DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Motor

Bejelentés: 2025-től MotoGP-futam a Balaton Park Circuiten

Csütörtökön a balatonfőkajári pályán tartott sajtótájékoztatón bejelentették: jövőre a vadonatúj helyszín ad otthont a MotoGP-naptárba visszatérő Magyar Nagydíjnak.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Csütörtökön nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak a tavaly átadott Balaton Park Circuit versenypályán, amelyen a Dorna-elnök Carmelo Ezpeleta jelenlétében bejelentették: 2025-től a balatonfőkajári helyszín és a Magyar Nagydíj bekerül a MotoGP versenynaptárába.

balaton-park-1



A bejelentés értelmében a Superbike-vb is ellátogat hazánkba, bekerült a naptárba a Balaton Park.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2025 augusztusától több évre szól a megállapodás, később pedig kiderült, hogy tíz évre, 2025-től 2034-ig írtak alá.

Az augusztus 22-24-ei MotoGP-futam előtt július végén a Superbike-futam lesz a pálya főpróbája, de szeretnének korábban egy MotoGP-tesztet is végrehajtani.

Elhangzott, hogy a balatoni nyári szezon miatt kérték a 20-a utáni időpontot, és 2026-tól szeretnék májusra előrehozni a Superbike-futamot, hogy ne legyen túlzsúfolt a Balaton abban az időszakban.

 

Módosítani kell a pályán

Fontos, hogy a Balaton Parkkal három évre szól a szerződés, később megvizsgálják annak lehetőségét, hogy átköltözzön-e az esemény a Hungaroringre.

Walterné Dancsó Adrienn a pálya képviseletében elmondta, hogy több ponton is módosítani kell a bukótereket a MotoGP-, valamint Superbike-futamok megrendezéséhez. A munkálatok októberben kezdődnek majd, és a tervek szerint márciusra lezárulnak.

A (módosított) nyomvonal így néz majd ki:

nyomvonal1

Talmácsi Gábor szerint a jelenlegi főlelátó mellett több mobillelátót fognak telepíteni, és meglátása szerint naponta 40 ezer néző befogadására is alkalmas lesz a létesítmény.

Hozzátette, hogy az előzetes számítások szerint 1:35-1:40-es köridőket várhatunk a MotoGP-motoroktól, ami nézői szempontból azért pozitívum, mert a futamok körszáma magas lehet, vagyis többször látni a versenyzőket egy esemény alatt.

 

A motoros Magyar Nagydíjak története

A gyorsaságimotoros-világbajnokság történetében kétszer, 1990-ben és 1992-ben rendeztek Magyar Nagydíjat, akkor a Hungaroring adott otthont a futamoknak.

A magyarországi verseny felélesztése régóta téma itthon: 2008-2010 között a Balatonringen akartak MotoGP-t rendezni, ám az a projekt – amely nem azonos a jelenlegi Balaton Park Circuittel! – becsődölt, míg 2020-ban Hajdúnánásra jelentették be egy új pálya építését, ám a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta gazdasági nehézségek miatt még a legelején leállították azt a beruházást.

A Balaton Park Circuit hivatalosan már idén is bekerült a MotoGP-naptárba tartalék- és a Superbike-világbajnokság menetrendjébe igazi helyszínként, ám utóbbi versenyt törölték, míg előbbi kapcsán annak ellenére sem merült fel a helyszín beugrása, hogy több nagydíjat is lefújtak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: