DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 8. kedd

Sainz eddigi edzőjét igazolta le maga mellé Verstappen

Carlos Sainz eddigi személyi edzőjét igazolta le Max Verstappen. Rupert Manwaring Sainz 2015-ös F1-es debütálása óta a spanyollal dolgozott, de nyolc év közös munka után úgy döntött, hogy vált, és a háromszoros világbajnokhoz csatlakozik a Red Bullnál – aki eddig Bradley Scanest alkalmazta, ám utóbbi az év végén távozott ebből a szerepköréből.

A dolog érdekessége az, hogy Manwaring apja, akit szintén Rupertnek hívták, annak idejét együtt dolgozott Jos Verstappennel is a pályafutása során.

F6K7GrLXgAACgfl_2

Átvette a győzelmi trófeát Blakeley

A McLaren wokingi főhadiszállásán vehette át a bajnoki elsőségért járó trófeáját Lucas Blakeley, aki - amint arról beszámoltunk - megnyerte az F1 Esports Pro Series 2022-es kiírását. A brit játékos megköszönte mindenkinek a rengeteg, aki hitt benne, illetve Zak Brownnak is köszönetet mondott. A képre kattintva megnézhetitek az ünneplés pillanatait!

Így telt Vettel utolsó versenyhétvégéje

Utolsó versenyét teljesítette a száguldó cirkuszban Sebastian Vettel, így ha nem is minden kamera szegeződött rá, de volt néhány, amely kizárólag őt figyelte. Nézzétek meg a képre kattintva, miként telt Sebastian Vettel utolsó F1-es versenyhétvégéje.

A harmadik generációs Formula-E hangjai

Kevesebb, mint egy hónap múlva elrajtol a Formula-E legújabb szezonja, ráadásul teljesen új autókkal, emellett pedig új résztvevőkel. Hallgassuk meg, milyen hangja van az új generációs autóknak, a Cuprától egészen a Porschéig.

Videó: Verstappen mountain bike-os kihívása

Az Esso legújabb videójában Max Verstappen és Matt Jones, freestyle mountain bike-os feszültek egymásnak mind két, mind négy keréken. A feladat: minél takarékosabban vezetni!

 

Hamilton és Russell is üdvözölte Schumachert a Mercedesnél

Csütörtökön előbb a Ferrari jelentette be, hogy elválnak útjaik Mick Schumacherrel, majd nem sokkal később a Mercedes tette hivatalossá, hogy a Haastól távozó német lesz a csapat tartalékversenyzője. Az idén első futamgyőzelmét szerző Russell és a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is üdvözölte a csapatnál Schumachert: "Üdv a családban Mick" - írta Hamilton, míg Russell is hasonló szavakkal köszöntötte az új csapattagot: "Isten hozott a csapatnál, haver!"

 

Videón Leclerc idei legjobb momentumai

Egy bő hatperces videóban élhetik ki újra magukat a Ferrari szurkolói Leclerc nagyszerű szezonkezdetén. Íme, a monacói legnagyszerűbb pillanatai 2022-ből! A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Ezzel az autóval versenyez jövőre Rossi

Valentino Rossi a 2023-as szezonban a WRT versenyzője lesz, ahol egy BMW M4 GT3-as autóval kísérli majd meg megnyerni a bathursti 12 órás viadalt, Maxime Martin és Augusto Farfus társaságában. Rossi, akárcsak idén, jövőre is a GT World Challenge Europe küzdelmein belül próbál érvényesülni az autózás világában. A rajtszám természetesen a #46-os.

 

Mutatjuk a 2023-as rajtszámokat!

Elég nagy volt ebben a szezonban is a jövés-menés pilótafronton - talán nem akkora mint a csapatfőnökök közt ezen a héten -, de így is érdemes egy pillantást vetni arra, ki hol és milyen rajtszámmal vág neki a 2023-as szezonnak, hiszen lesz két újoncunk, egy visszatérünk és Nyck de Vries személyében egy tavalyi beugró is versenyzői ülést kapott a következő évre.

F2: holland csapathoz igazolt a holland versenyző

A Van Amersfoort Racing színeiben folytatja Formula-2-es pályafutását Richard Verschoor. A holland pilóta 2021-ben mutatkozott be az F1 előszobájának számító sorozatban, ahol eddig a Trident csapatánál versenyzett. Debütáló évében és idén is nyert egy-egy versenyt már, a 2022-es szezont a 12. helyen zárta, három további dobogós helyet gyűjtve. Verschoor egyébként már kipróbálta a csapat autóját, az Abu Dhabiban tartott szezon utáni teszten vezette a VAR egyik járművét.

 

Az F1-es szezon legviccesebb pillanatai

Idén is volt miből válogatnia az F1 YouTube-csatornáját kezelő személyzetnek, amikor a szezon leghumorosabb momentumait kellett összezsúfolniuk mindössze öt és fél percbe. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Itt az első 2023-as autóbemutató időpontja

A csapatok már olyannyira a következő évadra készülnek, hogy az első közülük bejelentette 2023-as szezonindító eseményének időpontját: a Fernando Alonsóval erősödő Aston Martin február 13-án, hétfőn prezentálja versenygépét főhadiszállásán, Silverstone-ban.

A rendezvény élő esemény lesz, limitált közönséggel, de természetesen élőben közvetítik a csapat közösségi médiás felületein. A bejelentés szerint a konstruktőri hetedik helyezett bemutatja az AMR23-at, a jövő évi modellt, de ne lepődjünk meg, ha a megszokott gyakorlatnak megfelelően csak egy bemutatóautót látunk, esetleg az idei versenygépet 2023-as fényezéssel: a bahreini tesztig tíz nap lesz még hátra, a csapatoknak pedig nem érdekük, hogy a riválisok ilyen korán láthassák és tanulmányozni kezdhessék új konstrukciójukat.

Írjuk fel a naptárakba: február 13., Aston Martin!

Az utánpótlás-kategóriák legnevesebb csapatai szálltak be az új női sorozatba

Bejelentették a kizárólag női mezőnyből álló F1 Academy csapatait: öt istálló, az ART, a Campos, a Carlin, az MP Motorsport és a Prema három-három autója alkotja a 15 fős mezőny 2023-ban.

Az istállók mindegyike komoly eredménylistával rendelkezik alacsonyabb kategóriákban, 2022-ben is sikeresek voltak: az MP Motorsport először nyert egyéni és csapatbajnoki címet a Formula-2-ben, utóbbi értékelésben a Carlin lett mögötte második. A Formula-3-ban az ART nyerte az egyéni, a Prema a csapatbajnoki címet. A Campos szerényebben szerepelt a két F1 alatti kategóriában, de egy spanyol F4-es bajnoki címet begyűjtött.

A hét fordulóból álló F1 Academy a női pilóták számára jelent ugródeszkát: a cél, hogy a versenyzők feljebb léphessenek a W Series, az F3 vagy az F2 szintjére. A másik női sorozat eltérő koncepcióval működik: a W Seriesben nincsenek valódi csapatok, a technikai felkészítést egy stáb végzi.

Alonso a Formula-E felé terjeszkedik

Fernando Alonso 2022 márciusában alapította meg képviseleti ügynökségét, az A14 Managementet. A spanyol pilóta célja az volt a cég indításakor, hogy fiatal versenyzőket karoljon fel, akár már a gokartozás szintjéről. Ez a hozzájárulás megvalósulhat akár a fizikai felkészülés formájában, akár a pénzügyi döntések meghozatalában. Az ügynökség megalkotásakor az F2-ben versenyző Clement Novalak és az azóta spanyol F4-es bajnoki címet szerző bolgár, Nikola Tsolov csatlakozott, majd később az F3-ban idén egy teljes szezont lehúzó Pepe Martíval bővült a támogatottak köre.

Kilenc hónappal később a Formula-E felé nyitott a spanyol, ugyanis Maximilian Günther is csatlakozik a kétszeres világbajnok pártfogoltjaihoz. Az elektromos sorozat következő idényében a német a szériához 2023-tól csatlakozó Maserati színeiben versenyezhet majd, csapattársa Edoardo Mortara lesz. Alonso az A14 Management közösségi oldalain jelentette be a 25 éves pilóta belépését: „Maximilian Günther, üdvözöllek a családban!”

 

A Ferrari kiterjesztette szponzori kapcsolatait

A Ray-Ban logói már 2016 óta feltűnnek a Ferrari F1-es felületein, köszönhetően a márka tulajdonosával kötött partneri megállapodásnak, melyet január 1-től kezdve az eddigieknél is jobban kibővítenek a maranellóiak sajtóközleménye szerint. Az EssilorLuxottica cégével kötött friss szerződés értelmében az emblémák a WEC-ben és a GT-versenyeken is megjelennek majd a gyártó autóin és ruházatain. „Mától kezdve a Ferrari új célok elérésére készül az EssilorLuxottica vállalatával. Az első, kizárólag Ferrari márkájú szemüvegcsaládtól kezdve az előttünk álló motorsport-szezonokban a pályákon ránk váró kihívásokig” - mondta Benedetto Vigna, a Ferrari vezérigazgatója.

Újabb ismert nevekkel bővült a Bajnokok Tornája mezőnye

A Race of Champions 2023-ban Január 28-29-én került megrendezésre, az eseménynek pedig a Svédországban található Pite Havsbad ad otthont. Néhány ismert versenyzőről már korábban is tudni lehetett, hogy résztvesz a futamokon, a minap pedig újabb három nevet jelentettek be a szervezők. A rendezvényen ugyanis elindul az IndyCar tapasztalt versenyzője,Felix Rosenqvist, de a WRC nagymenője, Thierry Neuville, a Formula-2 idei bajnoka, Felipe Drugovich, valamint a korábbi F1-es pilóta, David Coulthard és a Le Mans-i 24 órás igazi legendája, Tom Kristensen is rajthoz áll a tegnapi közlemény szerint. 

Pato O'Ward tovább kergeti az F1-es álmot

Még mindig abban reménykedik a McLaren IndyCar-pilótája, hogy egy napon szerződést kap a Formula-1-ben. A mexikói versenyző idén Abu Dhabiban vezethette az istálló F1-es autóját, akkor elárulta, reméli nem utoljára jutott ilyen lehetőséghez, most pedig a RACER-nek beszélt további terveiről. „Az IndyCar egyik pilótájaként több szezonban is harcban voltam a bajnoki címért, és imádom a sorozatot, mert a világ egyik legjobb versenyzési formája, de lehet, hogy egyenesen a legjobb az izgalmak szempontjából. Ugyanakkor én az F1-en nőttem fel, erről álmodoztam. Sokakhoz hasonlóan én is ennek köszönhetően szerettem bele az autósportba, szóval még mindig szeretnék Formula-1-es pilóta lenni. Hogy ez mikor következhet be? Nem tudom, de most egy nagyszerű csapat van mögöttem” – mondta O’Ward.

A Ferrari már csak Vasseur szakértelmében bízhat a Sky Sports F1-es riportere szerint

Egészen őrülten alakul az év utolsó hónapja, miután több istállónál is fontos változások álltak be a csapatfőnök személyét illetően. A Ferrari például a korábbi pletykálnak megfelelően megköszönte Mattia Binotto munkáját, helyét pedig az a Frederic Vasseur foglalhatja el, aki mostanáig az Alfa Romeo alakulatát vezethette. Ted Kravitz szerint a maranellóiak ezzel a lehető legjobb döntést hozták, egyúttal a legfontosabb lépést tették meg ahhoz, hogy legyőzhessék a Red Bull csapatát. „A legfontosabb lépést a Ferrari tette meg. Szeretnének harcba szállni a bajnoki címért a Red Bull ellen. Ami döntő fontosságú, hogy Vasseur ismeri a Ferrarit és jó kapcsolatban áll a legfőbb bajnoki kihívóval és sztárjával, Charles Leclerc ugyanis korábban együtt dolgozott vele a Saubernél, szóval ez egy jó megoldásnak tűnik. Az egyetlen dolog, ami igazán megmaradt nekik, hogy reménykedjenek Frederic Vasseur képességeiben az előre lépéshez” – mondta el a közismert riporter.

Így zajlott a Formula Podcast első közönségtalálkozója

Sokáig kellett várni rá, de végre sor került a 2020-ban útjának indult Formula Podcast első közönségtalálkozójára – melyet egybekötöttünk a kiadó két évkönyve, a Száguldás és cirkusz 2022, valamint Autósport évkönyv 2022 bemutatójával.

Kiválasztotta F1-es rajtszámát Nyck de Vries, újra a Hondával nevezett a Red Bull

Az FIA kiadta a hivatalos 2023-as nevezési listát, amely egy eddig nem ismert információt is tartalmaz: az AlphaTauri újonca, Nyck de Vries a #21-es állandó rajtszámot választotta Formula-1-es pályafutására. A holland korábban a Formula-E-ben a #17-est használta, de ezt a számot Jules Bianchi tiszteletére visszavonultatták. A Williams beugrójaként Monzában De Vries a #45-össel versenyzett, de ez nem választott szám volt, hanem a csapat tesztpilótájának kijelölt száma, akárcsak a #41-es, amely az Abu Dhabi teszten került fel az AlphaTaurira.

A két másik újonc rajtszáma is megtalálható a listán: a williamses Logan Sargeant a #2-es, a mclarenes Oscar Piastri a #81-es állandó számot használja a Formula-1-ben – de ők korábban már közölték választásukat.

A nevezési lista pedig rejt még egy érdekességet: úgy fest, hogy hivatalosan is vége a színjátéknak, a Red Bull már nem a Red Bull Powertrains, hanem a Honda Red Bull Powertrains motorjait használja.

 

A Japánba küldött Liam Lawson dobna egy Gaslyt

A Formula-2 bronzérmese Japánban folytatja pályafutását, a hondás Mugen csapat versenyzője lesz a Super Formulában. Egy korábbi Red Bull-védenc, Pierre Gasly is szerepelt ebben a szériában a GP2 megnyerése után 2017-ben, ráadásul kiváló szezont teljesített, másodikként zárta az összetettet csupán fél pont lemaradás. Hasonló teljesítmény Lawson célja is:

„Abszolút megvalósíthatónak érzem. Egyetlen okkal vagyok itt, és kiváló a helyzetem, a megfelelő csapat áll mögöttem. A cél így a harc a bajnoki címért” – idézi a Motorsport Lawsont. Az új-zélandi hozzátette: „Nem akartom még egy szezont az F2-ben. Pár éve figyelem a bajnokságot, főleg akkor követtem, amikor Nick Cassidy ott szerepelt. Külső szemlélő számára, most pedig saját tapasztalat alapján is jobb ugródeszkának tűnik az F1-hez. A végcélom pedig, hogy szerepeljek az F1-ben.”

Gaslynak sikerült Super Formulában nyújtott teljesítményével kiérdemelnie az F1-es ülést, már az említett 2017-es szezon végén beült a Toro Rossóba, ahol állandó versenyző lett a folytatásban. Lawson szándéka ugyanez: elmondta, megérti, hogy az AlphaTauri választása most nem rá, hanem Nyck de Vriesre esett, a következő évben pedig be akarja bizonyítani, megérdemli az ülést.