DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda

Sainz eddigi edzőjét igazolta le maga mellé Verstappen

Carlos Sainz eddigi személyi edzőjét igazolta le Max Verstappen. Rupert Manwaring Sainz 2015-ös F1-es debütálása óta a spanyollal dolgozott, de nyolc év közös munka után úgy döntött, hogy vált, és a háromszoros világbajnokhoz csatlakozik a Red Bullnál – aki eddig Bradley Scanest alkalmazta, ám utóbbi az év végén távozott ebből a szerepköréből.

A dolog érdekessége az, hogy Manwaring apja, akit szintén Rupertnek hívták, annak idejét együtt dolgozott Jos Verstappennel is a pályafutása során.

F6K7GrLXgAACgfl_2

Az első képek: a megújult Aston Martin

Kis lépéshátrányban a közvetlen riválisokhoz képest, de a Mercedes és a Ferrari után az Aston Martin is előállt első nagy 2023-as fejlesztési csomagjával. Az autó, amelyen korábban csak az első és hátsó szárnyhoz nyúltak, Kanadában jelentősen megváltozott, három számottevő aerodinamikai területen: a padló, az oldaldobozok és a motorborítás régiójában.

Bár a Montrealban készült első fotókon a padló lényegi része nem látható, a szem előtt levő részekből így is látszik, hogy az AMR23 alsó területe teljes hosszában változott: elöl, a Venturi-csatornák bejáratánál, középen a padlószegély elemeinél és hátul, a hátsó kerekek körül egyaránt. Az oldaldoboz rámpája kevésbé ívelt és magasabb, az alávágás pedig nagyobb, ami a Red Bullra emlékeztet. A motorborítás geometriája is megújult, a leglátványosabb a hegyes uszony hátul.

Az Aston Martin célja a fejlesztésekkel nem csupán a nagyobb leszorítóerő és gyorsabb köridő, de az autó működési tartományának kiterjesztése is az AMuS szerint.

Verstappen is ment volna a Nordschleifére Vettelékkel, de a Red Bull nem engedte

Nagyszabású F1-es parádét szervez a Red Bull szeptemberben a legendás német pályára: nem csupán Daniel Ricciardo bemutatózik a csapat RB8-as versenygépével a Nürburgring hosszú verzióján, hanem a heti bejelentés értelmében Sebastian Vettel is, az RB7-tel. A felállás, amely egy évtized után visz Formula-1-es autót a Nordschleifére, már így is szenzációs, de lehetett volna még tetézni: ha rajta múlik, Max Verstappen is csatlakozott volna. Azonban nem rajta, hanem Helmut Markón múlt.

„Én menni akartam, de Helmut nem engedte. Tudta, hogy kipróbálnám a határokat. Én szívesen benne lettem volna” – mondta a Kanadai Nagydíj médianapján Verstappen. „Hallottam, hogy lesz ez a dolog, de Helmut, aki szintén az asztalnál ült, rögtön azt mondta: nem, nem, nem, nem fogsz ott menni!” – folytatta a holland. Ő sem erősködött, nem akart szükségtelenül vitába szállni.

A kétszeres világbajnok még kitért arra, hogy a Nordschleife 5:19,55-ös körrekordját (Timo Bernhard, Porsche 919 Hybrid Evo, 2018) is szívesen megkísérelné felülmúlni, de ehhez F1-es gumikra lenne szükség, amiket egy bemutatón nem engednek meg. Végül hozzátette, ha nem sikerült F1-es autóval, egy napon GT3-as géppel kipróbálná a Nordschleifét.

Fotó: DPPI

Usankás favágóként állított be Bottas a kanadai pályára

Azt már tudjuk, hogy Valtteri Bottas meggyőzően tud ausztrálnak tűnni, a montreali verseny előestéjén azonban Lewis Hamiltont megszégyenítő szerelésben állított be a paddockba – úgy öltözött fel, ahogy szerinte egy kanadai fest: kék kockás favágóingbe és usankába, hátizsákkal. A finn, aki mostanában üzleti érzékét is meg-megcsillogtatja, még árulja is a saját logójával ellátott szerelést leglelkesebb rajongóinak.

 

Elbocsátották a W Series utolsó alkalmazottját is

A női versenysorozat, amelynek harmadik szezonja 2022-ben anyagi okok miatt fejeződött be idő előtt, a széria reményeivel ellentétben nem indult újra 2023-ban – most újabb, nem túl szívderítő hírek érkeztek a W Series helyzetéről: a bajnokság mögött álló cég fizetésképtelensége miatt csődgondokság alá került, az irányítást az Evelyn Partners LLP vette át.

A csődbiztosok jelentéséből kiderül, hogy a W Series alkalmazottjai közül egyetlen maradt munkában mostanra, a többieket elbocsátották vagy felmondtak – most ezt az egyetlen főt is elküldték. Az adminisztrátorok leszögezték, a cél a W Series újraindítása, ezért érdeklődőket várnak, mégpedig lehetőleg rövidesen.

A széria 2021-es ezüstérmese, Alice Powell a közösségi médiában posztolta: „Szomorúan hallottam a hírt, hogy a W Series csődvédelem alá került. Végső soron a sorozatnak köszönhetően versenyezhettem újra. A W Series nem vallott kudarcot: inspirációt és lehetőségeket nyújtott, nem csupán a versenyzők, hanem sok fiatal autósport-rajongó számára is.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Alice Powell (@alicepowellracing) által megosztott bejegyzés

Fotók: falat húztak a kettes kanyarba a kanadai pályán

Nem lehet majd levágni az egyes-kettes kanyart a hétvégi F1-es Kanadai Nagydíjon: a helyszínről Albert Fabrega posztolt képeket a közösségi oldalán, amelyeken látszik, hogy a rendezők betettek egy falat a kettes kanyar kijáratához, meggátolva ezzel a korábbi években sokszor kérdéses, véleményes megítélésű kanyarátvágásokat. Ez egy-egy csatában is nagyon fontos lehet, illetve a rajtnál is okozhat problémákat.

 

„George nagyon más, mint a természetadta tehetség Lewis” – Vowles a két Mercedes-versenyzőről

Jelenleg a Williams csapatfőnöke James Vowles, de egészen tavalyig a Mercedes kötelékébe tartozott: végig a csapat tagja volt, mióta Lewis Hamilton 2013-ban az istállóhoz szerződött, George Russell pályafutásának alakulását pedig azóta követte nyomon, hogy a brit a juniorprogramba került 2017-ben – egészen a Hamiltonnal közös első szezonig, 2022-ig.

„Lewisban rengeteg a természetadta tehetség, és minden évben feljebb teszi a lécet. Azonban ami az előző évben még elég volt, már nem volt az a következőben” – beszélt Vowles a 2022-es végeredményről, amelyben Russell előbb foglalt helyet Hamiltonnál. A Mercedes akkori stratégiai vezetője a Sky Sports podcastjében beszélt a két versenyzőről.

„George-ot fiatal tehetségként ismertem meg sok évvel ezelőtt, innen nőtte ki magát azzá, aki ma. És még rengeteg a potenciál benne. Nagyon más, mint Lewis” – folytatta Vowles. „Nem részesítem előnyben egyiket sem a másikkal szemben, de mindketten mást hoznak a házhoz. Közös bennük, hogy mindketten világbajnokok vagy a jövő világbajnokai. Ugyanaz az elszántság lobog bennük, minden ezredmásodperc fontos számukra.”

Domenicali elárulta, hány F1-es versenyt szeretne a naptárban látni

Az elmúlt években egyre duzzadt a Formula-1-es versenynaptár: idén már összesen 24 futamot tartottak volna, ha nem kell törölni a Kínai és az Emilia-romagnai Nagydíjakat különböző okokból (koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások, valamint az áradok). Stefano Domenicali az F1 Beyond the Grid című műsorában elmondta, hogy hosszú távon ezt a 24-es számot kellene stabilizálnia a sportágnak: „Úgy gondolom, a 24 a megfelelő szám. Ezt a számot igényli a piac. Azt mondanám, ez a megfelelő egyensúly ez és az itt dolgozó emberekkel kapcsolatos logisztika összetettsége között. Ezt a számot kell becéloznunk, hogy hosszú távon stabil legyen.”

Az F1 vezérigazgatója konkrétan is beszélt néhány nagydíjról. Azt például elismerte, hogy valóban tervben van egy utcai pálya és futam Madridban, de azt is leszögezte, hogy egyelőre semmiről nem született döntés, és leghamarabb is 2027-ben valósulhat meg a projekt, hiszen 2026-ig szerződése van Barcelonának, s azt kizárta, hogy egy éven belül két futamot rendezzenek Spanyolországban. Azt is hangsúlyozta Domenicali, hogy szó nincs arról, hogy ne lennének fontosak a Liberty Media számára a történelmi futamhelyszínek, éppen ellenkezőleg, de nem elég az önmagában, hogy egy pálya komoly hagyományokkal bír, tartania kell a lépést a kor igényeivel. Pozitív példaként éppen azt a Spa-Francorchamps-ot hozta fel, amelynek évek óta kérdéses a jövője, de mivel végrehajtották a szükséges fejlesztéseket, 2023-ra is maradt helyük a naptárban. A törölt imolai forduló kapcsán pedig megerősítette, hogy feltett szándékuk emiatt automatikusan egy évvel megnyújtani a szerződésüket.

f1-domenicali_2

fotó: DPPI

„Hamilton agya már nem száz százalékban a versenyzésen jár”

Bár Lewis Hamilton és Toto Wolff is arra utalt nemrég, hogy rövidesen aláírhatják a hétszeres F1-es világbajnok új szerződését a Mercedesnél, ez egyelőre nem történt meg – legalábbis nem jelentették be a felek. Mindeközben folyamatosak azok a pletykák, miszerint a Ferrari is csábítgatná a britet, még ha ezt a Scuderia és maga Hamilton is cáfolta. A korábbi kétszeres vb-győztes Mika Hakkinen szerint nem fog átigazolni a 38 éves pilóta, viszont azt is megjegyezte, hogy aligha az F1 számára már a prioritás:

„Meglepetés lenne, ha Lewis Hamilton csatlakozna a Ferrarihoz” – írta a finn expilóta az Unibetnél vezetett rovatában. „Vajon a pénz motiválja a versenyzőket? Tudom, hogy Lewis agya már nem száz százalékban a versenyzésen jár. Ez teljesen normális. De a pénz jelent motivációt? Persze, hogy igen, de rengeteg a kockázat is. Szerintem igen valószínűtlen, hogy csatlakozik a Ferrarihoz. Azt mondanám, ahogy az ember idősödik, megváltoznak a prioritások az életében. A Formula-1 egyszerűen már nem lesz a legfontosabb dolog többé. Nem lepődnék meg, amikor egyre keményebbek az ellenfelek és megjelennek a fiatalok, amit például George Russell csinál most Lewisszal eredmények tekintetében, az nem egyszerű helyzet. Megvan-e Lewisban az energia, hogy minden reggel felkeljen, mindent beleadjon és hozza az eredményeket, hogy legyőzze a csapattársat? Ez a megfelelő jövő számára?”

f1-hamilton

fotó: DPPI

„Perez szinte lehetetlen küldetésre vállalkozik Verstappen ellen”

A Red Bull domináns RB19-ese révén idén egyedül Sergio Perez vehetné fel a versenyt Max Verstappennel, s a mexikói többször el is mondta, hogy úgy érzi, megvan ehhez a tempója – igaz, azt is elismerte, hogy a holland legyőzése csapattársként jelenleg a legkeményebb kihívás az F1-ben. S egyelőre ez nem is sikerül neki: noha az idény első futamain kétszer is győzött, Monacóban és Spanyolországban is hibázott, így már több mint két győzelemnyi a lemaradása a címvédő mögött. Alain Prost szerint pedig Perez szinte lehetetlen küldetésre vállalkozik:

„A versenyző mindig arra játszik, hogy megpróbálja a javára billenteni a mérleg nyelvét, akár az autó beállításaival, akár a csapat hozzájárulását illetően. És ez az, ahol Perez téved” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok francia a L’Equipe hasábjain. „Azt kell elérnie, hogy Max Verstappen kételkedjen és meg kell változtatnia a Red Bull gondolkodását róla. Mint tudjuk, Perez egy szinte lehetetlen küldetésre vállalkozik. S ahhoz, hogy ezt elérje, mindenekelőtt nem szabad hangoztatni a vágyát, hogy le akarja győzni Maxot.”

Prost szerint Perez apja is csak ártott a fiának azzal, hogy nemrég a Prost–Senna párharchoz hasonlította a mexikói és Verstappen küzdelmét: „A körülötte lévők sem segítenek. Olvastam egy hónapja, hogy az apja azt mondta egy újságírónak, hogy a Maxszal való csatája hasonlít az enyémhez Ayrtonnal, de ez értelmetlen és kontraproduktív.”

f1-perez-redbull-barcelona_1

Beleszólhat az eső a Kanadai Nagydíj hétvégéjébe?

Tavaly emlékezetes módon megkavarta a montreali időmérőt az eső, Fernando Alonso például az első sorba kvalifikálta az Alpine-t, aztán az esőmentes futamon már nem volt esélye a jó eredményre. Most hasonló időjárási viszonyokra van kilátás: szombaton a jelentések szerint folyamatosan záporok, zivatarok várhatók a térségben, és bár jelen állás szerint van rá esély, hogy az időmérőre felszárad a pályán, de abban az időpontban is lehet eső a térségben.

Vasárnapra tiszta reggelt jósolnak, délután viszont megérkezhet a csapadék, nagyjából a futam időpontja után egy órával várják jelenleg az esőt, legalábbis van esély rá - felhős időt mondanak azokra az órákra.

f1-canada-verstappen

Verstappen, Hamilton és Alonso a legerősebb pilóta az F1 23-ban

A pilótarangsorok alapján Max Verstappen és Lewis Hamilton értéke is egy-egy pontszámot romlott novemberhez képest a legfrissebb Formula-1-es videójátékban, az F1 23-ban. Ezzel együtt azonban még mindig ők kapják a legjobb értéket: a lehetséges 100 pontból Verstappen 94-et, Hamilton pedig 92-t kapott a készítőktől. Fernando Alonso ugyanakkor két értéket javítva szintén 92-nél tart, ezzel egálba hozták Hamiltonnal, és ők alkotják a top hármat.

A 90-et senki más nem éri el, 89-et kapott Leclerc, Perez és Norris, 88-at Russell és Sainz, míg 87-et Bottas és 86-ot Ocon, ők teszik ki a top tízet.

A legnagyobb javulást egyébként Tsunoda és Stroll kapta: a japán nyolc, a kanadai pedig hat egységet javult a korábbihoz képest.

f1-verstappen-hamilton-alonso

fotó: dppi

 

Csak Albon kapja meg a Williams fejlesztését az F1-es Kanadai Nagydíjon

Dave Robson, a Williams F1-es csapatának járműteljesítményért felelős vezetője mondta el a csapat montreali felvezetőjében, hogy csak Alexander Albon autójára szerelik fel az új felesztéseket a hétvégi Kanadai Nagydíjon.

Mint mondta, több új frissítés is érkezik a Barcelonában sereghajtónak bizonyuló FW45-öshöz, de csak a brit-thai pilóta kapja meg ezeket, Logan Sargeant az eddigi specifikációval köröz majd. A csapat szerint Sargeantnek nem lesz könnyű dolga felvenni a ritmust a számára új pályán, és hogy megtanulja, hogyan kell kezelni a kerékvetőket a falak között ennél a sebességnél. A csapat úgy számol, hogy ez a pálya amúgy is jobban fekszik majd az autónak, mint Barcelona és Monaco, a fejlesztésekkel pedig egyértelmű előrelépést várnak.

Nem először priorizálja Albont a Williams, tavaly az egyik fejlesztési csomagot szintén csak ő kapta meg, míg Nicholas Latifinek csak később jutott belőle.

f1-williams-albon

fotó: Williams Racing

Vettel visszaül a Red Bullba és csatlakozik Ricciardóhoz: a Nürburgringen bemutatóznak

Újra F1-es autóba ül Sebastian Vettel: a sportágtól visszavonult négyszeres világbajnok szeptemberben ismét Formula-1-es versenyautót vezet majd. A német klasszis a Nürburgringen tér vissza egy show erejéig, amelyet a Red Bull szervez: Vettel a bajnokságot nyerő 2011-es Red Bullba ül majd be a legendás német pályán. 

Mellette Daniel Ricciardo is ott lesz az eseményen, Vettel korábbi csapattársa, a Red Bull jelenlegi tartalékja a 2012-es autót viszi majd táncba.

Az eseményt szeptember 9-10-én rendezik majd.

f1-vettel-redbull

fotó: 

Gyári Dakar-programot indít a Ford, cél a 2025-ös győzelem

A Ford szerdán bejelentette, hogy gyári programot indít a világ legismertebb és egyik legnehezebb terepraliversenyén, a Dakaron a 2024-es kiírástól kezdődően. Az M-Sport és a Neil Woolridge partnerségében induló projekt több lépcsőből fog állni: a jövő évi viadalon egy olyan Ranger T1-essel állnak rajthoz, amely az előző generációs Rangerre épül és egy 3,5 literes EcoBoost motor hajtja. Ezzel a Ford kimondott célja a Dakar felfedezése és a tapasztaltszerzés lesz 2024-ben, majd ezt követően egy teljesen új Rangert fejlesztenek és építenek ezek alapján, amellyel viszont 2025-ben már az abszolút győzelmet vennék célba a legendás versenyen.

„Az első Dakar-futamunkon még csak tanulunk, hogy az itt szerzett tudás birtokában később eredményesen versenyezhessünk” – árulta el a Ford Performance főnöke, Mark Rushbrook, aki hozzátette: „Mint mindig, most sem csupán a győzelem a célunk, hanem azért versenyzünk, mert így jobb autókat készíthetünk vásárlóink számára.”

Ranger_Dakar-24

Stroll: Összejöhet a hazai dobogó

Először rendelkezik olyan autóval az Aston Martin a Formula-1 történetében, amely önerőből alkalmas dobogókért harcolni, azonban Stroll idén eddig nem állhatott fel a pódiumra, szemben csapattársával, Fernando Alonsóval, aki már öt alkalommal is locsolhatta a pezsgőt a futam után. Most hazai versenye következik a kanadai pilótának, aki mindent meg fog tenni azért, hogy saját közönsége előtt állhasson először a dobogón 2023-ban. "Amikor Spanyolországban harmadik helyen álltam a kvalifikáción, akkor azt hittem, lesz esélyem a dobogóra, de egyszerűen nem volt meg a tempónk. Ha minden összeáll számunkra és jó lesz a tempónk, akkor lehetséges a dobogó elérése Kanadában. Amennyiben a Mercedes ismét olyan erős lesz, mint két hete és a Ferrari valamint a Red Bull sem hibázik, akkor viszont nehéz dolgunk lesz" - mondta Stroll a RaceFans oldalának.

F1-es golftornát közvetíthet a Netflix Vegasból

A The Wall Street Journal értesülései szerint a Netflix arra készül, hogy betör az élő sportközvetítések világába, méghozzá nem kisebb eseménnyel, mint egy Las Vegas-i golfbajnoksággal, ahol F1-es személyiségek is játszani fognak. Ez nagyszerű reklám lenne a streamingszolgáltatónak, hiszen két rendkívül jól menő sorozatuk, az F1-es tematikájú Drive to Survive és a golfőrülteknek való Full Swing arcai köszönnének vissza.

F1-es berkeken belül Carlos Sainz, Lando Norris és Alexander Albon gyakori vendégei a golfpályáknak, de Charles Leclerc és Zak Brown számára sem ismeretlen ez a közeg, így az idén ősszel debütáló Las Vegas GP-nek is nagyszerű reklámot tudnának ezzel a húzással produkálni.


Fotó: Williams

Videó: ez történt tavaly Montrealban

Fernando Alonso az első sorból rajtol; Tsunoda a bokszkiállás után egyből falnak csapja az AlphaTaurit; Red Bull, Ferrari és Mercedes is a dobogón. A képre kattintva idézzétek fel a 2022-es Kanadai Nagydíjat.

Öt emlékezetes csata Kanadából

Megérkezett az F1 szokásos videós gyűjtése az aktuális nagydíj előtt. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Megszületett Kimi Raikkönen harmadik gyereke

Újabb hölgytaggal bővült Kimi Raikkönen családja: ahogy felesége, Minttu Instagram-történetéből kiderül, megérkezett a korábbi F1-es pilóta harmadik gyereke, Grace. A kislány a 8 éves Robin és a 6 éves Rianna testvére lett, 2-1-re billentve ezzel az arányt a lányok javára.

kimi1

kimi2

Miért fontos, hogy könnyebbek legyenek az F1-es autók?

Az FIA és a FOM vezetése is egyetért abban, hogy az utóbbi 15 év alatt felszedett kétszáz kilogramm nem jó irány az F1 számára, könnyíteni kell az autókon a következő időszakban, talán már a 2026-os szabályrendszerrel. Hogy ez miért fontos? Erről is beszéltünk Pitwall című hírműsorunkban, nézzétek meg a vonatkozó részt: