DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
Formula-E

Wehrlein nagy felzárkózás után nyert a Porschével

Csak a 9. helyről indult, de folyamatosan előretörve győzött a Dirija ePrix első futamán a német ex-F1-es pilóta. Dennis megőrizte a vb-vezetést.

Foghíjas volt a Formula-E rajtrácsa a dirijai duplafutamos hétvége első, pénteki futamán, miután a Maserati nem tudta időben megszerelni Maximilian Günther időmérőn összetört autóját. A pole-pozícióból Sebastien Buemi indulhatott – több mint három év után először –, s a start után is megőrizte a vezetést Jake Hughes, Sam Bird és Dan Ticktum előtt. René Rasttól kezdve viszont már összesűrűsödött a mezőny az első kanyarban, ami koccanásokhoz vezetett, amiből Antonio Felix da Costa jött ki a legrosszabbul, ő ugyanis a falnak is nekiment – igaz, végül folytatni tudta a portugál.

A rövid biztonsági autós fázist követően Bird lendült akcióba: szinte egyből elkapta Hughest, majd néhány körrel később Buemit is, így az élre állt a Jaguar pilótája. A brit apránként el is lépett üldözőitől, míg a mezőny közepén többen is rontottak: Rast és Mitch Evans is kiszaladt a bukótérbe, Sascha Fenestraz pedig a falnak is nekiment kissé a támadó mód felvétele közben.

fe-wehrlein-dirija-porsche



Az élbolyban a támadó módok első köre után Hughes volt a fő vesztes: Pascal Wehrlein és saját mclarenes csapattársa, Rast is átlépte őt. Jól lopta előre magát a mexikóvárosi szezonnyitót megnyerő Jake Dennis is, aki tízen kívülről startolt, de féltávnál már a hatodik pozícióban autózott az Andretti–Porschével.

Miután Buemi másodszor is aktiválta a támadó módot, az így második helyre előrelépő Wehrlein elkezdte nyomás alá helyezni Birdöt, akire menet közben visszazárkóztak az ellenfeleket. A német az első bevetődése után szélesen fordult, így a brit visszaelőzte őt, de a Porsche pilótája ezután sem szakadt le az éllovasról. Néhány körrel később pedig már sikerrel járt Wehrlein, így ő ragadta magához a vezetést. Birdöt rövidesen a szintén remek felzárkózást produkáló Dennis is megelőzte – azaz hiába rontották el az időmérőt a Porsche-hajtáslánccal rendelkező autók, ekkor már az első két helyen haladtak.

Az Andretti versenyzője ráadásul olyannyira lendületben volt, hogy Wehrleint is üldözni kezdte, ám hiába próbálkozott, már nem változott közöttük a sorrend: a német karrierje második győzelmét aratta a Formula-E-ben. A 12. startpozícióból induló Dennis a második helyével megőrizte a vezetést az összetettben (bár csak egyetlen ponttal). Bird lett a harmadik a futamon, majd jött Buemi, Rast, Nick Cassidy, Jean-Eric Vergne, Hughes, André Lotterer és Evans az első tízben.

Folytatás szombaton egy újabb időmérővel és versennyel.

Az 1. futam végeredménye:

1. Pascal Wehrlein Porsche  
2. Jake Dennis Andretti 0.531
3. Sam Bird Jaguar 3.526
4. Sébastien Buemi Envision 6.048
5. René Rast McLaren 7.471
6. Nick Cassidy Envision 7.614
7. Jean-Éric Vergne DS Penske 12.394
8. Jake Hughes McLaren 15.187
9. André Lotterer Andretti 15.563
10. Mitch Evans Jaguar 17.914
11. Stoffel Vandoorne DS Penske 26.307
12. Norman Nato Nissan 27.070
13. Lucas di Grassi Mahindra 28.799
14. Dan Ticktum NIO 37.318
15. Sergio Sette Câmara NIO 45.034
16. Kelvin van der Linde Abt 1'00.135
17. Sacha Fenestraz Nissan 1'09.547
18. Antonio Felix da Costa Porsche 1 kör /36.458
19. Oliver Rowland Mahindra 1 kör /52.525
Kiesett:    
  Edoardo Mortara Maserati  
  Nico Müller Abt  
Nem állt rajthoz:    
  Max Günther Maserati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: