DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 17. csütörtök

Eltiltották egy-egy futamtól a McLaren és az Alpine Formula-3-as juniorját

Szokatlan büntetések a Formula-3-ban: két versenyzőt is eltiltottak egy-egy jövőbeli versenyhétvégétől, mivel rajthoz álltak egy hasonló teljesítményű versenygépeket felvonultató formulaautós szériában az adott helyszínen. A két szóban forgó versenyző a McLaren juniorprogramjába órákkal a szankció bejelentése előtt bekerülő (a fotó is ennek kapcsán készült) Martinius Stenshorne, valamint az Alpine akadémiájához tartozó Nikola Tsolov. A Melbourne-ben futamot is nyerő norvég a GB3-as bajnokság silverstone-i fordulóján állt rajthoz, míg a bolgár a Eurocup-3 spái állomásán – és tették mindezt az FIA előzetes engedélye nélkül, ami a sportszabályzatba ütközik.

A versenyzők elmondták, hogy nem voltak tisztában vele, hogy az F3-as szabályzatba ütközik engedély nélkül versenyezni a naptár egy későbbi pályáján, és Stenshorne azt is hozzátette, hogy a GB3-as szereplését a menedzsmentje szervezte. Értelemszerűen ő a Brit, míg Tsolov a Belga Nagydíj betétprogramjaként futó Formula-3-as fordulóról kénytelen így távol maradni.

Egy harmadik pilótát, a Red Bull-junior Arvid Lindbladot pedig 10 ezer eurós – és ugyanennyi felfüggesztett – pénzbírsággal sújtották, miután egy kétnapos GB3-as teszten vett részt szintén Silverstone-ban. A stewardok az esetében elfogadták a magyarázatot, miszerint kommunikációs félreértés történt a menedzsmentje és a versenycsapata között.

f3-stenshorne-mclaren

Sainz gokartozással hangolt hazai versenyére

Carlos Sainz YouTube-csatornájára felkerült egy újabb gokartos videó, amelyben azt követhetjük végig, hogy barátaival - akik nem mások, mint Roberto Merhi, Danyiil Kvjat, Felix Porteiro és Roman Rusinov - egy kétnapos gokartversenyen vesznek részt Valenciában. A Ferrari pilótájának első f1-es győzelme továbbra is várat magára és igazán stílusos lenne, ha azt épp hazai közönsége előtt, a hétvégi Spanyol Nagydíjon szerezné meg.

Megszületett Perezék harmadik gyermeke

Sergio Perez és felesége, Carola Martinez 2018-ban házasodtak össze, első gyermekük még ezelőtt, 2017-ben jött a világra. A kis Sergio Perez Jr.-t követte, Carlota 2019-ben, most pedig újabb örömhírrel szolgált a Red Bull pilótája, ugyanis újabb kisfiúnak adott életet felesége, aki az Emilio Perez nevet viseli.

Pénteken F1-es autóba ül a Formula-E világbajnoka

Korábban már írtunk róla, hogy a McLaren jó eséllyel Colton Hertának fog lehetőséget biztosítani az egyik idei szabadedzésen, hiszen a jelenlegi szabályok értelmében két szezonbeli első szabadedzésen egy fiatal pilótának kell lehetőséget biztosítania minden csapatnak. Most pedig a Williams hivatalosan is bejelentette, hogy a hétvégi Spanyol Nagydíj alkalmával meg is adja ezt a lehetőséget a Formula-E világbajnokának, Nyck de Vriesnek, aki így Alexander Albon helyett fog részt venni az első szabadedzésen Barcelonában. "Köszönöm a lehetőséget a Williamsnek. Örülök, hogy egy éles versenyhétvégén próbálhatok ki egy Formula-1-es autót. Az előkészületek könnyen mentek, mindenki nagyon sokat segített nekem, így most már egyre izgatottabban várom, hogy kipróbálhassam az FW44-et Spanyolországban" - mondta a holland.

A McLarennél készülnek Herta F1-tesztjére

Az idei szabályok értelmében két szabadedzésen is helyet kell biztosítani egy-egy fiatal versenyző számára minden csapatnak, a McLarennél pedig ez a lehetőség jó eséllyel az IndyCarban remeklő, hétvégén győzelmet szerző Colton Hertánál köthet ki, aki jelenleg az Andretti Autosport versenyzője.

Az már korábban is felröppent, hogy az MCL35M-et, vagyis a tavalyi autót kipróbálhatja a 22 esztendős amerikai pilóta, most azonban Zak Brown szavai alapján jó esély mutatkozik rá, hogy a 2022-es technikát is kipróbálhatja a tengerentúli tehetség, aki már korábban elárulta, hogy kapna az alkalmon, ha komoly ajánlattal keresnék meg a Formula-1-ből.

Legóból alkották újra Charles Leclerc monacói balesetét

Niki Lauda legendás Ferrariját vezethette a monacói pályán Charles Leclerc az elmúlt hétvégén, ahol a fiatal pilóta végül egy fékhiba miatt a falnak csapódva törte meg a versenygép hátsó részét. Az eset bejárta a világsajtót, és nem kellett sokat várni arra, hogy a Movingbricks csatorna legóval rekonstruálja ezt a szituációt.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Moving Bricks (@themovingbricks_yt) által megosztott bejegyzés

Lewis Hamilton Miamiban is színes öltözékekben jelent meg

Azt talán senkinek sem kell magyarázni, hogy a hétszeres világbajnok mennyire szereti a divatot, hiszen a versenyhétvégéken általában méregdrága, és hihetetlenül látványos kollekciókban jelenik meg. Ez Miamiban sem volt másképp, a Mercedes közösségi oldalain pedig egy kiváló összeállítást láthatunk a legutóbbi ruhákból.

Így szerezte meg idei második győzelmét Nyck de Vries

Fantasztikus rajt után egy bevállalós előzéssel került az első helyre Berlinben az elektromos sorozat címvédője, aki ezek után hamar lelépett a riválisoktól, és megnyerte a szezon nyolcadik futamát, melynek összefoglalóját az alábbi videón tekinthetjük meg.

Max Verstappen is megtekintette a Monaco Historic Grand Prix eseményeit

A Red Bull világbajnoka is kilátogatott arra a különleges eseményre, melyet két héttel a Formula-1-es nagydíj előtt rendeznek Monacóban. A különböző kategóriákban folyó versenyeken legendás gépeket láthatott a közönség, a holland pilóta pedig megosztott erről néhány fotót a közösségi oldalain.

Michael Masi továbbra is az FIA alkalmazottja maradhat

Továbbra is kérdéses a Nemzetközi Automobil Szövetség korábbi versenyigazgatójának jövője, miután az idei év elején menesztették korábbi pozíciójából. Michael Masi munkáját rengeteg kritika érte az elmúlt esztendőben, ám az irányító testület elnöke, Mohammed Ben Sulayem szerint a szakember új feladatokat kaphat majd.

„Nem szabadultam meg Michael személyétől. Túlterhelt volt, biztonsági megbízottként és versenyigazgatóként is, valamint hibát követett el, de nem arról volt szó, hogy Masinak vége. Nem ismerem őt igazán jól, a döntést pedig a Motorsport Világtanács hozta meg. Két nappal ezelőtt beszéltem vele, és nincs személyes problémám. Nem gyűlölök senkit, Michael ott van, és lehet, hogy felhasználjuk őt, mindenre nyitott vagyok” – idézte az FIA elnökét az F1i.com

Charles Leclerc összetörte Niki Lauda legendás autóját

A hétvégén zajlik Monacóban a Historic Grand Prix, melyen különböző kategóriákban legendás versenygépek köröznek a pályán, ahol két hét múlva a Formula-1 mezőnye csap majd össze. Az eseményen Charles Leclerc is lehetőséget kapott, hogy vezesse a Ferrari 312 B3-74 kódjelű autóját, amivel 1974-ben Niki Lauda versenyezhetett. A maranellóiak fiatal pilótája azonban a vasárnap délutáni szereplése alkalmával látványosan a falnak csapódott és megtörte a Ferrari hátsó részét. Leclerc saját bevallása szerint elment a fék, így nem tudott mit tenni.

A 24 esztendős versenyző az esetről saját közösségi oldalán is beszámolt. „Amikor azt hiszed, hogy tiéd a világ összes balszerencséje Monacóban, és elveszíted a féket a rascasse-nál az egyik legikonikusabb Ferrarival” – írta Leclerc.

Íme, az indianapolisi örület legjobb pillanatai

Elképesztően fordulatos futam végén győzött Colton Herta az IndyCar legutóbbi versenyén, ahol az eső rendesen megkavarta a dolgokat. A futamon folyamatosan változtak a körülmények, az alábbi videóban pedig a legjobb pillanatok tekinthetjük meg egy szűk öt perces összefoglaló keretein belül.

A videó a képre kattintva indul!

Formula-E: Mortara eddig megállíthatatlan Berlinben

 

Idén is a Tempelhof repülőtéren rendezik a Formula-E berlini hétvégéjét, melynek első futamán tegnap a pole-pozícióból induló Edoardo Mortara tudott diadalmaskodni, a vasárnapi kvalifikáción pedig szintén a Venturi pilótája volt a legjobb. Mortara a negyeddöntőben Nick Cassidy, az elődöntőben pedig Nyck de Vries ellen győzött, míg a fináléban Robin Frijns várt rá, aki André Lotterert múlta felül a döntőt megelőzően. Az utolsó párharcban végül a tegnapi győztes volt a jobb, így ismételten ő indulhat az élről a 15 órakor kezdődő futamon.

 

Két pilóta teljesítette eddig az összes kört az idei F1-es szezonban

Érdekes táblázatot tett közzé az F1 Instagram-oldala: csak a vb-éllovas Charles Leclerc és az eddig minden versenyen az első ötben záró George Russellről mondhatja el magáról, hogy az összes, szám szerint 285 versenykört teljesítette eddig 2022-ben. Persze vannak, akik csak eggyel maradnak el ettől: Sergio Perez a bahreini utolsó körös kiesése révén nem tartozik az illusztris klubba, míg Esteban Ocon és Lewis Hamilton azért jár csak 284-nél, mert az egyik nagydíjon lekörözték őket.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Michelisz, Boldogkő Rali és őrült Red Bull-os móka az AFM Motorsporthíradóban

Ma érkezik friss tv-műsorunk a FIX TV-re, amelyben többek között Michelisz Norbert nyilatkozik nekünk a dupla szezonjáról, a stúdióvendégünk Hangodi Bendegúz lesz, szó lesz a Boldogkő Rali legfontosabb történéseiről, valamint a Red Bull legújabb mókázásáról is. Ne feledjétek: ma 13 órakor AFM Motorsporthíradó a FIX TV-n!

michelisz-afm-tv

Itt élőben nézheted a Monaco Historic Grand Prix vasárnapi versenyeit

Két héttel a Formula-E fordulója után és két héttel a Formula-1-es nagydíj előtt rendezik a hétvégén a Monaco Historic Grand Prix-t, amelyen történelmi versenyautók csapnak össze a hercegség utcáin. Vasárnap következnek a versenyek különböző kategóriákban: láthatunk világháború előtti gépeket, orrmotoros autókat, valamint a hatvanas és hetvenes évek F1-es szörnyeit. Az alábbi videóban a teljes versenynap élőben nézhető reggeltől délutánig:

Másfél évtized után nem Katar ad otthont a MotoGP szezonnyitójának 2023-ban

Némileg váratlan, de az okokat figyelembe véve nem meglepő bejelentést tettek szombaton: nem Katarban fog startolni a gyorsaságimotoros-világbajnokság következő szezonja. Ennek oka, hogy a dohai pálya jelentős felújítási munkálatokon fog átesni, emiatt viszont a Katari GP-re az idény későbbi szakaszában fog sor kerülni 2023-ban. A sivatagi helyszín 2007 óta töltötte be az évadnyitó szerepét a MotoGP-ben, a pályának 2031-ig szerződése van a Dornával.

Adódik a kérdés, hogy vajon mely helyszín kaphatja meg így az első fordulót jövőre. Márciusban az európai helyszínek aligha esélyesek, így felmerülhet akár az idei második versenynek otthont adó új indonéz pálya vagy akár az amerikai túra előbbre hozása is – ám az sem kizárt, hogy Phillip Islanden startolhat az idény, hiszen az ausztrál szervezők már több éve pedzegetik, hogy kipróbálnák az év eleji időpontot.

katar-motogp_1

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Capito cáfolja, hogy kirúgnák szezon közben Latifit

Miközben Alexander Albon már kétszer is kisebb csodát téve pontot szerzett a Williamsszel, Nicholas Latifi teljesítménye eddig rendre elmaradt a Formula-1-be egy év kihagyás után visszatérő brit-thai pilótáétól, s azon két versenyző közé tartozik, aki még nem gyűjtött vb-egységet 2022-ben (a másik a Haasnál szereplő Mick Schumacher). Emiatt több helyen fel is röppent pletykaként, hogy akár év közben is elküldheti a Williams a kanadait, Jost Capito csapatfőnök azonban határozottan cáfolta ezt a Sport1 műsorában:

„Mindkét versenyzőnkkel szerződésünk van és ezt tiszteletben tartjuk. Latifi csak egy hajszállal volt lassabb szombaton Albonnál. Kicsit több időre van szüksége, hogy megbarátkozzon az új autóval, de teljes mértékben támogatjuk, és számunkra fel sem merült annak a lehetősége, hogy szezon közben változtassunk a pilótapárosunkon” – jelentette ki Capito. Az említett pletykákban egyébként Nyck de Vries és Oscar Piastri neve szerepelt potenciális cserejelöltként (előbbi tavaly is esélyesnek tűnt a Williams ülésére Albon bejelentése előtt), s bár Capito tehát kizárta Latifi idei leváltását, az Alpine kötelékeibe tartozó ausztrál tehetség kapcsán határozottan állította, hogy 2023-ban már az F1-ben fogjuk őt látni.

latifi-dppi-2022-f1

Visszavonultatják Rossi legendás 46-os rajtszámát

A MotoGP közleményben jelentette be, hogy a két hét múlva esedékes Olasz Nagydíjon visszavonultatják a tavaly év végén visszavonult Valentino Rossi ikonikus rajtszámát, a #46-ost, amelyet így a jövőben nem használhatnak a gyorsaságimotoros-vb-n rajthoz álló motorosok. A ceremóniára a közlemény szerint a mugellói időmérőt megelőzően kerül sor a célegyenesben a vb-n 26 szezont lehúzó kilencszeres világbajnok olasz jelenlétében.

Érdekesség egyébként, hogy maga Rossi nem híve a rajtszám-visszavonultatásnak: korábban a Doktor úgy nyilatkozott, hogy nem örülne ennek, s inkább azt szeretné, hogy ha valaki a 46-ost viselné a jövőben, azt megtehesse. A legtöbbször egyébként elhunyt versenyzők rajtszámát szokták kivonni a használatból, lásd Marco Simoncelli 58-asa vagy Nicky Hayden 69-ese, de voltak Rossiéhoz hasonló esetek is, amikor visszavonult, de még élő motorosok száma jutott erre a sorsra, mint például Loris Capirossi 65-öse vagy Kevin Schwantz 34-ese.

rossi-46-dppi

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A W Series bajnoka nem hisz Albon szerencsehozó hajfestésében

Alex Albon eredetileg barna haja egy jótékonysági rendezvényen kapott némi vörös árnyalatot. A brit-thai pilóta aztán Ausztráliában meg is szerezte első pontjait a Williamsszel, és ezen felbuzdulva Miamiban is meghagyta a hajfestést, ami ismét szerencsét hozott neki.

Noha az új frizura úgy tűnik, jót tesz a Williamsnek is, egyik neveltjük, a W Series kétszeres bajnoka inkább nem kérne ilyesféle kabalából. „Én csak ugyanúgy fogok vezetni, mint múltkor. Szóval az én hajam egészen biztosan nem lesz vörösre festve. Neki viszont valószínűleg innentől kezdve folytatnia kell a hajfestést” – mondta Jamie Chadwick, amikor erről kérdezték. Ettől függetlenül természetesen örül a Williams sikerének, ami pedig a saját teljesítményét illeti, újabb futamgyőzelemmel közelítene az F1 felé  a jövő heti Spanyol Nagydíjon.

Első pole-ját szerezte a Formula-E-ben Mortara

Berlinben folytatódik az elektromos széria idei szezonja; a szombat délutáni verseny előtt kapott helyet a programban a kvalifikáció, mely a Venturi és a Mahindra egy-egy pilótájának csatáját hozta. Az új formátumú időmérőn Edoardo Mortara és Alexander Sims jutott az utolsó fordulóba, utóbbi annak köszönhette a szereplést, hogy a Jean-Eric Vergne-nyel azonos köridőt ő futotta előbb. A francia végül a negyedik helyre szorult, csapattársa, Antonio Felix da Costa ugyanis megelőzte. Sims és Mortara végső összecsapásában előbb a brit számára volt kedvezőbb a helyzet, a svájci pilóta azonban az utolsó szektorban visszahozta a lemaradást.

Az első futam hamarosan, 15:00-kor kezdődik.