Correa sem lehet ott a hétvégén, a jerezi teszten összeszedett sérülései miatt, így az az ART Grand Prix csak két autót indít majd.

A Ferrari egy újabb Leclerc-Verstappen csatára számít

Idén már többször is összecsapott egymással a világbajnoki címvédő Max Verstappen, valamint a pontversen éllovasa, Charles Leclerc. Azt egyelőre nem tudni, hogy Imolában folytatódik-e kettejük párharca, a maranellóiak viszont már nagyon készülnek rá. Ennek egyik jele, hogy nemrégiben egy fotót posztoltak a versenyzőkről, melyhez az alábbiakat fűzték hozzá a közösségi oldalaikon: „Nem biztos, hogy a szívünk bírni fogja a negyedik futamot egymás után, amikor ők ketten küzdenek egymással, de mi készen állunk rá” – állt a posztban.

Így épül az Aston Martin új gyára - videó

A csapat tett közzé egy helyzetjelentő videót az új "okosgyár" épüléséről, amely a tervek szerint az F1 legmodernebb objektuma lesz.

Leclerc Gilles Villeneuve Ferrariját vezette Fioranóban - videó

A Ferrari világbajnokjelöltje a márka egy legendás autóját vitte táncba Olaszországban - a rövid videó ezen a linken vagy a fotóra kattintva megtekinthető!

pf5_6

Mansell forgása, Hakkinen kiesése, Alonso és Schumacher csatája – drámai imolai pillanatok

Az évek során rengeteg emlékezetes momentummal szolgált az egyszer Olasz Nagydíjnak, a legtöbbször San Marinó-i Nagydíjnak, az utóbbi években pedig Emilia-Romagna-i Nagydíjnak otthont adó legendás helyszín – ezekből készített egy ötös válogatást a mostani futam előtt az F1 YouTube-csatornája, a videó IDE vagy a képre kattintva indul:

alo-msc-imola-video

Három IndyCar-versenyen indul a női csapatfőnök istállója, női versenyzővel

A 2021-es Indy 500-on szereplő Paretta Autosport idén is feltűnik a sorozatban, az ikonikus 500 mérföldes helyett három épített és utcai helyszínen: a Road Americán, Mid-Ohióban és Nashville-ben.

Beth Paretta csapattulajdonos egy évvel ezelőtthöz hasonlóan a svájci versenyzőnőt, Simona de Silvestrót választotta ki pilótának. A csapat az Ed Carpenter Racinggel működik együtt technikai partnerként – a csapat harmadik autóját Ed Carpenter számára csak az oválversenyeken nevezi be, így a többi helyszínen szabad az autóhoz tartozó műszaki stáb, amely az említett három forduló De Silvestro Chevrolet-ját szolgálja ki.

Spába vitte az asszonyt a 20. évfordulóra Alex Wurz

Az egykori Formula-1-es dobogós és Le Mans-győztes 20. házasság évfordulóját ünnepli a nejével. Egy Twitter-posztban filozofált azon, hogy ilyenkor szokás spába vinni ünnepelni a feleséget – nos, ő is így cselekedett, csak épp nem fürdőbe, hanem abba a bizonyos Spába vitte szeretett feleségét, ahol az egyik Wurz-gyerek versenyez a hétvégén.

Ütközések, balesetek: a hétvégi máriapócsi RX-nyitány legnagyobb pillanatai - videó

Sok látványos jelenet fért bele az összefoglaló videóba:

„Sainz gondja az, hogy a csapattársa tehetségesebb”

A melbourne-i katasztrófa után egyre többen beszélnek arról, hogy Carlos Sainz másodhegedűs szerepbe kényszerülhet a Ferrarinál Charles Leclerc miatt, az új szerződését sem jelentették még be és egyre nagyobb a nyomás a spanyol pilótán - muszáj lenne válaszolnia Leclerc-nek és legyőznie egy hétvégén, különben valóban eljöhet az idő, amikor beállítják a monacói mögé. Erről beszélt most Davide Valsecchi, a GP2 korábbi bajnoka, aki most a Sky Sports kommentátoraként dolgozik.

"Sainz helyzete most nagyon összetett. Egyrészt tudja, hogy van esélye a vb-címre, mert az autója elég gyors ahhoz, hogy sanszot adjon neki. Másrészt viszont az a baj, hogy olyan csapattársa van, aki valószínűleg tehetségesebb nála. Azt is tudja közben, hogy sietnie kell, gyorsan kell győzelmeket hoznia, hogy vezethesse a bajnokságot. A Ferrari híres arról, hogy egyes és kettes számú pilótákban gondolkodik, így Sainz számára kritikus az időzítés, ez a legfontosabb időszak most az életében, a pályafutásában. Ha úrrá lesz rajta, akkor jó, ha nem, akkor elveszti az esélyét" - mondta Valsecchi.

sai_2

fotó: Scuderia Ferrari

Újabb olasz versenyző került be a Formula-3 mezőnyébe

A szezon további részében Federico Malvestiti vezetheti a Jenzer Motorsport harmadik autóját a Formula-3-ban. A svájci csapat Bahreinben Niko Karit ültette a 24-es számú autóba, Imolától kezdve viszont a 21 esztendős olasz pilóta kapja meg a lehetőséget Ido Cohen és William Alatalo mellett. Malvestiti 2020-ban már együtt dolgozhatott a csapattal, most pedig visszatér hozzájuk.

„Nagyon örülök, hogy újra a csapatnál lehetek egy ilyen rangos bajnokságban. Miután másfél évig a GT-autókkal foglalkoztam, örülök, hogy újra formaautókkal versenyezhetek. Köszönöm a csapatnak, hogy megadta nekem ezt a nagyszerű lehetőséget, amire nem számítottam ebben a szezonban. Mindent megteszek majd, hogy jól működjünk együtt, és a lehető legjobb eredményt érjem el” – idézte Malvestiti szavait a csapat hivatalos közleménye.

Április 19-e fontos nap a Red Bull történelmében

2005-ben érkezett meg a Formula-1 mezőnyébe a Red Bull Racing, a csapat pedig négy esztendővel később, 2009-ben szerezte meg első futamgyőzelmét ezen a napon, a Kínai Nagydíjon. A siker Sebastian Vettel második sikere volt egyben, miután a német pilóta korábban már nyert egy futamot a Toro Rosso színeiben, Monzában. Az osztrák istálló ekkor rögtön egy kettősgyőzelmet aratott, mivel Mark Webber zárt a második pozícióban, erről pedig néhány fotóval emlékeztek meg közösségi oldalaikon.

Sergio Perez teljesítette az első kört Miamiban

Bő két hét múlva rendezik meg a Formula-1 történetének első Miami Nagydíját, melyet a Hard Rock Stadion körül felhúzott utcai pályán tartanak majd. Bár még néhány módosításra szükség van, a helyszín 95%-ban már készen áll, a Red Bull pilótáját pedig az a megtiszteltetés érte, hogy ő vezethetett körbe először a miami versenypályán. A mexikói versenyző az osztrák istálló V8-as motorral felszerelt autóját hajtotta meg nemrégiben.

Roy Nissany a jövője miatt aggódik

Nem elégedett a jelenlegi teljesítményével a Williams tehetsége. Roy Nissany korábban már több alkalommal is vezethette a grove-i alakulat autóját, és továbbra is az istálló versenyzői akadémiájához tartozik, ennek ellenére úgy gondolja, a Formula-2-ben mutatott formája jelenleg kevés ahhoz, hogy ülést kapjon az Formula-1-ben.

„A tény az, hogy jelenleg az F2-es eredmények alapján nincs esélyem. Amennyiben méltó vagyok az ülésre, akkor a Williamsben leszek, mely az elmúlt három évben a családom volt. Minden, amiben jelenleg egy F1-es üléssel kapcsolatban gondolkodom, az a Williams. A menedzsmentem azon dolgozik, hogy ha nem lesz elérhető hely a Williamsnél, lenne egy másik, és én is méltó vagyok rá, akkor… tudjátok a választ. Továbbra is arra koncentrálok, hogy megérdemeljek bármilyen ülést, ezért az F2-re koncentrálok” – idézte Nissany szavait a FormulaNerds.  

Mi változik idén a sprinteken?

Tavaly három nagydíjon próbálták ki a Formula-1-ben a sprintkvalifikációs formátumot, s bár vegyes fogadtatásban részesült a rajongók részéről, az újítást a 2022-es szezonra is átmentették. Idén is három helyszínen lesz rendhagyó a lebonyolítás, köztük az első Imola lesz (a másik kettő pedig Spielberg és Interlagos), azaz a hétvégi Emilia-Romagna-i Nagydíjon láthatunk először sprintet az új szabályok szerint épített autókkal. Maga a menetrend ugyanaz lesz, mint egy éve: az időmérőt pénteken késő délután rendezik a megszokott Q1-Q2-Q3 leosztásban, ez határozza meg a sprint rajtsorrendjét. Magát a rövid futamot szombat délután rendezik, s nagyjából a nagydíjtáv harmadának megfelelő körszámot teljesít a mezőny, s a célba érkezési sorrend alapján áll fel a vasárnapi futam rajtrácsa.

Ami viszont változás 2021-hez képest, hogy a statisztikákba a pénteki kvalifikáció győztesét könyvelik el a pole-pozíciósnak (vigyázat: ez csak a statisztikákra vonatkozik, a vasárnapi rajtelsőség továbbra is a sprint győzteséé, ha nincs büntetése). Ennél sokkal lényegesebb újdonság, hogy míg tavaly csak az első három helyezett kapott pontot 3-2-1 leosztásban, idén már az első nyolc helyen befutó pilóta tehet zsebre világbajnoki egységeket: az első helyezett 8-at, a második 7-et, és így tovább egészen a nyolcadik helyezettig, aki egy ponttal gazdagodik. Ennek köszönhetően a sprinteknek a vb-tabella alakulásában is komolyabb szerepük lehet, hiszen ez azt is jelenti, hogy a három rövid futam az évad során pontszámban is gyakorlatilag kitesz egy nagydíjnyit.

f1-imola-start-dppi

„95 százalékban” elkészült Miami F1-es pályája

Már csak bő két hét és debütál a Formula-1-ben a Miami Nagydíj, amelyet a Hard Rock Stadion körül felhúzott utcai pályán rendeznek majd. Richard Cregan, az esemény főnöke a minap úgy fogalmazott, hogy a pálya „95 százalékban” készen áll a versenyzésre:

„Az utolsó szakaszban járunk ezzel a hihetetlen pályával, amely az első Formula-1-es futamnak ad otthont Miamiban. Elégedettek vagyunk az elért fejlődéssel, óriási elismerés az itteni csapatnak a kemény munkáért, amely révén az F1-gyel és az FIA-val közreműködve a szűkös határidő ellenére elkészülünk vele. Igyekeztünk olyan pályát megalkotni, amelyen a pilóták imádnak majd versenyezni, és olyan létesítményeket, amelyek egyedi és topkategóriás rajongói élményt kínálnak” – idézi Cregant a Motorsport.com szaklap. A Miamiban felépült pálya 5,41 kilométer hosszúságú és 19 kanyart tartalmaz.

miami-f1-palya

miami-f1-palya-2

Loeb rajthoz áll a Portugál Ralin

Ismét láthatjuk a Rali-világbajnokság egyik versenyén Sebastien Loeböt: a kilencszeres világbajnok a Monte-Carlo Ralin aratott győzelme (amely karrierje 80. elsősége volt) után a Portugál Ralin is részt vesz májusban. Eredetileg is arról szólt az M-Sporttal kötött megállapodás, hogy a francia legenda több fordulón elindulhat, attól függően, hogyan illeszthető ez be Loeb rendkívül sűrű menetrendjébe, hiszen a pilóta érintett az Extreme-E-ben, a Tereprali-vb állomásain, valamint nemrég azt is megerősítették, hogy a DTM egyes helyszínein is feltűnik a mezőnyben. Loeb navigátora a Montéhoz hasonlóan Isabelle Galmiche lesz, s arra is van esély, hogy a januári évadnyitó után újra összecsapján a másik extraklasszissal, Sebastien Ogier-vel, akiről szintén azt rebesgetik, hogy ott lehet a Portugál Ralin.

loeb-monte-wrc-dppi